Proiect de lege: Vehiculele rutiere lente, care merg cu maximum 25 km/h, să fie înmatriculate și înregistrate de RAR

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 6 iulie 2019, 9:31 Actualitate | Politic


Scutere
Foto: Pixabay.com
Deputatul UDMR Attila-Zoltán Cseke a depus la Senat un proiect care prevede ca vehiculele rutiere, care se deplasează cu maxim 25 km/h, să fie înmatriculate și înregistrate de către Regia Autonomă „Registrul Auto Român” (RAR), informează Mediafax. Excepție fac doar cele înmatriculate într-un alt stat membru al UE.

Propunerea legislativă, înregistrată la Senat în procedură de urgență, vizează modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea comercializării, înmatriculării sau înregistrării acestora în România.

Astfel, la articolul 1 este introdus un nou alineat cu următorul cuprins: „Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) privind omologarea vehiculelor rutiere lente, care au fost deja înmatriculate într-un stat membru al Uniunii Europene”.

Articolul 1 alineatul (1) al Ordonanței în vigoare prevede că: „Vehiculele rutiere pot fi înmatriculate sau înregistrate în România numai după omologarea și certificarea autenticității acestora, după caz, de către Regia Autonomă «Registrul Auto Român», denumită în continuare R.A.R., organism tehnic specializat al Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului”.

De asemenea, proiectul propune introducerea unui nou punct în actul normativ care definește vehiculul rutier lent: „vehicul rutier antrenat de un motor încorporat, și care constructiv pe drum plan nu se poate deplasa cu o viteză mai mare de 25 km/h”.

„Prezenta propunere legislativă vizează modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 78/2002 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea comercializării, înmatriculării sau înregistrării acestora în România, în sensul introducerii unei noi categorii de vehicule, și anume a vehiculelor lente, pentru a putea fi înmatriculate și înregistrate de către Regia Autonomă «Registrul Auto Român», nefiind prevăzut la momentul actual în legislația națională o procedură permisivă cum este în cazul altor țări membre ale UE”, arată inițiatorul, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Deputatul UDMR explică faptul că din categoria vehicule rutiere lente fac parte „o gamă variată de vehicule, care oferă printre altele soluții eco-friendly, precum și soluții de transport avansate cu vehicule electrice, pentru a reduce poluarea cu CO₂”, conform sursei citate.

Ele sunt ușor de utilizat și pot servi atât companiilor, cât și persoanelor fizice pentru a transporta mărfuri și persoane în interiorul orașelor, în zona industrială sau în zona montană, mai susține parlamentarul UDMR.

„Aceste vehicule sunt înmatriculate și folosite în diferite țări aparținând UE, având utilizare conform unor reguli precise pe drumurile publice, cum ar fi limitarea vitezei la maximum 25 km/h. Țările europene precum Austria, Slovacia, Germania, Malta, Slovenia, Croația, Polonia, Olanda au găsit soluția legislativă proprie pentru punerea în circulație a acestor vehicule, chiar sub denumirea de «vehicul lent», reușind astfel să reducă poluarea, datorită faptului că pentru distanțele scurte utilizează vehiculele sus-menționate”, conchide inițiatorul proiectului de lege în expunerea de motive.

Inițiativa legislativă a fost depusă, în procedură de urgență, la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


8767 vizualizari

 • +23 (27 voturi)    
  Toate sunt urgențe? Ce-i urgent? (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 9:37)

  prec [utilizator]

  Ce poate fi urgent în această cauză? Sau trebuie plătite niște taxe în plus pentru ele, niște asigurări....
  • +9 (11 voturi)    
   De ce ar fi nevoie de RAR? (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 16:39)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui prec

   Obsesia reglementării naște monștri.

   Deputatul Cseke nu înțelege rolul RAR.
   • +9 (11 voturi)    
    O noua (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 19:55)

