Deputații PNL, USR și PMP au boicotat marți ședința de plen la votul final, prin scoaterea cartelelor din aparate, însă cvorumul necesar de minimum 165 a fost asigurat de către deputații celorlalte partide. Astfel, s-au înregistrat 181 de deputați prezenți înainte de a se începe votul.

Camera DeputatilorFoto: Hotnews

UPDATE Prezența a crescut pe parcursul ședinței de vot final, unele proiecte înregistrând peste 200 de voturi. Voturile în plus față de PSD și ALDE au venit de la UDMR, minorități dar și de la deputații neafiliați din partidul lui Victor Ponta.

"S-a demonstrat că avem majoritate calificată, peste 165" a spus Iordache în încheierea ședinței.

Deputatul PNL Florin Roman a precizat că și-au înregistrat prezența 130 de deputați PSD, 18 ALDE, 17 UDMR și 15 de la minorități. "Nu mai aveți majoritate să vă treceți legile organice", a mai spus Roman.

Liderul PNL Raluca Turcan a luat cuvântul la tribună, afirmând că proiectele de hotărâre pentru revocarea lui Liviu Dragnea și a lui Florin Iordache de la conducerea Camerei Deputaților au fost adoptate pe articole săptămâna trecută, în votul paralel desfășurat de către vicepreședintele PNL Marilen Pirtea, astfel că deputatul PSD ar conduce "ilegal" ședința.

Mai mult, Turcan a atras atenția că încă nu au fost publicate stenogramele ședinței de plen de săptămâna trecută.

"Considerăm obligatorie prezentarea stenogramelor ședinței trecute astfel încât să poată fi prezentate și tipărite în MO deciziile luate de Camera Deputaților prin vot democratic. Așa cum am făcut referire la art 27 și 28, se interzic conducerea ședințelor de către persoanele pentru care se supune la vot revocarea. Nicio procedură de vot final atâta timp cât pe lista de vot final nu se află revocările", a spus Raluca Turcan. Se încearcă falsificarea stenogramelor de ședință, ceea ce este un abuz la care doar niște infractori pot să apeleze. Sunteți ilegali", a declarat Turcan.

"Îi rog pe colegii mei de la PSD să fie calmi și înțelegători pentru că domnii și doamnele de la PNL și de la Opoziție trebuie să-și facă numărul pe care l-au făcut săptămâna trecută și nu le-a ieșit. Vor să o facă și astăzi pentru că altfel tot ceea ce au construit ei săptămâna trecută după pregătiri minuțioase era în van. Vreau să citez ceva - <<În politică doar boii sunt consecvenți>>. Stimați colegi, nu mai fiți consecvenți în ceva ce nu v-a ieșit și vreau să îmi aduc aminte de ce spunea antevorbitoarea mea: proiect adoptat democratic. Cum Doamne s-a adoptat ceva în Camera Deputaților democratic în condițiile în care ați venit cu boxe paralele și microfoane paralele și ați numărat dvs. Dvs ați votat și acum ne spuneți nouă că vrem să falsificăm stenograma. Sunteți într-o gravă eroare", a replicat Daniel Suciu, liderul deputaților PSD.

Amintim că PSD și ALDE și-au pierdut majoritatea în Camera Deputaților, după trecerea a patru deputați PSD la partidul lui Victor Ponta, astfel că acum au împreună 163 de voturi, cu două mai puțin decât este necesar pentru a nu depinde de celelalte partide în cazul cvorumului de vot final și a votului pentru legile organice.

Florin Iordache a anunţat miercuri dimineaţă că dezbaterea în plen a legii pensiilor se amână pe săptămâna viitoare. Iordache a susţinut că nu este gata raportul comisiei de specialitate, ședința având loc marți. Surse PSD au declarat pentru Hotnews.ro că dezbaterea proiectului s-a amânat din cauza majorităţii fragile. De asemenea, UDMR nu vrea să voteze legea pensiilor din cauza unui amendament respins în Comisia de Muncă.