Pesediștii au decis luni, în ședința Comitetului Executiv, să dea undă verde în Parlament legii carantinei. Cu alte cuvinte pesediștii vor relua dezbaterile în Comisia Juridică și vor aduce noi modificări legii carantinei inițiată de Guvern și modificată de Camera Deputaților. În interiorul PSD au existat discuții aprinse pe această temă după ce o parte din liderii vechi ai partidului (Paul Stănescu, Lia Olguța Vasilescu, Șerban Nicolae, Robert Cazanciuc) au blocat legea carantinării la Senat.

Ciolacu, în ParlamentFoto: AGERPRES

UPDATE 14.15 Liderul PSD Neamț, Ionel Arsene a declarat la finalul ședinței CEX că a cerut respingerea legii carantinei pentru că nu dorește să se trezească "în situația în care să fie luat de pe stradă de poliția medicală".

Ionel Arsene: Eu nu vreau să mă trezesc în situația în care eu sau familia mea să fim luați de pe stradă de poliția medicală. Vreau ca copiii noștri, dacă suntem infectați, să fie luati de cineva din familie nu de către stat (...) Nu sunt de acord cu actuala formă și trebuie să găsim un cadru legislativ prin care aceste persoane (n.red - persoanele infectate) să fie obligate să fie internate. Nu sunt mulțumit de modificările pe care le-au adus colegii mei la Camera Deputaților. Aștept să vedem modificările pe care le vor face colegii mei la Senat. Sunt foarte multe care mă nemulțumesc. De exemplu, faptul că în continuare vorbim de carantinarea bunurilor. Proprietatea privată este garantată de Constituția României".

UPDATE 13.52. Cu 40 de voturi pentru și 10 împotrivă, conducerea PSD a decis să dezbată și să amendeze legea carantinei în Senat. Surse participante la ședință au declarat pentru HotNews.ro că lideri ca Ionel Arsene, Viorica Dăncilă și Dumitru Buzatu se numără printre cei care au votat pentru respingerea legii în Parlament. Astfel, senatorii juriști vor relua dezbaterile în comisie după ora 15.00.

13.30 UPDATE Liderii PSD tranșează prin vot dacă partidul își asumă sau nu legea carantinei. Marcel Ciolacu a pledat în favoarea amendării legii carantinei. Acesta le-ar fi spus colegilor de partid că președintele Klaus Iohannis poate reintroduce starea de urgență în lipsa unei legislații care să permită Guvernului să acționeze. De asemenea, juriștii PSD au spus la ședința CEX că nu trebuie făcute modificări radicale față de varianta venită de la Cameră pentru că legea ar putea fi atacată la Curtea Constituțională pe motiv că se încalcă principiul bicameralismului.

Liderii PSD s-au reunit în ședința Comitetului Executiv, în sistem de video conferință la ora 11.00. O parte dintre liderii PSD nu doresc ca partidul să-și asume legea carantinării pentru a nu fi acuzați că îngrădesc drepturile și libertățile oamenilor. Surse din interiorul PSD au declarat pentru HotNews.ro că lideri ca Olguța Vasilescu, Paul Stănescu, Mihai Fifor, Robert Cazanciuc și Șerban Nicolae se opun legii și nu vor să-și asume modificări pe motiv că electoratul îi va acuza că le-au încălcat drepturile.

Aceștia invocă articolele care prevăd confiscarea bunurior persoanelor care se află în carantină dar și situația minorilor ai căror părinți se află în carantină. În dezbaterea de la Camera Deputaților, juriștii PSD au făcut modificări la aceste două articole în așa fel încât să fie respectate drepturile fundamentale.

"Au circulat în interiorul partidului, pe grupul de comunicare internă tot felul de mesaje venite de la influenceri conspiraționiști și promovate de colegi. Aceste mesaje erau anti măsuri Covid și așa s-a creat un curent în interiorul partidului care se opune măsurilor și restricțiilor care sunt stipulate în legea carantinării", a explicat sursele citate.

Totodată, liderii PSD i-ar fi reproșat lui Marcel Ciolacu faptul că a colaborat cu liberalii și nu a construit o opoziție în Parlament la adresa Guvernului Orban.

Potrivit surselor citate, în spatele ușilor închise social democrații Dragos Benea, Gabriel Zetea, Victor Negrescu și Alfred Simonis au pledat pentru o asumare responsabilă a legii carantinei.

În acest context, conducerea partidului a comandat un sondaj rapid privind părerea populației despre necesitatea carantinei și a stării de alertă. Potrivit surselor HotNews.ro, Marcel Ciolacu ar fi prezentat în intern rezultatul sondajului care este în favoarea măsurilor preventive și restrictive.

Legea carantinei a intrat săptămâna trecută în dezbaterea Camerei Deputaților și a fost amendată de PSD în Comisia Juridică cu girul Guvernului. Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al Camerei Deputaților a purtat discuții cu Raed Arafat și a convocat o dezbatere publică la care a invitat ONG-uri din toate zonele începând de la antivacciniști și conspiraționiști până la ONG-uri respectabile din România.

În urma dezbaterilor, Comisia Juridică din Camera Deputaților a elaborat un raport adoptat cu unanimitate de voturi iar în plen PNL și USR au adoptat proiectul de lege privind carantina.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunțat că în urma discuţiei cu reprezentanţii Parlamentului, s-a ajuns la un proiect viabil, care permite autorităţilor "să-şi facă treaba".

Dacă inițial PSD și PNL s-au înțeles și au adoptat proiectul de lege amendat în Camera Deputaților, la o zi diferență Marcel Ciolacu a anunțat că a descoperit "orori juridice"și că trebuie reluată discuția în Senat. Sursele HotNews.ro susțin că vineri, Marcel Ciolacu a decis blocarea legii carantinei în Senat, la recomandările liderilor Paul Stănescu și Lia Olguța Vasilescu.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a atacat dur proiectul Guvernului dar și modificările făcute de proprii săi colegi în Camera Deputaților. Inițial votul final a fost programat sâmbătă dar Cazanciuc a anunțat public că legea venită de la Guvern "este foarte proastă și că este nevoie de câteva zile de dezbateri".

Și senatorul PSD, MIhai Fifor a anunțat public că nu votează legea. „Nu voi vota niciodată o lege anti-democratică, o lege prost făcută, care prin conținutul său contravine intereselor și drepturilor poporului român. Pentru că asta prezintă Parlamentului Ludovic Orban, prin Legea carantinei și izolării, un proiect legislativ lipsit de transparență și mai ales neconstituțional. Din start, specialiștii s-au pronunțat calificând proiectul trimis Parlamentului de guvernanţii PNL drept unul care ignoră deciziile CCR și continuă să promoveze prevederi anticonstituționale confuze, care încalcă drepturi și libertăți pe termen nedefinit", a postat Mihai Fifor pe pagina sa de socializare.

În acest context, Eugen Teodorovici și-a anunțat candidatura la șefia PSD cu un atac dur la adresa actualei conduceri. "Nu poţi sta nouă luni în opoziţie şi să nu faci opoziţie, nu poţi da din coadă pe lângă preşedintele Iohannis în timp ce preşedintele Iohannis calcă în picioare PSD. Conducerea de azi a PSD a folosit cele nouă luni de opoziţie ca să stea degeaba şi nu cred că s-au făcut înţelegeri cu preşedintele Iohnnis, era mai bine să fi făcut decât să se datoreze această situaţie prostiei”, a declarat Teodorovici, la sediul PSD după anunțul candidaturii la șefia partidului.