VIDEO UPDATE Parlamentul a validat propunerile PSD de judecători la Curtea Constituțională/ Din cauza neînțelegerilor, Opoziția a ratat sansa de a schimba majoritatea/ Care este componența CCR

de D.G., L.P.     HotNews.ro
Marţi, 7 mai 2019, 8:34 Actualitate | Politic


Camera Deputatilor
Foto: Facebook
Parlamentul a validat marți propunerile PSD pentru posturile de judecători la CCR: Gheorghe Stan și Cristian Deliorga. Persoanele propuse de Opoziție au fost audiate formal în comisii, reprezentanții PSD-ALDE refuzând să le adreseze acestora întrebări. Opoziția nu a reușit să nominalizeze un candidat comun ratând șansa de a profita de majoritatea fragilă a Puterii în Camera Deputaților. Odată cu numirea acestora PSD și-a securizat majoritatea la Curtea Constituțională din cei 9 judecători ai CCR, 5 fiind controlați de PSD.

UPDATE 13:28 Camera Deputaților l-a numite pe Gheorghe Stan cu 97 de voturi judecător la CCR. Candidatul PNL, Ioan Cupșa a obținut 63 iar cel al USR 25 de voturi.

UPDATE 13:25 Senatul a validat propunerea PSD în persoana lui Cristian Deliorga pentru postul de judecător la CCR cu174 de voturi pentru, 24 împotrivă și 10 abțineri.

Opoziția nu a reușit să nominalizeze un candidat comun ratând șansa de profita de majoritatea fragilă a Puterii în Camera Deputaților. Deși la nivel declarativ atât PNL cât și USR au vorbit despre posibilitatea unui candidat comun dar egocierile au eușuat din cauza din cauza neîntelegerilor între cele două partide. Astfel, după ce Parlamentul a adoptat cele două propuneri făcute de PSD, configurația în Curtea Constituțională arată astfel:

Judecători controlați de PSD:
 • Valer Dorneanu
 • Marian Enache
 • Varga Attila (UDMR)
 • Gheorghe Stan
 • Cristian Deliorga
Independenți de PSD:
 • Daniel Morar
 • Livia Stanciu
 • Mona Pivniceru
 • Simina Tănăsescu

UPDATE 11:35 Cei trei candidați pentru un post de judecător la CCR din partea Camerei Deputaților sunt audiați la această oră în plen.

UPDATE 11:20 Opoziția solicită să fie reluate audierile celor trei candidați din partea Camerei Deputaților în plen și amenință cu sesizarea Curții Constituționale.

Raluca Turcan, deputat PNL: "PNL vă solicită ca şi în plenul Camerei Deputaţilor persoanele propuse să fie audiate. Textul legii este unul extrem de clar, candidaţii sunt audiaţi în comisie şi în plen. Ca o ţară întreagă să nu aibă suspiciunea că audierile din comisie au fost un simulacru, vă solicităm ca aceste persoane să se prezinte şi să spună câteva cuvinte despre parcursul profesional. Dacă nu veţi respecta textul legal, PNL va sesiza CCR"

Pentru a evita un nou blocaj la CCR, președintele de ședință, Florin Iordache a fost nevoit să accepte solicitarea opoziției și a permis auderea candidaților.

UPDATE 11:17: Comisia juridică a Senatului a adoptat, cu unanimitate de voturi, raport favorabil pentru toți candidații la postul de judecător al CCR. PSD l-a propus pe fostul vicepreședinte al CSM Cristian Deliorga, PNL pe senatorul Daniel Fenechiu, USR pe Mircea Ursuța Daraban.

”Plenul Senatului va decide cu privire la viitorul judecător al Curții din partea Senatului. Azi (marți - n.r.) în scurt timp (ora 11.45 - n.r.) va fi o ședință a Biroului permanent. Noi vom trimite raportul prin care vom recomanda să supună votului plenului cele trei candidaturi, plen care începe la ora 12.00”, a afirmat președintele Comisiei juridice a Senatului Robert Cazanciuc, la finalul ședinței forului legislativ.

