Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a avut vineri o întrevedere cu negociatorul-şef al Republicii Serbia pentru aderarea la Uniunea Europeană, Tanja Mičević, fiind evidenţiată cu acest prilej importanţa politicii de extindere atât pentru candidaţi şi potenţiali candidaţi, cât şi pentru UE în ansamblul său, relatează Agerpres.

George CiambaFoto: mae.ro

Potrivit unui comunicat transmis de MAE, la discuţii a fost reafirmat sprijinul României pentru avansarea politicii de extindere şi menţinerea acesteia printre priorităţile agendei europene, atât pe durata mandatului României de Preşedinţie a Consiliului UE, cât şi pe termen lung, în contextul dezbaterilor privind viitorul politicilor UE.

"A fost evidenţiată importanţa politicii de extindere atât pentru candidaţi şi potenţiali candidaţi, cât şi pentru Uniunea Europeană în ansamblul său. Ministrul delegat a subliniat necesitatea ca ambele părţi să rămână angajate în acest proces pentru atingerea unor rezultate pozitive pentru regiune, în beneficiul cetăţenilor", informează MAE.

George Ciamba a subliniat interesul României în calitate de Preşedinţie a Consiliului UE de a impulsiona procesul de extindere şi abordarea constructivă, în acord cu principiul meritelor proprii, în ceea ce priveşte avansarea negocierilor de aderare cu Serbia.

De asemenea, au fost trecute în revistă evenimentele organizate de Preşedinţia română cu relevanţă pentru politica de extindere, fiind apreciată iniţiativa de invitare a statelor candidate la evenimente de nivel organizate pe durata mandatului României, vizând facilitarea dialogului cu statele membre asupra evoluţiilor în procesul de reformă, a progreselor înregistrate şi a aşteptărilor partenerilor în cadrul politicii de extindere.

"A fost reiterată disponibilitatea României de a oferi sprijin concret, pe baza expertizei acumulate în domeniile sectoriale aferente procesului de aderare la Uniunea Europeană. Partea sârbă a exprimat apreciere faţă de sprijinul constant al României şi a prezentat evoluţiile pozitive din prima jumătate a acestui an, pe calea reformelor, fiind convenită intensificarea cooperării sectoriale dintre cele două părţi în sprijinul procesului de aderare al Serbiei", se arată în comunicat.

În planul cooperării bilaterale între cele două state, a reieşit voinţa comună de a continua colaborarea, în contextul marcat de celebrarea a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice şi de a consolida conectivitatea în plan regional, pe toate dimensiunile acesteia, inclusiv prin instrumentele cooperării transfrontaliere, cu impact pozitiv şi vizibilitate la nivelul comunităţilor locale, mai menţionează MAE.