Și grupurile parlamentare ale PNL vor ataca la Curtea Constituţională numirea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ, spune liderul deputaților PNl, Florin Roman, după ce USR a anunțat că va face acest demers la CCR.

Florin Roman, deputat PNLFoto: Camera Deputatilor

"Grupul parlamentar PNL va depune o sesizare la CCR referitoare la neconstituţionalitatea alegerii domnului Florin Iordache, în fruntea Consiliului Legislativ. PNL are numărul necesar de semnături pentru atacul la CCR şi dorim să venim în sprijinul colegilor de la USR, care nu au matematic numărul necesar de semnături. Nu am primit o solicitare scrisă sau verbală pentru semnături, motiv pentru care colegii jurişti vor depune rapid sesizarea la CCR”, a afirmat Florin Roman, potrivit unui comunicat de presă al PNL, citat de News.ro.

Dan Barna a anunțat că grupurile parlamentare ale USR vor sesiza Curtea Constituțională pentru invalidarea numirilor făcute ieri de parlament pentru Consiliul Legislativ întrucât candidații nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege.

Legea nr. 73 din 3 noiembrie 1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, prevede, la articolul 9:

  • "Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul comisiilor juridice reunite".

Hotărârea de numire a lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ, în urma votului de marți din Camera Deputaților a fost publicată în Monitorul Oficial, fiind invocat însă un articol din Constituție, nu legea care spune că era nevoie de majoritatea senatorilor și deputaților, nu doar de votul majorității celor prezenți.

  • ”Această hotărâre a fost adoptată de Camera Deputaților și de Senat în ședința comună din 20 octombrie 2020, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. 2 din Constituția României”, se spune în Monitorul Oficial.

Art.76 (2) prevede că ”Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră.”

Cu 185 de voturi pentru, Florin Iordache a fost ales marți președinte al Consiliului Legislativ, iar senatorul USR George Edward Dircă a devenit preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare. Augustin Zegrean, susținut de PNL, a obținut doar 41 de voturi.