UPDATE 9.54 Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat raport favorabil pentru toți cei trei candidați la funcția de judecător al CCR - șeful Secției de anchetare a magistraților, Gheorghe Stan, propus de PSD, deputatul PNL Ioan Cupșa și avocatul Vlad Ștefan, propus de USR. Plenul Camerei urmează să decidă prin vot care dintre candidaţi va fi ales judecător al Curţii Constituţionale.

Ce au declarat cei trei candidați la audierile din Camera Deputaților

Candidaţii din partea Camerei Deputaţilor au fost audiaţi începând cu ora 9.00 de Comisia juridică.

Gheorghe Stan: Expertiza mea va fi în beneficiul unei Curți Constituționale imparțiale

"E pentru prima oară când vorbesc în calitate de magistrat în fața unei Comisii parlamentare. În candidatura mea arăt faptul că am vechime peste 20 de ani ca procuror, timp în care mi-am urmărit obiectivele, respectarea profesiei. Am îndeplinit funcții de conducere la unitățile de Parchet. Mi-am desfășurat activitatea în cadrul MJ. În prezent sunt procuror-șef al SIIJ. Astfel apreciez că dețin nu doar cunoștințele necesare, dar mai ales experiența în scopul ocupării postului unui judecător la CCR. Cred că asta constituie un avantaj prin prisma practicii dobândite. Consider că numirea unui magistrat în această funcție constituie o garanție a respectării independenței. Pornind de la una ditre definițiile statutul de drept, el este garantul drepturilor și libertăților individuale, asigurând securitatea internă și externă a statului. În situația în care aș fi ales judecător al CCR m-ar interesa să respect supremația Constituției”, a spus Stan.

Întrebat dacă își asumă politic această candidatură, Gheorghe Stan a susținut că nu face parte din niciun partid și că a acceptat propunerea, fiind pentru el o provocare.

"Nu fac parte din niciun partid, nu am ce comentarii să fac în plus. Am accept această provocare pentru mine pentru că expertiza mea va fi în beneficiul unei Curți Constituționale impartiale", a susținut șeful controversatei secții de anchetare a magistraților.

Ioan Cupșa - propus de PNL: Sunt un adept informat al constituționalismului

"Fiind convins de nevoia de lege cred în Constituție ca fiind Legea fundamentală pentru fiecare dintre noi. Vreau să vă spun că această Constituție a noastră dă naștere și forță organizării noastre sociale ca stat unitar, independent suveran. Sunt un adept informat al constituționalismului. Îmi place să cred că înțeleg notiunea statuluid de drept, cât de importante sunt libertățile și drepturile fundamentale pentru oameni. Suntem datori cu toții să protejăm Constituția. CCR asta face, garantează supremația Constituției, ocrotește potrivit legii. Cred că un judecător pentru a fi independent în mod esențial trebuie să fie integru și competent. Integritatea e condiția esențială, fundamentul pentru ca acel judecător al CCR să fie independent. Cred în stabilitate, în justa măsură, dar înțeleg în egală măsură nevoia de schimbare. Dar totul trebuie să se întâmple atunci când intervenim cu justă măsură și va fi nevoie să intervenim”, a afirmat deputatul PNL Ioan Cupșa, la audierea din Comisia juridică a Camerei.

Vlad Ștefan, propus de USR: Judecătorii CCR trebuie să aibă doza necesară și proporțională de îndepărtare de zona politică

La rândul său, avocatul Vlad Ștefan, propus de USR pentru postul de judecător la CCR, a spus că vede ca fiind un atu faptul că nu face parte din niciun partid politic.

