Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că liberalii consideră demersul președintelui Klaus Iohannis de a sesiza la CCR Legea bugetului de stat unul legitim și că bugetul nu corespunde așteptărilor românilor. PNL solicită, de asemenea, Curții Constituționale să judece sesizarea „cu celeritate”, relatează Mediafax.

Ludovic OrbanFoto: AGERPRES

„ PNL salută decizia președintelui Klaus Iohannis de a ataca la Curtea Constituțională Legea bugetului de stat. Îl considerăm un demers legitim, perfect fundamentat și indispensabil pentru a readuce bugetul de stat în realitatea economică a României și la adevărurile care există în economia românească. Timp de trei luni liderii PSD-ALDE au întârziat să vină cu o lege a bugetului de stat. (...) Solicităm CCR să judece cu celeritate și să se aplece cu maximă seriozitate asupra obiecțiilor de neconstituționalitate formulate de președinte. Nu putem acceptă o Lege a bugetului de stat atâta timp cât previziunile care stau la bază acestei legi sunt în contradicție cu previziunile Comisiei Europene, fără că guvernul să aducă argumente pentru aceste diferențe. Considerăm că legea bugetului de stat este o lege care nu asigură suportul necesar pentru susținerea investițiilor atât la nivel național cât și la nivelul localităților. Prin acest buget nu se oferă nicio garanție că se va realiză vreun tronson important. Actualul buget nu oferă resursele necesare pentru construirea spitalelor regionale”, a declarat Ludovic Orban, în cadrul unei conferințe de presă.

Liderul PNL a amintit avertizările cu care a venit în timpul dezbaterii Legii bugetului de stat în Parlament, respectiv că bugetul este unul mincinos, care ”se bazează pe date false” și ”nu are la bază realități economice”.

”Am avertizat că la baza bugetului de stat nu se ține cont de prevederile legii care reglementează obligațiile fiscale. Nu există un aviz din partea consiliului fiscal. Am avertizat că acest buget încalcă autonomia locală, este al doilea an consecutiv în care comunitățile locale sunt jefuite de către guvern”, a spus Orban, care subliniază că acest ”buget lovește în cetățenii români care se află în cea mai dificilă situație”.

Întrebat dacă și PNL va sesiza la Curtea Constituțională Legea bugetului de stat, Ludovic Orban a afirmat că nu este necesar.

„În mare parte temeiurile de neconstituționalitate identificate de specialiștii noștri sunt formulate și sesizate de președinte. Nu mai are rost să atacăm și noi la CCR”, a conchis liderul PNL.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri, că nu promulgă legea bugetului pe 2019 și sesizează Curtea Constituțională. „Este bugetul rușinii naționale”, a spus șeful statului care a acuzat PSD că e incapabil să guverneze pentru România, singura preocupare fiind Liviu Dragnea.