Proiect de lege: Vehiculele rutiere lente, care merg cu maximum 25 km/h, să fie înmatriculate și înregistrate de RAR
Propunerea legislativă, înregistrată la Senat în procedură de urgență, vizează modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea comercializării, înmatriculării sau înregistrării acestora în România.
Astfel, la articolul 1 este introdus un nou alineat cu următorul cuprins: „Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) privind omologarea vehiculelor rutiere lente, care au fost deja înmatriculate într-un stat membru al Uniunii Europene”.
Articolul 1 alineatul (1) al Ordonanței în vigoare prevede că: „Vehiculele rutiere pot fi înmatriculate sau înregistrate în România numai după omologarea și certificarea autenticității acestora, după caz, de către Regia Autonomă «Registrul Auto Român», denumită în continuare R.A.R., organism tehnic specializat al Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului”.
De asemenea, proiectul propune introducerea unui nou punct în actul normativ care definește vehiculul rutier lent: „vehicul rutier antrenat de un motor încorporat, și care constructiv pe drum plan nu se poate deplasa cu o viteză mai mare de 25 km/h”.
„Prezenta propunere legislativă vizează modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 78/2002 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea comercializării, înmatriculării sau înregistrării acestora în România, în sensul introducerii unei noi categorii de vehicule, și anume a vehiculelor lente, pentru a putea fi înmatriculate și înregistrate de către Regia Autonomă «Registrul Auto Român», nefiind prevăzut la momentul actual în legislația națională o procedură permisivă cum este în cazul altor țări membre ale UE”, arată inițiatorul, în expunerea de motive a proiectului de lege.
Deputatul UDMR explică faptul că din categoria vehicule rutiere lente fac parte „o gamă variată de vehicule, care oferă printre altele soluții eco-friendly, precum și soluții de transport avansate cu vehicule electrice, pentru a reduce poluarea cu CO₂”, conform sursei citate.
Ele sunt ușor de utilizat și pot servi atât companiilor, cât și persoanelor fizice pentru a transporta mărfuri și persoane în interiorul orașelor, în zona industrială sau în zona montană, mai susține parlamentarul UDMR.
„Aceste vehicule sunt înmatriculate și folosite în diferite țări aparținând UE, având utilizare conform unor reguli precise pe drumurile publice, cum ar fi limitarea vitezei la maximum 25 km/h. Țările europene precum Austria, Slovacia, Germania, Malta, Slovenia, Croația, Polonia, Olanda au găsit soluția legislativă proprie pentru punerea în circulație a acestor vehicule, chiar sub denumirea de «vehicul lent», reușind astfel să reducă poluarea, datorită faptului că pentru distanțele scurte utilizează vehiculele sus-menționate”, conchide inițiatorul proiectului de lege în expunerea de motive.
Inițiativa legislativă a fost depusă, în procedură de urgență, la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Deputatul Cseke nu înțelege rolul RAR.
Cum încurajează această propunere scuterele bicicletele, ttrotinetele electrice fața de scuterele pe benzină cu motor în 2 timpi care poluează mai ceva ca masinile?
Ah, apropos, de ce "organele abilitate" "autorizate" nu-mi "omologheaza" si mie ouale pentru ca recordul mondial la maraton este de 42km in 2 ore si un pic, basically sunt si eu un autovehicul care trebuie sa ma inregistrez la RAR si sa fiu "omologat" ( sa dau bani ca prostu').
Pe timpul lui Ceausescu era libertate fata de "libertatea"de acum. Prevad ca in ritmul asta UE va intra in disolutie si anarhie. Nu se poate asa ceva, "autoritatile" (niste lipitori lenese care nu fac nimic decat incaseaza degeaba niste bani pe niste legi date tot de ele) sa ajunga sa omologheze (cuvantul inseamna de fapt sa fure bani de la cetatean dar daca spuneau asa direct poate cativa s-ar fi revoltat asa ca au inventat expresia "a omologa") deci sa ajunga sa se lege si de ouale cetatenilor. sa le ia la numarat.
REVOLUTIE frate statul neoextremistocomunist european trebuie sa dispara.
Deci iti iei o trotineta , dai o fuga cu ea in Voluntari la RAR, si apoi o tii in boxa ca nu ai pe unde sa mergi cu ea. Dar macar primaria mai incaseaza si ea o mica taxa.
Pentru un viitor mai curat si un oras mai smart.
2) trotinete de trotuar - care NU pot circula pe drumurile publice si care au viteza limitata de constructor la o viteza (12-20Km/h ?) care sa nu puna in pericol ceilalti pietoni.