Viorica Dăncilă, candidatul PSD la prezidențiale, spune, într-o postare pe Facebook, că apelativul „ăștia” pe care l-a folosit în conferința de presă de marți seara pentru a face referire la românii din diaspora a fost folosit anterior de președintele Klaus Iohannis în declarațiile publice, cu referire la “pesediști”. „Pe mine nu m-ați auzit vreodată folosind acest cuvânt, despre oricine aș fi vorbit”, spune ea.

Viorica DăncilăFoto: Captura video

În postarea de miercuri seară de pe Facebook, Viorica Dăncilă răspunde unui mesaj ce i-a fost adresat de către un tânăr care îi reproșează șefei PSD că i-a „înjosit pe românii din diaspora”.

Dăncilă susține că declarația sa de marți seara a fost „scoasă din context” și că exprimarea respectivă „nu îi aparține”, apelativul „ăștia” fiind, de fapt, folosit anterior de președintele Iohannis în declarații publice, cu referire la „pesediști”.

Ce răspunde Dăncilă - postarea integrală:

„Am văzut acest mesaj, precum și alte reacții venite în urma declarațiilor de aseară. Înțeleg perfect indignarea pe care o poate genera o asemenea exprimare, DACĂ ACEASTA MI-AR APARȚINE. Din păcate, declarația a fost scoasă din contextul în care a fost făcută (o enumerare mai amplă de categorii socio-profesionale, membri sau simpatizanți ai unui partid sau ai altuia, cetățeni români din țară sau din diaspora - toate supuse, în timp, unei încercări de împărțire și dezbinare din partea actualului președinte, la care face adesea referire folosind astfel de termeni).

Apelativul “ăștia” a fost folosit anterior de președintele Iohannis în declarațiile publice, făcând referire la “pesediști” (declarația aici, începând cu min. 4:07: https://youtu.be/QlhVfZcl8pg).

Din păcate, pesediști sau liberali, românii din diaspora nu au fost o preocupare sau o audiență de interes pentru actualul președinte, cărora nu le-a dedicat nicio vizită în afara granițelor, nicio acțiune concretă și niciun proiect.

Acesta este aspectul pe care l-am sancționat în declarația de aseară, lipsa de respect (exprimată inclusiv prin astfel de apelative) față de anumite categorii de români, care nu beneficiază de interesul și atenția domnului Iohannis decât în campanie.

Pe mine nu m-ați auzit vreodată folosind acest cuvânt, despre oricine aș fi vorbit. Este verificabil. NU îl am în vocabular și NU mă reprezintă, indiferent de context sau de adresant.

Respect românii plecați în afara granițelor și acest lucru s-a văzut prin proiectele derulate de Guvernul pe care l-am condus, dar și de măsurile luate pentru facilitarea votului de anul acesta.

Regret (și descurajez în egală măsură) orice scoatere din context a acestei declarații, care nu face altceva decât să distorsioneze realitatea. Am speranța că lămuririle și înregistrarea de mai sus sunt edificatoare.

Asigur toți românii (din interiorul și din afara granițelor) de respectul, aprecierea și interesul meu de a le fi alături și a munci pentru toți, pentru un trai mai bun al fiecăruia, aici, la noi acasă.”