Parlamentul a validat marți propunerile PSD pentru posturile de judecători la CCR: Gheorghe Stan și Cristian Deliorga. Persoanele propuse de Opoziție au fost audiate formal în comisii, reprezentanții PSD-ALDE refuzând să le adreseze acestora întrebări. Opoziția nu a reușit să nominalizeze un candidat comun ratând șansa de a profita de majoritatea fragilă a Puterii în Camera Deputaților. Odată cu numirea acestora PSD și-a securizat majoritatea la Curtea Constituțională din cei 9 judecători ai CCR, 5 fiind controlați de PSD.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 13:28 Camera Deputaților l-a numite pe Gheorghe Stan cu 97 de voturi judecător la CCR. Candidatul PNL, Ioan Cupșa a obținut 63 iar cel al USR 25 de voturi.

UPDATE 13:25 Senatul a validat propunerea PSD în persoana lui Cristian Deliorga pentru postul de judecător la CCR cu174 de voturi pentru, 24 împotrivă și 10 abțineri.

Opoziția nu a reușit să nominalizeze un candidat comun ratând șansa de profita de majoritatea fragilă a Puterii în Camera Deputaților. Deși la nivel declarativ atât PNL cât și USR au vorbit despre posibilitatea unui candidat comun dar egocierile au eușuat din cauza din cauza neîntelegerilor între cele două partide. Astfel, după ce Parlamentul a adoptat cele două propuneri făcute de PSD, configurația în Curtea Constituțională arată astfel:

Judecători controlați de PSD:

  • Valer Dorneanu
  • Marian Enache
  • Varga Attila (UDMR)
  • Gheorghe Stan
  • Cristian Deliorga

Independenți de PSD:

  • Daniel Morar
  • Livia Stanciu
  • Mona Pivniceru
  • Simina Tănăsescu

UPDATE 11:35 Cei trei candidați pentru un post de judecător la CCR din partea Camerei Deputaților sunt audiați la această oră în plen.

UPDATE 11:20 Opoziția solicită să fie reluate audierile celor trei candidați din partea Camerei Deputaților în plen și amenință cu sesizarea Curții Constituționale.

Raluca Turcan, deputat PNL: "PNL vă solicită ca şi în plenul Camerei Deputaţilor persoanele propuse să fie audiate. Textul legii este unul extrem de clar, candidaţii sunt audiaţi în comisie şi în plen. Ca o ţară întreagă să nu aibă suspiciunea că audierile din comisie au fost un simulacru, vă solicităm ca aceste persoane să se prezinte şi să spună câteva cuvinte despre parcursul profesional. Dacă nu veţi respecta textul legal, PNL va sesiza CCR"

Pentru a evita un nou blocaj la CCR, președintele de ședință, Florin Iordache a fost nevoit să accepte solicitarea opoziției și a permis auderea candidaților.

UPDATE 11:17: Comisia juridică a Senatului a adoptat, cu unanimitate de voturi, raport favorabil pentru toți candidații la postul de judecător al CCR. PSD l-a propus pe fostul vicepreședinte al CSM Cristian Deliorga, PNL pe senatorul Daniel Fenechiu, USR pe Mircea Ursuța Daraban.

”Plenul Senatului va decide cu privire la viitorul judecător al Curții din partea Senatului. Azi (marți - n.r.) în scurt timp (ora 11.45 - n.r.) va fi o ședință a Biroului permanent. Noi vom trimite raportul prin care vom recomanda să supună votului plenului cele trei candidaturi, plen care începe la ora 12.00”, a afirmat președintele Comisiei juridice a Senatului Robert Cazanciuc, la finalul ședinței forului legislativ.

UPDATE 9.54 Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat raport favorabil pentru toți cei trei candidați la funcția de judecător al CCR - șeful Secției de anchetare a magistraților, Gheorghe Stan, propus de PSD, deputatul PNL Ioan Cupșa și avocatul Vlad Ștefan, propus de USR. Plenul Camerei urmează să decidă prin vot care dintre candidaţi va fi ales judecător al Curţii Constituţionale.