"Am 45 de ani. Nu sunt membru al unui partid politic. Nu știu dacă este neapărat un avantaj, dar oferă o privire cu independență și obiectivitate indiferent de taberele politice care dezbat subiectul. Din punctul meu de vedere este un atu. Cred că totuși judecătorii de acolo trebuie să aibă doza necesară și proporțională de îndepărtare de zona politică. Nu mi-am pregătit un discurs și nici nu vreau să vă vorbesc de lucruri absolut cunoscute, rolul și funcția CCR. Sigur judecătorii Curții trebuie să fie independenți, sigur că trebuie să fie garanții Constituției. Voi insista asupra unui aspect pe care eu în consider absolut esențial în aplicarea Constituției. Constituția este un organism viu. De aceea mie îmi place să spun că dreptul nu e o simplă înșiruire de cuvinte la fel cum viața nu este o simplă înșiruire de secunde”, a spus Ștefan.

El a vorbit și despre deciziile interpretative ale CCR despre care a spus că unele instanțe o aplică și altele nu.

"În opinia mea, ce ar trebui să se întâmple la CCR, este o ponderare în legătură cu deciziile interpretative. Sigur ele sunt apanajul unor sisteme constituționale consacrate. Ele sunt necesare, dar în măsura în care legislația noastră nu consacră prevederile legale cu privire la deciziile interpretative iată există o separare în instanțele noastre. Unii o aplică, alții nu. În legislație nu există reglementat efectul deciziilor interpretative. Ele își au sensul lor, dar nu trebuie să fie excesive”, a conchis Vlad Ștefan.

Actualul șef al Secției de Investigație a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), Gheorghe Stan, este propunerea social-democraţilor pentru postul de judecător la CCR, din partea Camerei Deputaţilor. În acest caz, Gheorghe Stan îl va înlocui pe judecătorul CCR Ştefan Minea, al cărui mandat expiră pe 15 iunie.

Fostul vicepreşedinte al CSM Cristian Deliorga este propunerea PSD pentru funcţia de judecător al CCR, din partea Senatului. Cristian Deliorga este în prezent judecător la Curtea de Apel Constanţa, la Secţia penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie. Acesta ar urma să o înlocuiască pe Simona-Maya Teodoroiu la Curtea Constituţională, al cărui mandat expiră tot pe 15 iunie.

Opoziția nu a reușit să nominalizeze un candidat comun ratând șansa de profita de majoritatea fragilă a Puterii în Camera Deputaților.

Dacă PNL și USR ar fi negociat cu PMP, UDMR, independenții lui Victor Ponta și o parte din Minorități ar fi reușit să-și treacă un candidat comun având în vedere că PSD-ALDE au majoritate fragilă a Camera Deputaților. Liberalii și membrii USR nu au reușit să se înțeleagă în acest sens, susțin sursele HotNews.ro.

PNL îi propune pentru posturile vacante pe liberalul Ioan Cupșa, vicepreședinte la Comisia juridică a Camerei Deputaților, pe locul judecătorului numit de Cameră, iar din partea Senatului, pe senatorul PNL Daniel Fenechiu.

Uniunea Salvaţi România (USR) a decis să îi propună pe avocaţii Mircea Ursuţa, din partea Senatului, şi Vlad Ştefan, din partea Camerei Deputaților, pentru funcţiile de judecători CCR.

Comisiile juridice ale Senatului și Camerei Deputaților vor dezbate și vota, fiecare, marți, câte un raport privind numirile celor două Camere pentru funcţiile de magistrați ai Curţii care vor deveni vacante.

Cele două Camere parlamentare ar putea dezbate și vota în aceeași zi, începând cu ora 10:00, rapoartele Comisiilor juridice privind numirea celor doi judecători CCR.

De semenea, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de numire în funcţia de judecător la CCR a Siminei Tănăsescu pentru un mandat de nouă ani care va începe la data de 9 iunie. Ea îl va înlocui la Curte pe judecătorul Petre Lăzăroiu.

Petre Lăzăroiu a fost numit la CCR pe 16 septembrie 2008 de Traian Băsescu, pentru un mandat de doi ani, după ce funcţia a rămas vacantă în urma decesului lui Petre Ninosu. Lăzăroiu a fost reinvestit pe 2 iunie 2010 pentru un mandat complet de 9 ani. Prin urmare mandatul acestuia expiră la data de 2 iunie.

