Șeful Secției de anchetare a magistraților, Gheorghe Stan, a spus la audierea din Comisia juridică a Camerei Deputaților pentru funcția de judecător la CCR, că ceeea ce transmite Comisia de la Veneția nu are caracter obligatoriu, însă în deciziile Curții acestea sunt avute în vedere, fiind și explicate în hotărâri. Președintele Comisiei, Nicușor Halici (PSD), a respins mai multe întrebări ale opoziției pentru Gheorghe Stan, pe motiv că sunt batjocoritoare sau prea complexe.

Gheorghe StanFoto: Agerpres

Președintele Comisiei, Nicușor Halici (PSD), a respins mai multe întrebări ale opoziției pentru Gheorghe Stan, pe motiv că sunt batjocoritoare sau prea complexe. Una dintre întrebări, adresată lui Gheorghe Stan de către deputatul PNL Florin Roman a fost "Câte articole are Constituția României?”.

”E batjocoritoare întrebarea. O ducem într-o zonă mult prea jos”, a intervenit Halici.

La rândul său, deputatul ALDE Steluța Cătăniciu a reclamat că Gheorghe Stan este "hărțuit".

Deputatul USR Stelian Ion l-a întrebat pe Gheorghe Stan dacă recomandările Comisiei de la Veneția sunt de luat în considerare sau pot fi ignorate de către judecătorii Curții.

"Apreciez că tot ce emite... MCV sau Comisia de la Veneția sunt recomandări, nu au caracter obligatoriu. Dar, de altfel, CCR are în vedere în deciziile sale toate recomandările Comisiei de la Veneția, pe care le și explică în considerentele lor”, a răspuns Gheorghe Stan.

De asemenea, deputatul USR Stelian Ion l-a întrebat pe Stan care este explicația "ascensiunii profesionale fulminante”, subliind că acesta a ajuns ca în doar un an să aibă grad de Parchet al instanței supreme, performanță pe care, potrivit acestuia, puțini procurori o obțin. Halici a vrut să cenzureze și această întrebare, susținând că este ”dincolo de rea intenție”. Stan a dat însă un răspuns scurt, spunând că toate gradele au fost obținute în baza concursurilor.

Șeful Secției de anchetă a fost întrebat și care sunt prevederile constituționale legate de minorități. "Un jurist învață cum să interpreteze legea. Nu am Constituția în față să spun exact care e articolul. (...) Nu e vorba de număr de articole, că are 153 sau 156 de articole".