Ce au declarat cei trei candidați la audierile din Camera Deputaților

Candidaţii din partea Camerei Deputaţilor au fost audiaţi începând cu ora 9.00 de Comisia juridică.

Gheorghe Stan: Expertiza mea va fi în beneficiul unei Curți Constituționale imparțiale

"E pentru prima oară când vorbesc în calitate de magistrat în fața unei Comisii parlamentare. În candidatura mea arăt faptul că am vechime peste 20 de ani ca procuror, timp în care mi-am urmărit obiectivele, respectarea profesiei. Am îndeplinit funcții de conducere la unitățile de Parchet. Mi-am desfășurat activitatea în cadrul MJ. În prezent sunt procuror-șef al SIIJ. Astfel apreciez că dețin nu doar cunoștințele necesare, dar mai ales experiența în scopul ocupării postului unui judecător la CCR. Cred că asta constituie un avantaj prin prisma practicii dobândite. Consider că numirea unui magistrat în această funcție constituie o garanție a respectării independenței. Pornind de la una ditre definițiile statutul de drept, el este garantul drepturilor și libertăților individuale, asigurând securitatea internă și externă a statului. În situația în care aș fi ales judecător al CCR m-ar interesa să respect supremația Constituției”, a spus Stan.

Întrebat dacă își asumă politic această candidatură, Gheorghe Stan a susținut că nu face parte din niciun partid și că a acceptat propunerea, fiind pentru el o provocare.

"Nu fac parte din niciun partid, nu am ce comentarii să fac în plus. Am accept această provocare pentru mine pentru că expertiza mea va fi în beneficiul unei Curți Constituționale impartiale", a susținut șeful controversatei secții de anchetare a magistraților.

Ioan Cupșa - propus de PNL: Sunt un adept informat al constituționalismului

"Fiind convins de nevoia de lege cred în Constituție ca fiind Legea fundamentală pentru fiecare dintre noi. Vreau să vă spun că această Constituție a noastră dă naștere și forță organizării noastre sociale ca stat unitar, independent suveran. Sunt un adept informat al constituționalismului. Îmi place să cred că înțeleg notiunea statuluid de drept, cât de importante sunt libertățile și drepturile fundamentale pentru oameni. Suntem datori cu toții să protejăm Constituția. CCR asta face, garantează supremația Constituției, ocrotește potrivit legii. Cred că un judecător pentru a fi independent în mod esențial trebuie să fie integru și competent. Integritatea e condiția esențială, fundamentul pentru ca acel judecător al CCR să fie independent. Cred în stabilitate, în justa măsură, dar înțeleg în egală măsură nevoia de schimbare. Dar totul trebuie să se întâmple atunci când intervenim cu justă măsură și va fi nevoie să intervenim”, a afirmat deputatul PNL Ioan Cupșa, la audierea din Comisia juridică a Camerei.

Vlad Ștefan, propus de USR: Judecătorii CCR trebuie să aibă doza necesară și proporțională de îndepărtare de zona politică

La rândul său, avocatul Vlad Ștefan, propus de USR pentru postul de judecător la CCR, a spus că vede ca fiind un atu faptul că nu face parte din niciun partid politic.

"Am 45 de ani. Nu sunt membru al unui partid politic. Nu știu dacă este neapărat un avantaj, dar oferă o privire cu independență și obiectivitate indiferent de taberele politice care dezbat subiectul. Din punctul meu de vedere este un atu. Cred că totuși judecătorii de acolo trebuie să aibă doza necesară și proporțională de îndepărtare de zona politică. Nu mi-am pregătit un discurs și nici nu vreau să vă vorbesc de lucruri absolut cunoscute, rolul și funcția CCR. Sigur judecătorii Curții trebuie să fie independenți, sigur că trebuie să fie garanții Constituției. Voi insista asupra unui aspect pe care eu în consider absolut esențial în aplicarea Constituției. Constituția este un organism viu. De aceea mie îmi place să spun că dreptul nu e o simplă înșiruire de cuvinte la fel cum viața nu este o simplă înșiruire de secunde”, a spus Ștefan.