Simina Tănăsescu a fost consilier prezidenţial. Ea a demisionat în luna iunie 2018 din funcţia de consilier prezidenţial, în urma unui scandal provocat de o întâlnire cu judecătorul CCR Petre Lăzăroiu.

Ce spune Constituția despre componența Curții Constituționale, articolul 142:

(1) Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei.
(2) Curtea Constituţională se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.
(3) Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.
(4) Judecătorii Curţii Constituţionale aleg, prin vot secret, preşedintele acesteia, pentru o perioadă de 3 ani.
(5) Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din judecătorii ei, din 3 în 3 ani, în condiţiile prevăzute de legea organică a Curţii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10968 vizualizari

 • +12 (20 voturi)    
  il doare in dos pe dragnea.... (Marţi, 7 mai 2019, 9:32)

  liviu_ [utilizator]

  deja e clar: judecatorii o sa amane judecata pana cand fapta se prescrie. si bineinteles asta nu o sa fie culpa juridica...
  dracnea joaca pe mai multe fronturi... daca 1 ii iese... s-a scos! si o sa-i iasa...
  judecatori lasi si cumparati, membrii ccr care-s oamenii psd... etc etc
  • -14 (32 voturi)    
   USR distruge opozitia! (Marţi, 7 mai 2019, 13:30)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Din nou USR distruge opozitia blocand incercarile PNL de a contrui un plan adevarat de a bloca PSD-ul! PNL a fost singurul care s-a luptat mereu anti-PSD, a fost mereu impotriva ciumei rosii si a lui Dragnia! USR a fost mereu pe blat cu PSD ca in sectorul 1 cand au votat cot la cot masuri populiste!
   PSD este o ciuma rosie si trebuie blocata, si poate face ceva doar PNL, USR nu lupta cu adevarat niciodata!
   • +6 (18 voturi)    
    PNL s-a luptat si in USL? (Marţi, 7 mai 2019, 13:43)

    kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    parca nu...
   • +9 (17 voturi)    
    Comment sters de user (Marţi, 7 mai 2019, 13:47)

    qwerasdf [anonim] i-a raspuns lui Miky60

   • +5 (13 voturi)    
    sa mori tu?! (Marţi, 7 mai 2019, 13:54)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    vb. de fostii membrii usl, nu?! aia s-au "luptat" cu psd
   • +9 (17 voturi)    
    USR este singura opozitie (Marţi, 7 mai 2019, 14:06)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    Candidatul propus de PNL, Ioan Cupsa, este un deputat membru PNL de 30 de ani, a facut dreptul la distanta dupa revolutie (el fiind de fapt inginer)...

    Culmea, Ioan Cupsa este singurul parlamentar PNL care a votat "din greseala" legea recursului compensatoriu, prin care PSD a golit inchisorile de infractori. Cu asa palmares, e clar de ce l-a propus PNL la Curtea Constitutionala.

    Pe scurt, USR a propus un profesionist, PNL un politruc.
   • 0 (4 voturi)    
    vorbarie goala (Marţi, 7 mai 2019, 14:29)

    razeshu [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    ia vezi pe lista de prezenta la vot cati din Usr au participat la sedinta si cati de la PNL, asigurand cvorumul si ajutand PSD ul ? Problema celor de la PNL este ca dau din gura si cam atat, faptele nu vorbesc pentru ei. Dimpotriva, ne arata cu fiecare ocazie ca USL ul e viu.
 • +4 (14 voturi)    
  Mananca,pesedelule ca..... (Marţi, 7 mai 2019, 10:09)

  gigiN [utilizator]

  ...este (inca) pe gratis !!!
 • +14 (20 voturi)    
  Gluma zilei! (Marţi, 7 mai 2019, 10:38)

  Altiro [utilizator]

  Ghe. Stan:"Expertiza mea va fi în beneficiul unei Curți Constituționale imparțiale"..
  • +5 (15 voturi)    
   Adica (Marţi, 7 mai 2019, 11:41)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

   a gruparii de slugi vândute hotilor care au fost trimise in CCR c sa distruga Justitia din Ro.
 • +4 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 mai 2019, 10:40)

