Deputații au adoptat marți pe articole legea pensiilor. Alături de PSD-ALDE a votat și UDMR, care săptămâna trecută a refuzat să susțină proiectul. Fără voturile UDMR, PSD și ALDE nu au majoritate în Camera Deputașiilor și nu pot adopta legile organice. În urma negocierilor dintre Putere și liderii Uniunii, reprezentanții maghiarilor în Parlament au obținut ce și-au dorit.

Liviu Dragnea si Kelemen Hunor (foto arhiva)Foto: AGERPRES

Amendamentul UDMR care a fost respins de parlamentari PSD în Comisia de Muncă si care prevedea ca și persoanele cu grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare să beneicieze de pensie a fost aceptat și adoptat în plen la votul pe articole.

Amendamentul UDMR a fost admis de plen, cu 215 voturi "pentru", și prevede că: "Pensionarul este persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege şi a realizat cel puţin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum şi persoanele încadrate în grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare".

"O să susținem în continuare amendamentele formulate în privința pensiilor de invaliditate, în ciuda faptului că s-a promis că va ajunge într-un timp cât mai scurt în Parlament legea indemnizațiilor sociale care va acoperi această categorie de beneficiari. Nu putem să impunem un stagiu minim de cotizare de 15 ani pentru pensie de invalidate. Nu este corect față de ei. Ne angajăm că vom lucra noi pe un proiect de lege prin care să oferim protecție acestei categorii de persoane dacă nu apare urgent această lege a indemnizației sociale promise”, a declarat deputatul UDMR Andrea Csep.

Votul final asupra legii pensiilor urmează să fie dat miercuri, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

De asemenea UDMR a mai obținut promisiunea adoptării în regim de urgență a unui proiect de lege care va reglementa pensiile persoanelor cu dizabilități, dar și modificări pe viitor la legea adopției. Deputatul Uniunii a explicat că este vorba despre amendamentul care prevede includerea în stagiul asimilat concediului de acomodare oferit mamelor adoptive iar acesta va fi preluat într-o lege a adopțiilor. Anunțul a fost făcut de la tribuna plenului de către deputatul UDMR Csep Eva Andreea.

În urmă cu o săptămână, PSD a fost nevoit să amâne dezbaterea în plen a legii pensiilor după ce UDMR a refuzat să semneze raportul proiectului de lege. Liderul UDMR a anunțat că parlamentarii Uniunii nu sunt de acord cu proiectul de lege pentru că nu este rezolvată problema persoanelor cu dizabilități.

În urma tensiunilor interne, PSD a pierdut majoritatea la Camera Deputațiilor și se bazează pe votul UDMR și al minorităților.