El a vorbit și despre deciziile interpretative ale CCR despre care a spus că unele instanțe o aplică și altele nu.

"În opinia mea, ce ar trebui să se întâmple la CCR, este o ponderare în legătură cu deciziile interpretative. Sigur ele sunt apanajul unor sisteme constituționale consacrate. Ele sunt necesare, dar în măsura în care legislația noastră nu consacră prevederile legale cu privire la deciziile interpretative iată există o separare în instanțele noastre. Unii o aplică, alții nu. În legislație nu există reglementat efectul deciziilor interpretative. Ele își au sensul lor, dar nu trebuie să fie excesive”, a conchis Vlad Ștefan.

Actualul șef al Secției de Investigație a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), Gheorghe Stan, este propunerea social-democraţilor pentru postul de judecător la CCR, din partea Camerei Deputaţilor. În acest caz, Gheorghe Stan îl va înlocui pe judecătorul CCR Ştefan Minea, al cărui mandat expiră pe 15 iunie.

Fostul vicepreşedinte al CSM Cristian Deliorga este propunerea PSD pentru funcţia de judecător al CCR, din partea Senatului. Cristian Deliorga este în prezent judecător la Curtea de Apel Constanţa, la Secţia penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie. Acesta ar urma să o înlocuiască pe Simona-Maya Teodoroiu la Curtea Constituţională, al cărui mandat expiră tot pe 15 iunie.

Opoziția nu a reușit să nominalizeze un candidat comun ratând șansa de profita de majoritatea fragilă a Puterii în Camera Deputaților.

Dacă PNL și USR ar fi negociat cu PMP, UDMR, independenții lui Victor Ponta și o parte din Minorități ar fi reușit să-și treacă un candidat comun având în vedere că PSD-ALDE au majoritate fragilă a Camera Deputaților. Liberalii și membrii USR nu au reușit să se înțeleagă în acest sens, susțin sursele HotNews.ro.

PNL îi propune pentru posturile vacante pe liberalul Ioan Cupșa, vicepreședinte la Comisia juridică a Camerei Deputaților, pe locul judecătorului numit de Cameră, iar din partea Senatului, pe senatorul PNL Daniel Fenechiu.

Uniunea Salvaţi România (USR) a decis să îi propună pe avocaţii Mircea Ursuţa, din partea Senatului, şi Vlad Ştefan, din partea Camerei Deputaților, pentru funcţiile de judecători CCR.

Comisiile juridice ale Senatului și Camerei Deputaților vor dezbate și vota, fiecare, marți, câte un raport privind numirile celor două Camere pentru funcţiile de magistrați ai Curţii care vor deveni vacante.

Cele două Camere parlamentare ar putea dezbate și vota în aceeași zi, începând cu ora 10:00, rapoartele Comisiilor juridice privind numirea celor doi judecători CCR.

De semenea, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de numire în funcţia de judecător la CCR a Siminei Tănăsescu pentru un mandat de nouă ani care va începe la data de 9 iunie. Ea îl va înlocui la Curte pe judecătorul Petre Lăzăroiu.

Petre Lăzăroiu a fost numit la CCR pe 16 septembrie 2008 de Traian Băsescu, pentru un mandat de doi ani, după ce funcţia a rămas vacantă în urma decesului lui Petre Ninosu. Lăzăroiu a fost reinvestit pe 2 iunie 2010 pentru un mandat complet de 9 ani. Prin urmare mandatul acestuia expiră la data de 2 iunie.

Simina Tănăsescu a fost consilier prezidenţial. Ea a demisionat în luna iunie 2018 din funcţia de consilier prezidenţial, în urma unui scandal provocat de o întâlnire cu judecătorul CCR Petre Lăzăroiu.

Ce spune Constituția despre componența Curții Constituționale, articolul 142:

(1) Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei.

(2) Curtea Constituţională se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.

(3) Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.

(4) Judecătorii Curţii Constituţionale aleg, prin vot secret, preşedintele acesteia, pentru o perioadă de 3 ani.

(5) Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din judecătorii ei, din 3 în 3 ani, în condiţiile prevăzute de legea organică a Curţii.