  [anonim]

  • +4 (16 voturi)    
   Are (Marţi, 7 mai 2019, 11:42)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui

   Expertiza de komisar al poporului in Gestapoul politic al lui TT. Si colaborator cu judecatare corupta, progenitura de comunist inrait, A. Florea (protectoarea mafiotilor din Cta).
 • +9 (19 voturi)    
  Arestarea grupului infractional organizat psd (Marţi, 7 mai 2019, 10:41)

  Cozmin II [utilizator]

  Stan nu poate fi numit la CCR, pentru ca este infractor : a aderat la un grup infractional organizat, a comis abuz in serviciu, i-a persecutat si le-a aplicat rele tratamente procurorilor si judecatori cinstiti, corecti, competenti, care i-au trimis in judecata si i-au condamnat pe infractorii din mafia psd.
  Magistratii cinstiti, corecti, competenti sa nu mai piarda vremea sa protesteze pe scarile tribunalelor, ci sa-i trimita in judecata pe mafiotii din grupul infractional organizat psd.
  • +3 (11 voturi)    
   Judecatori in RO (Marţi, 7 mai 2019, 11:44)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

   DAca mai sunt asemenea exemplare, LUPTA ar trebui inceputa impotriva unor ticalosi cum e acest Stan, impotriva coruptilor din CCR, a magistratilor compromisi ca sefa CSM si a tuturor mafiotilor care populeaza azi Justitia devenita aparatoaea hotilor si a penalilor.
 • +4 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 mai 2019, 11:04)

  [anonim]

 • +3 (13 voturi)    
  Li s-a cerut adeverinta medicala candidatilor? (Marţi, 7 mai 2019, 11:08)

  subcultura [utilizator]

  Ca la ce privire are propunerea PSD, pare mai degraba un personaj din Game of Thrones sau Balaceanca
 • +6 (16 voturi)    
  Bataie de joc (Marţi, 7 mai 2019, 11:40)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Un simulacru de audieri ca pentru un simulacru de CCR, institutie compromisa alcatuita majoritar din indivizi care fac de râs magistratura si Justitia din RO. Ex activisti comunisti, fosi turnatori la Secu, colaboratori ai criminalilor din 89 sau ai mafiilor usl, psd, udmr, kaghebisti, toate gunoaiele s-au adunat in aceasta Curte a Coruptiei din Ro
 • +5 (15 voturi)    
  CCR (Marţi, 7 mai 2019, 11:43)

  varavara [utilizator]

  CCR a devenit din ce in ce mai psd-ista. Este departe de ceea ce ar trabui sa fie, adica o institutie echidistanta si profesionista. Mai bine ar desfiinta-o caci oricum fiind inregimentata politic nu isi mai are rostul (in afara de a apara interesele PSD)
 • +3 (11 voturi)    
  e groasa... (Marţi, 7 mai 2019, 11:59)

  baimarean [utilizator]

  cu 5 pesedei ca CCR
  Dar daca oamenilor nu le pasa si nu protesteaza in mod organizat si consecvent, CCR nu da inapoi.Afara de asta, numai Dumnezeu ii poate opri...
  Sau...
  • -1 (7 voturi)    
   aia cat sunt 5 ani parca (Marţi, 7 mai 2019, 13:55)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui baimarean

   5 ani de acu incolo psd o sa faca ce vrea in romanica

   cu 5 judecatori o sa treaca ce legi vor si o sa refuze ce legi vor... direct de la sursa
 • +5 (13 voturi)    
  Subordonarea politica (Marţi, 7 mai 2019, 12:46)

