Președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu promulgă legea bugetului pe 2019 și sesizează Curtea Constituțională. „Este bugetul rușinii naționale”, a spus șeful statului care a acuzat PSD că e incapabil să guverneze pentru România, singura preocupare fiind Liviu Dragnea.

IohannisFoto: Presidency.ro

„Un lucru este clar, Guvernarea PSD a eșuat. În spitale, probleme peste probleme Educația este subfinanțată. România este bulversată mai ales după OUG 114, dată în mare taină la finalul anului trecut. Despre justiție, întreaga guvernare pesedistă a fost un asalt asupra statului de drept din România. PSD e incapabil să conducă România. PSD nu guvernează pentru români, PSD guvernează pentru Dragnea”, a spus Iohannis.

Referindu-se la bugetul pe 2019, șeful statului a spus că acesta este „nerealist și supraevaluat”, calificându-l drept unul al „rușinii naționale”.

Președintele a acuzat PSD că nu are bani de investiții, dar are bani pentru partid. „150 de milioane va primi PSD din finanțarea partidelor, din 270 de milioane propuse pentru finanțarea partidelor. PSD și-a tras bani de 20 de ori mai mult decât anul trecut (președinția a precizat ulterior că această comparație a fost făcută cu 2016-n.r.). Pentru asta au bani”, a spus Iohannis.

CITEȘTE ȘI: Cele șase motive pentru care Iohannis a trimis bugetul pe 2019 la Curtea Constituțională

Cele mai importante declarații ale președintelui:

  • Un lucru este clar: guvernarea PSD a eșuat. În spitale, probleme peste probleme. Educația este subfinanțată, economia României este bulversată, mai ales după Ordonanţa 114, dată în mare taină la sfârșitul anului trecut.
  • De autostrăzi, nici nu poate fi vorba. Despre justiție? Păi, întreaga guvernare pesedistă a fost un asalt asupra justiției şi a statului de drept din România, cu obiectivul clar din partea PSD de a pune mâna pe justiție, de a politiza justiția, ca ei să-şi rezolve dosarele penale.
  • De fapt, PSD nici nu guvernează pentru români şi pentru România, PSD guvernează pentru Dragnea. PSD este incompetent şi incapabil să conducă România.
  • Despre buget, Bugetul rușinii naționale - asta este bugetul propus pentru 2019, Bugetul rușinii naționale. Este un buget nerealist, supraevaluat şi întârziat. Cu acest buget, PSD încearcă să acopere nereușitele multiple din timpul guvernării de până acum. Ei l-au numit „Bugetul Investiției” și asta este prima mare minciună din buget.
  • Toată lumea s-a întrebat de ce a întârziat PSD bugetul trei luni de zile, fiindcă, în conformitate cu legea în vigoare, în 15 noiembrie trebuia prezentat în Parlament bugetul. Suntem la sfârșitul lui februarie.
  • Păi, vă spun eu de ce au întârziat: ei nu vor să se realizeze investiții fiindcă nu au bani. De aceea au întârziat bugetul cu trei luni de zile.
  • Acum câteva zile, un ministru PSD, întrebat fiind cum e cu spitalele regionale, mult discutatele, promisele spitale regionale, răspuns stupefiant, zicea ministrul PSD că avem bani pentru proiectare. Auzi, în al treilea an de guvernare au bani pentru proiectare. Aceștia nici nu vor să realizeze spitalele. Nu vor să realizeze investiții publice. Promit și nu fac.
  • În schimb, dacă este vorba despre ei, au de unde. PSD a avut grijă să aloce sume imense, sume imense pentru finanțarea partidelor politice. 150.000.000 va primi PSD din finanțarea partidelor. 150.000.000 din 270.000.000 propuse pentru finanțarea partidelor. De 20 de ori mai mult decât în anul electoral 2016 . Deci PSD și-a tras bani de 20 de ori mai mult decât în anul electoral 2016. (președintele a spus anul trecut, făcând ulterior precizarea că se referea la 2016 - n.r.) Pentru asta au bani.
  • O victimă sigură a acestui buget, o victimă foarte sigură este administrația locală, comunitățile locale din România primesc un miliard de lei mai puțin decât în anul trecut, un miliard de lei mai puțin, o mie de milioane de lei mai puțin decât anul trecut. Cum să lucreze primăriile fără acești bani, cum să-și realizeze investiţiile? Evident că nu și le pot realiza. Primăriile vor trebuie să abandoneze investiții locale importante pentru a face față acestui buget.
  • Există însă, din păcate, și aspecte de neconstituționalitate în acest buget. Bugetul rușinii naționale nu doar că pune în pericol economia românească, are aspecte clare de neconstituționalitate. Nu se respectă obligații asumate de România față de Uniunea Europeană, din care facem parte. Se încalcă unele drepturi fundamentale, s-a ignorat rolul Consiliului Fiscal. Se aduce atingere principiului descentralizării și principiului subsidiarității.
  • Pentru toate acestea, voi sesiza astăzi Curtea Constituțională a României pe Bugetul 2019 - Bugetul rușinii naționale. Aceeași soartă de sesizare a Curții Constituționale o va avea și Legea de aprobare a plafoanelor, pe care tot astăzi o voi trimite spre analiză Curții Constituționale a României.

Marți, premierul Viorica Dăncilă i-a cerut președintelui Klaus Iohannis "să renunțe la retorica de campanie electorală" și să promulge cât mai repede legea bugetului, "astfel încât copiii să poată beneficia de la 1 martie de creșterea alocațiilor". În ședința de marți, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență care reglementează creșterea alocațiilor - inițiativă a opoziției - și s-a lăudat din nou că măsura, propusă de PNL, este meritul PSD-ALDE, care "au identificat corect sursa de finanțare".

Bugetul pe 2019 a ajuns miercuri la Palatul Cotroceni, președintele Iohannis considerând că acesta nu este unul sustenabil, iar alocarea fondurilor a fost făcută ținându-se cont de interesele „camarilei de partid”. Precizările au fost făcute de Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, care a precizat că șeful statului va anunța în zilele următoare decizia în privința legii bugetului.

"Întârzierea neexplicată nici până în prezent a bugetului denotă de fapt lipsa de soluții a Guvernului PSD, soluții pentru problemele reale ale cetățenilor. Un Guvern care și-a demonstrat în repetate rânduri limitele, un Guvern al imposturii, incompetenței, care a picat cu brio, iată, și acest test important - acela de a construi un buget credibil, sustenabil și la timp pentru nevoile românilor”, a spus Dobrovolschi.

CITEȘTE ȘI: Bugetul pe 2019, criticat dur de la Palatul Cotroceni: Fondurile ar fi trebuit alocate către investiții reale, nu către camarila de partid / Guvernul imposturii a picat cu brio testul de a realiza un buget sustenabil