    unins [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    taxa mascata pentru "beneficiul" cetatenilor.
   • +6 (6 voturi)    
    Cu căruțu la RAR. (Duminică, 7 iulie 2019, 15:34)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    Căruțul este un vehicul tras sau împins cu mâna.Ai voie să circuli cu el pe drumurile publice,pe partea stângă a sensului de mers.Ăștia care vor modificări la legea circulației rutiere dovedesc că nu cunosc legea.Or avea permis pentru circulație auto și dovedesc că l-au obținut ilegal.O lege ar fi necesară să oblige autoritățile să construiască piste pentru biciclete,trotinete și alte mijloace de transport neomologate,în localități,dar și înafara localităților,inclusiv autostrăzi.Ca de obicei autoritățile stau și se minunează rămânând în ofsaid față de tendințele în domeniu.Din prostie,legiuitorii se cred autorități și nu pricep că sunt acolo ca să rezolve ca totul să fie firesc,neconflictual,mai puțin hoțiile,crimele li violurile care nu trebuie să fie legale.
 • +28 (40 voturi)    
  haha (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 9:44)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  Am bicicleta electrica limitata la 25km/h cumparata din Germania si nu mi-a cerut nimeni sa o inmatriculez in Germania si-mi cere un ungur sa o fac la mine in tara pentru ca...? Cu (semi)cursiera normala prind si 45km/h sau in panta si mai mult...ne pune ungurul sa o inmatriculam si pe aia?
  • +3 (3 voturi)    
   normal (Luni, 8 iulie 2019, 9:31)

   alex34 [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

   au vazut ca lumea se indreapta catre trasportul asta si s-au gandit ca e cam gratis, asa sa nu dai si tu o atentie, o taxa, unde ne credem?
 • +13 (23 voturi)    
  Dacă vor reducerea poluării (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 10:05)

  nick24 [utilizator]

  trebuie făcut ceva pt diminuarea diesel și benzină si încurajarea celor electrice!

  Cum încurajează această propunere scuterele bicicletele, ttrotinetele electrice fața de scuterele pe benzină cu motor în 2 timpi care poluează mai ceva ca masinile?
 • +26 (30 voturi)    
  Dar de ce nu si bicicletele, de ce nu cetatenii? (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 10:09)

  Marionette [utilizator]

  Sa se inregistreze dom'le si bicicletele la RAR ca pot prinde 50 km/h, sunt vehicule, sunt rutiere, sa fie voie sa cumperi biciclete doar daca "stiu" ( a se citi incaseaza) autoritatile. Daca "organele autorizate" nu "omologheaza" ( a se citi: daca putorile jegoase care fura bani de la cetateni stand degeaba) sa nu circule domnule nimic!
  Ah, apropos, de ce "organele abilitate" "autorizate" nu-mi "omologheaza" si mie ouale pentru ca recordul mondial la maraton este de 42km in 2 ore si un pic, basically sunt si eu un autovehicul care trebuie sa ma inregistrez la RAR si sa fiu "omologat" ( sa dau bani ca prostu').
  Pe timpul lui Ceausescu era libertate fata de "libertatea"de acum. Prevad ca in ritmul asta UE va intra in disolutie si anarhie. Nu se poate asa ceva, "autoritatile" (niste lipitori lenese care nu fac nimic decat incaseaza degeaba niste bani pe niste legi date tot de ele) sa ajunga sa omologheze (cuvantul inseamna de fapt sa fure bani de la cetatean dar daca spuneau asa direct poate cativa s-ar fi revoltat asa ca au inventat expresia "a omologa") deci sa ajunga sa se lege si de ouale cetatenilor. sa le ia la numarat.
  REVOLUTIE frate statul neoextremistocomunist european trebuie sa dispara.
  • +5 (15 voturi)    
   Statul mafiot (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 11:52)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   România jefuita va disparea curând de pe harta Eurpei NU ARE NICI UN VIITOR!
  • +6 (8 voturi)    
   De ce nu și căruțele cu cai sau boi. (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 14:51)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   Doar circulă pe drumurile publice.
  • 0 (0 voturi)    
   si (Luni, 8 iulie 2019, 8:40)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   sa dai testare anual cit prinzi: peste 25 km/h sau sub. si se trec pensiopnarii la alta categorie...
 • +14 (16 voturi)    
  Si cu asta ce am facut? (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 11:57)

  Martinezu [utilizator]

  In loc de piste si infrastructura, mai adaugam o procedura si niste taxe. E mult mai simplu asa, si dezvoltam haosul care s-a instalat.
  Deci iti iei o trotineta , dai o fuga cu ea in Voluntari la RAR, si apoi o tii in boxa ca nu ai pe unde sa mergi cu ea. Dar macar primaria mai incaseaza si ea o mica taxa.
  Pentru un viitor mai curat si un oras mai smart.
  • +3 (17 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 12:17)

   [anonim] i-a raspuns lui Martinezu

   • +2 (6 voturi)    
    Martinezu: role inmatriculate ai ? (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 13:13)

    Frankie [utilizator] i-a raspuns lui

    Martinezu: role inmatriculate ai ?
    • +1 (3 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Duminică, 7 iulie 2019, 22:49)