  Heissnachricht [utilizator]

  a justiției incepe de aici, de la modul de alegere/desemnare a membrilor CCR. In timp ce pentru curtea supremă candidaturile sunt condiționate de criterii profesionale si de vechime stricte, la CCR pot candida de-a valma avocați, procurori şi te mai miri ce alte categorii de jurişti. Şi dacă te gandesti că şi Gigi Becali a facut candva parte dintr-o comisie juridică a Camerei Deputaților, este clar şi ce calitate (strict profesională) au cei care fac audierea candidaților.
 • +1 (5 voturi)    
  normal... (Marţi, 7 mai 2019, 13:53)

  liviu_ [utilizator]

  ccr este o bataie de joc...
  ar trebui desfiintata...
  doar slugi politice
  astia nu mai au nici o rusine!
 • 0 (10 voturi)    
  Cum naiba sa ratezi asa ceva? (Marţi, 7 mai 2019, 14:03)

  V. Istina [utilizator]

  Parerea mea, PNL-ul face opozitie de fatada iar usr-ul inca nu vrea sa accepte ca uneori trebuie sa faci compromisuri.

  Asa... mafia are majoritate in CCR. Justitia e pierduta acum, e o gluma de prost gust. Doar o revolutie ne mai poate salva. Mafiotii rusi au totul.

  Unde sunt patriotii, luptatorii, haiducii, kamikaze ai nostrii?

  Niciunde. Noapte adanca si linistita vine peste tara. Nu va auzi nimeni furturile, violurile si crimele facute cu „legea in mana“.

  Sclavii porcarului, mandri romani, asta sunteti?

  Eu nu! Tu‘ i pasca masii de lasitate!
 • +1 (11 voturi)    
  inca odata felicitari opozitiei!! (Marţi, 7 mai 2019, 14:08)

  CVL [utilizator]

  ca de obicei, da dovada de maturitate. Ii multumim ca isi arata muschii intre ei, si nu fata de PSD-ALDE-minoritati. Sa inteleg ca asteptati voturile npoastre, nu?
  • -2 (6 voturi)    
   nu mai trolla (Marţi, 7 mai 2019, 14:24)

   razeshu [utilizator] i-a raspuns lui CVL

   cvorumul a fost asigurat de UDMR si minoritati, ce putea face opozitia ???
   • +2 (10 voturi)    
    Simplu? Sa uneasca toate partidele minus PSD (Marţi, 7 mai 2019, 14:38)

    Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui razeshu

    Daca USR intelegea ca trebuie, se facea o majoritate PNL+USR+PMP+UDMR+PRO Romania+Minoritati+ALDE si dadea PSD-ul jos!
    • +3 (5 voturi)    
     Comment sters de user (Marţi, 7 mai 2019, 15:29)

     sorinnc [anonim] i-a raspuns lui Miky60

    • -1 (1 vot)    
     multumesc ca ati sesizat ironia!! (Marţi, 7 mai 2019, 16:37)

     CVL [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

     Vad ca altii nu au inteles-o.
    • -1 (1 vot)    
     curat murdar coane Mikydutza (Marţi, 7 mai 2019, 17:04)

     razeshu [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

     esti un postac fara talent Miky. E fumata placa asta romaneasca cu victima vesnic vinovata de toate. Pana la urma e vina USR ului cu cele 10% ca nu voteaza golanii din UDMR + ALDE + minoritati impotriva legilor strambe ale PSD, nu ? Ai vazut propunerea PNL pentru CC ? Lasa, nu iti bate capul sa raspunzi, oricum scrii doar la comanda.
 • +1 (7 voturi)    
  :-( (Marţi, 7 mai 2019, 14:54)

  msk [utilizator]

  ... de aia trebuie sa dispara toti ratatii astia. Cum naiba sa nu te organizezi astfel incat sa poti propune un candidat ? Si cum, doamne iarta-ma, sa ajuti prin prezenta asigurarea cvorumului ?
  Toti sunt cu gura in Opozitie, cand e sa traga linie - joaca cartea PSD - mi-e scarba !
 • -1 (1 vot)    
  OH. (Marţi, 7 mai 2019, 16:53)

  letsoc [utilizator]

  Incet , incet apare un nou curent in politica : nostalgismul .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by