Ana Birchall, în calitate de inițiator, a depus la Parlament, alături de alți parlamentari, un proiect de lege pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, „cunoscută și sub denumirea de Secția Specială, SIIJ”, potrivit unui mesaj postat pe Facebook de deputata neafiliată.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Sper ca acest proiect de lege să fie dezbătut și adoptat în Parlament în procedură de urgență și această creație marca Iordache, Tudorel Toader, Savonea și compania, să fie abrogată! Și mai sper ca vremea şmecheriilor introduse, aşa, pe furiș, nu ştiu de cine, nu ştiu pe unde, exact cum au fost și prevederile toxice privind SIIJ trebuie să apună şi, sper eu, a apus!”, a comentat fosta deputată PSD.

Ana Birchall argumentează că Secția specială „nu este în beneficiul actului de justiție” având în vedre, spre exemplu, că „are competența de a retrage, discreționar, căi de atac sau de a reține tot dosarul, indiferent de infracțiunea cu care este sesizată”. „Cu alte cuvinte, orice persoană care este urmărită, cercetată și face o plângere la această Secție Specială, SIIJ are competența să rețină tot dosarul”, notează fostul ministru al Justiției.

Ana Birchall precizează că în august 2019, în cadrul Ministerului Justiţiei, a constituit și coordonat un grup de lucru care a analizat recomandările GRECO, recomandările MCV, Comisiei de la Veneţia, precum și toate punctele de vedere primite atât de la instituţiile relevante din sistemul judiciar şi de la toate asociaţiile profesionale iar „principala concluzie a fost desființarea SIIJ, în regim de urgență”.