Senatorii au votat, miercuri, proiectul PSD care prevede acordarea pensiei de urmaş rudelor cadrelor medicale decedate din cauza COVID-19. Pensia pe care o vor primi de la stat este 75% din salariul pe care cadrul medical îl avea în momentul decesului, potrivit Mediafax.

Cazuri coronavirus in spitalFoto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

Medicii vor fi puşi pe aceeaşi treaptă cu revoluţionarii şi veteranii de război. Familiile medicilor decedaţi în lupta cu COVID-19 vor primi pensie de urmaş. Potrivit proiectului de lege votat miercuri de Senat, valoarea pensiei se ridică la 75% din salariul pe care îl avea cadrul medical la momentul decesului.

„Urmașii cadrelor medicale, decedate în timpul și din cauza serviciului ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19, au dreptul la o pensie de urmaș egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrele medicale le-au avut la data decesului, care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare”, se arată în proiectul votat de senatori.

De asemenea, rudele cadrelor medicale decedate vor fi scutite de la plata impozitelor pe teren şi pe clădire, precum şi de la plata serviciilor medicale sau a medicamentelor.

Totodată, proiectul mai prevede şi instituirea zilei de 11 martie ca Zi naţională a personalului medical, care va comemora lupta medicilor împotriva virusului SARS- Cov 2.

Proiectul a fost votat cu unanimitate de voturi de senatori şi urmează să intre şi în dezbaterea Camerei Deputaţilor.