Traian Băsescu critică dur ”politicienii de proastă calitate”, referindu-se la Liviu Dragnea și Ludovic Orban, care au lansat varianta acuzării președintelui Iohannis, respectiv a premierului Dăncilă pentru înaltă trădare.

Traian BasescuFoto: Agerpres (editat)

”Unul care se autointitulează a fi lider al opoziţiei şi viitor prim-ministru, face plângere penală şi îl acuză pe premier de înaltă trădare (plângerea a fost clasată de parchet -n.red) . Un altul care este lider al alianţei de guvernare, cere să se facă plângere penală împotriva Preşedintelui României şi îl acuză de înaltă trădare”, a comentat marți, pe Facebook, senatorul PMP.

Fostul președinte îi acuză pe liderii PSD și PNL că pun România într-o situație delicată pe plan extern, cu mai puțin de o lună înainte de preluarea președinției UE, prin scenariile legate de înalta trădare.

”Dacă ne luăm după cei doi politicieni, România va prelua președinția UE cu doi oameni cheie, preşedinte şi premier, acuzaţi de înaltă trădare. După astfel de declaraţii publice făcute de oameni aflaţi la vârful Statului Român, vă imaginaţi ce mesaje transmit către guvernele lor ambasadorii acreditaţi la Bucureşti? Dar cum arată România privită din exterior, vă puteţi imagina?”, scrie Băsescu.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a depus în urmă cu câteva luni o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă, pe care o acuza de înaltă trădare, pe fondul scandalului legat de mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. În septembrie, DIICOT a clasat plângerea penală.

Duminică, la Consiliul Național al PSD, Liviu Dragnea i-a cerut lui Florin Iordache să pregătească solicitarea de punere sub acuzare a președintelui Klaus Iohannis pentru înaltă trădare pe motiv că șeful statului ar fi spus că România nu este pregătită să preia președinția UE.

Potrivit art 96 din Constituție, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui României pentru înaltă trădare.

Propunerea de punere sub acuzare poate fi iniţiată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui României pentru a putea da explicaţii cu privire la faptele ce i se impută. De la data punerii sub acuzare şi până la data demiterii Preşedintele este suspendat de drept.

Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Preşedintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.