Nicu Marcu, candidatul propus de PNL, a fost numit miercuri preşedinte - membru executiv al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în timp ce Mircea Man a fost numit în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. De asemenea, plenul Parlamentului i-a numit pe Toni Greblă şi Mariana Moţ ca preşedinţi la Secţia de drept privat, respectiv la Secţia de drept public din cadrul Consiliului Legislativ. Parlamentul a votat miercuri mai multe numiri la șefia unor instituții controlate de legislativ.

plen Parlament Foto: AGERPRES

Nicu Marcu, noul șef al ASF

Nicu Marcu, vicepreședinte la Curtea de Conturi, a fost numit cu votul a 340 de parlamentari, 20 fiind "împotrivă", exprimat în cadrul şedinţei Camerelor reunite, potrivit Agerpres. Marcu îşi va începe mandatul pe locul devenit vacant prin demisia lui Leonardo Badea.

Numirea noului preşedinte - membru executiv al Consiliului ASF se va face pe durata rămasă a mandatului început la data de 14 noiembrie 2018, potrivit Hotărârii Parlamentului României nr. 37/2018 privind numirea membrilor ASF.

Nicu Marcu a primit, marţi, aviz favorabil din partea membrilor Comisiilor economice din Senat şi Camera Deputaţilor, în cadrul cărora a fost audiat.

În favoarea candidatului PNL s-au pronunţat 51 de parlamentari, şase au fost împotrivă şi unul s-a abţinut.

"Salut faptul că ASF, în sfârşit, după o lungă perioadă, are un preşedinte. Acolo lucrurile sunt extrem de complicate. Singurul candidat a fost Nicu Marcu, a obţinut un vot covârşitor, toate partidele au decis să îl susţină. ASF avea nevoie de un şef. Sunt aproape opt luni de zile de când ASF este fără preşedinte. Lucrul acesta s-a resimţit puternic în piaţă. Sper ca din acest moment să punem punct haosului de acolo, iar noul preşedinte să preia hăţurile şi să aşeze lucrurile în ordine, pentru că sunt foarte multe situaţii în care ASF nu face ceea ce trebuia să facă, nu este deloc un arbitru, sunt situaţii în care ASF practic nu există, sunt situaţii în care ASF e chiar de partea celor pe care chiar ar trebui să-i supravegheze şi să-i controleze", a precizat, pentru Agerpres, preşedintele Comisiei economice din Senat, social-democratul Daniel Zamfir.

Senatorul PSD a mai precizat că Marcu va fi chemat din nou la Comisia economică, după o lună, pentru a prezenta un plan de redresare a activităţii instituţiei.

"Acum, că avem un preşedinte care s-a angajat să facă ordine la ASF, îi vom lăsa un termen de o lună, perioadă de graţie ca să intre în pâine, să cunoască îndeaproape problemele ASF şi după o lună îi vom solicita prezenţa la Comisia economică, să vedem cu doreşte domnia sa să îndrepte acolo, lucruri care sunt pe o pantă greşită de o bună bucată de vreme", a menţionat Zamfir.

El a susţinut că ASF stă de multă vreme "pe un butoi de pulbere", în sensul că lucrurile au luat-o într-o direcţie "complet greşită, referindu-se la piaţa asigurărilor de răspundere civilă, la pensiile private şi la piaţa de capital".

Mircea Man, vicepreședinte la ANRE

De asemenea, Parlamentul a aprobat numirea lui Mircea Man în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. Parlamentarii au aprobat şi numirea lui Marian Neacşu şi Valeriu Steriu ca membri în Comitetul de reglementare al ANRE.

Mircea Man a obţinut 315 voturi ''pentru'' şi 49 ''împotrivă'', Marian Neacşu - 321 voturi ''pentru'' şi 43 ''contra'', iar Valeriu Steriu - 316 ''pentru'' şi 48 ''împotrivă''.

Votul a fost secret pe buletine.

Mircea Man a fost propus pentru acest post de PNL, iar Valeriu Steriu de PSD. Marian Neacşu este fostul secretar general al PSD.

Cei trei au fost selectaţi pentru aceste funcţii de comisiile parlamentare pentru industrii, economică şi pentru energie.

Pentru cele trei funcţii în ANRE şi-au mai depus candidatura Emil Calotă, Iriza Scarlat, Ramiro Angelescu, Teodor Atanasiu, Mihai Păun, Andrei Busurcă, Dumitru Chisăliţă, Cristian Podaşcă, dar aceştia nu au întrunit avizul comisiilor de specialitate.

Deputatul USR Cristina Prună a criticat modul în care s-a realizat selecţia candidaţilor pentru aceste funcţii. "Pregătirea persoanelor nu are legătură cu piaţa de energie. E o mare ruşine ce se votează în Parlament. Avem nevoie de profesionişti în domeniu. USR nu susţine acest lucru", a spus deputatul USR.

Toni Greblă şi Mariana Moţ - preşedinţi de secţie în Consiliul Legislativ

Tot miercuri, plenul Parlamentului i-a numit pe Toni Greblă şi Mariana Moţ ca preşedinţi la Secţia de drept privat, respectiv la Secţia de drept public din cadrul Consiliului Legislativ.

Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au dat luni aviz favorabil celor şase candidaţi înscrişi: Toni Greblă, Raluca Marinescu, Elena Diaconu - la Secţia de drept privat şi Mariana Moţ, Eugenia Marin, Olimpia Louysse Răducu - la Secţia de drept public.

Senatorii şi deputaţii i-au acordat atât lui Toni Greblă, cât şi Marianei Moţ - 295 voturi ''pentru'' şi 10 ''împotrivă''.

Ceilalţi candidaţi au obţinut: Raluca Marinescu (1 vot "pentru" şi 304 ''împotrivă'', Elena Diaconu (3 voturi "pentru" şi 302 "împotrivă"), Eugenia Marin (niciun vot "pentru" şi 305 "împotrivă") şi Olimpia Louysse Răducu (3 voturi "pentru" şi 302 "împotrivă").

Legea 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ prevede că pot fi numite preşedinţi de secţie persoane care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, pregătire juridică superioară, o bună reputaţie profesională şi morală şi o vechime în activitatea juridică de cel puţin 15 ani.