     [anonim] i-a raspuns lui Frankie

 • +16 (18 voturi)    
  Comment sters de user (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 12:02)

  comment01 [anonim]

  • +3 (15 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 12:16)

   [anonim] i-a raspuns lui comment01

   • +3 (7 voturi)    
    bicicleta (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 12:32)

    semperfidelis [utilizator] i-a raspuns lui

    tu ti-ai inmatriculat bicicleta? si cu aia poti face acelasi lucru. sau cu o caramida.
   • +5 (9 voturi)    
    Daune (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 12:41)

    radionet [utilizator] i-a raspuns lui

    Oglinda o poti agata si cu caruciorul sau cu o geanta mare pe umar. Propun RCA pentru pietoni. Si chiar inmatriculare RAR. Sa ni se dea placute pe care se le purtam agatate de gat. Cu numere, ca sa fim identificati. Ca doar nu suntem asa de capul nostru!
    • 0 (2 voturi)    
     Dupa nume pare chiar maghiarul. (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 15:18)

     Marionette [utilizator] i-a raspuns lui radionet

     Ia in bataie de joc pe Remus spunand rremus. Normal ca-si apara cretinatatea. Si cioara isi considera puiul frumos.
    • -1 (1 vot)    
     Comentariu sters de utilizator (Duminică, 7 iulie 2019, 22:51)

     [anonim] i-a raspuns lui radionet

 • +9 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 12:15)

  [anonim]

  • 0 (10 voturi)    
   Dupa gandirea ta (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 13:12)

   Frankie [utilizator] i-a raspuns lui

   Trebuie inmatriculate si bicicletele si skate-boardurile si rolele
   • -1 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 7 iulie 2019, 22:52)

    [anonim] i-a raspuns lui Frankie

  • 0 (8 voturi)    
   cred se poate impaca si capra si varza (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 15:06)

   omul.rau [utilizator] i-a raspuns lui

   1) trotinete rutiere - care pot circula pe drumurile publice (in orase) conduse de o persoana majora si care cunoaste codul rutier (cu drepturile si obligatiile unui conducator de autovehicul)

   2) trotinete de trotuar - care NU pot circula pe drumurile publice si care au viteza limitata de constructor la o viteza (12-20Km/h ?) care sa nu puna in pericol ceilalti pietoni.
   • 0 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 7 iulie 2019, 22:53)

    [anonim] i-a raspuns lui omul.rau

  • +1 (5 voturi)    
   Dar tu (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 20:02)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui

   stii care este viteza unui om care alearga? De ex. Usain Bolt alearga cu peste 36 km/h!
   • 0 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 7 iulie 2019, 22:53)

    [anonim] i-a raspuns lui unins

 • +2 (6 voturi)    
  Idiot (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 12:27)

  coor [utilizator]

  in primul rand .In al doilea rand , dar numai luand in considerare primul rand ,sa reglementeze la RAR cum imi omologhez bicicleta sau mopedul sau trotineta sau monociclul sau ce-o mai fi electric ! dup-aia , dar tinand cont de 1 si 2 , sa-mi put asigura "vehiculul' ca io am vrut sa-mi asigur benevol bitza si am fost intrebat cati cmc are motorul , si apoi trimis la plimbare ! apoi in al 4-lea rand fac trimitere la primul rand ! huh am obosit ...
 • +4 (8 voturi)    
  cozi la RAR (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 12:33)

  semperfidelis [utilizator]

  astia sigur nu au calcat pe la RAR. cel putin B/IF astepti cu lunile o programare.
 • +7 (11 voturi)    
  Incompetenta politicienilor. (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 13:11)

  Frankie [utilizator]

  Asta imi aduce aminte de taxa auto din 2007
 • +9 (13 voturi)    
  Dar căinii maidanezi (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 16:01)

  tavi69 [utilizator]

  care ma aleargă cu mai mult de 25km/h nu ar trebui înmatriculați?
 • +7 (11 voturi)    
  Politicienii cei mai prosti oameni (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 17:31)

  matali [utilizator]

  Ce le mai trece unora prin cap.Efectiv nu mai stiu cum sa mai impovareze si sa jecmaneasca oamenii saraci din Romania cu taxe, impozite si alte plati la diferite companii cu care politicienii astia sunt mana in mana.Omul asta este smintit de-a binelea, auzi la el, aberatie, sa mergi cu trotineta la RAR . Cum ajung asemenea oameni in parlament ? Testarile psihologice ar trebui sa fie obligatorii.Cred ca scursurile si cei mai ratati dintre cei mai ratati sau neam de ciorditori se fac politicieni.
 • +2 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 19:53)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by