Detenția la domiciliu, votată de deputați. Cei cu pedepse de până la un an sau cu rest de pedeapsă de 18 luni pot face închisoarea acasă, cu sau fără brățară electronică

de Iulia Roșca     HotNews.ro
Miercuri, 14 noiembrie 2018, 13:19 Actualitate | Politic


Camera Deputatilor
Foto: Hotnews
Camera Deputaților a adoptat miercuri proiectul de lege privind executarea pedepselor privative de libertate, care introduce detenția la domiciliu pentru cei cu pedepse de până la un an. Față de forma Senatului, PSD a eliminat posibilitatea ca această prevedere să se aplice și pedepselor de până la 10 ani în cazul femeilor însărcinate și celor care au minori în întreținere. Astfel, în această formă, detenția la domiciliu se va aplica persoanelor condamnate la închisoare de până la un an, cu excepția persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violență, dar şi persoanelor condamnate care mai au de executat 18 luni până la împlinirea fracției minime obligatorii pentru liberarea condiționată din pedeapsa inițială a închisorii mai mare de un an.

Proiectul a trecut cu 176 voturi "pentru", 93 "împotrivă" și 1 abținere și merge la promulgare. Cei de la PNL au anunțat că vor contesta legea la Curtea Constituțională.

Proiectul se află din nou în parlament, la reexaminare, după o decizie a Curții Constituționale, luată ca urmare a unei sesizări a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Important de precizat însă: Curtea s-a mai pronunțat o dată, pe o sesizare a președintelui Klaus Iohannis, și a decis că legea este neconstituțională în ansamblul său. Pentru această decizie nu există încă motivarea.

Legea oferă posibilitatea ca cei condamnați în aceste condiții și care nu au pedepse totale mai mari de 5 ani să poată executa pedeapsa acasă fără brățară eletronică.

Mai exact, potrivit proiectului, "judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune executarea detenției la domiciliu fără sistem electronic de supraveghere, în cazul în care persoana condamnată:
a) nu are rapoarte de abateri disciplinare;
b) are o pedeapsă care nu depășește 5 ani."

Mai mult, și cei care execută la domiciliu detenția pot beneficia de liberare condiționată.

Tot față de forma Senatului, cei de la PSD au refăcut lista de infracțiuni care vor fi considerate "fapte comise cu violență."

Acestea sunt:

"art. 188-191: Omor, omor calificat, ucidere la cererea victimei, determinarea sau înlesnirea sinuciderii
* nu se regăsete art. 192 - uciderea din culpă
art. 193-202: Lovirea, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte, vătămarea corporală din culpă, rele;e tratamente aplicate minorului, încăierarea, violența în familie, uciderea ori vătămarea nou-născutului de către mamă, întreruperea cursului sarcinii, vătămarea fătului
art. 205: lipsirea de libertate
art. 209-212: sclavia, traficul de persoane, traficul de minori, supunerea la muncă forțată
art. 218: violul
art. 219: agresiunea sexuală
art. 229 alin.(2) lit.c): furtul calificat săvârșit de o persoană mascată
art. 233-237: tâlhăria, tâlhăria calificată, pirateria, tâlhăria sau piraterie urmată de moartea victimei, sancționarea tentativei
art. 257: ultrajul;
art. 279: ultrajul judicicar;
art. 282: tortura;
art.286 alin.(2) lit.a): înlesnirea evadării săvârșită prin folosirea de violențe, arme, substanțe narcotice sau paralizante;
art. 401-403: Atentatul care pune în pericol securitatea națională; atentatul contra unei colectivități; actele de diversiune;
art. 420: lovirea superiorului ori a inferiorului:
art. 433: agresiunea împotriva santinelei;
art. 438-440: genocidul; infracțiuni contra umanității; infracțiuni de război."

Cum au fost modificate regimul deschis și regimul semideschis:

"Regimul semideschis se aplică iniţial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violență la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 3 ani, respectiv persoanelor condamnate pentru fapte comise fără violenţă la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depăşeşte 13 ani.

Regimul deschis se aplică iniţial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă la pedeapsa închisorii de cel mult un an, respectiv pentru fapte comise fără violenţă la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 3 ani."

O altă prevedere controversată a legii este aceea potrivit căreia cei care scriu cărți în închisoare primesc o reducere de câte 20 de zile pentru fiecare lucrare: "În cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 20 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate.”


Toate prevederile pot fi consultate aici


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3185 vizualizari

 • +13 (13 voturi)    
  Adica (Miercuri, 14 noiembrie 2018, 13:36)

  ABBV [utilizator]

  daca Livache hotul din banii copiilor ia 3 ani o sa o faca acasa! Tare! sau daca ia 3 ani si 6 luni face vreo cateva luni dupa care acasa ! Asta e ordonanta 13 pe steroizii. Se va fura ca in codru, oricum codrul se fura. Daca dai o spargere noaptea no stres nu ai batut sau lovit pe nimeni. Ba mai mult daca intra cineva peste tine noaptea si i rupi oasele ups ....violenta de ce ai batut hotul? A venit sa fure si el ceva, e normal sal bati ? Asta e legea care apara hotii.
  • +1 (1 vot)    
   Nu-ți dai seama de dilema imensă a lui Dragnea!„ (Miercuri, 14 noiembrie 2018, 18:01)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

   Unde să-și declare domiciliul pentru a face acolo ”închisoare” la domicliu: la viloiul din Teleorman, sau la viluța din Mamaia? Iarna-n Teleorman și vara la închisoare pe plaja din Mamaia..... Ce viață tristă au penalii-n România.......
 • +9 (11 voturi)    
  tara hotilor si a complicilor (Miercuri, 14 noiembrie 2018, 13:48)

  Poiana lui Occam [utilizator]

  tara i-a votat.
  Admirabili cei care au protestat pentru o justitie europeana. Dar majoritatea a stat pe gard.
  Cum face de 2000 de ani.
 • +9 (9 voturi)    
  Tara hotilor (Miercuri, 14 noiembrie 2018, 14:40)

  JustinCase [utilizator]

  Tara hotilor, condusa de hoti, face legi convenabile pentru infractori. Asta este preocuparea zilnica de doi ani de zile.
 • +3 (3 voturi)    
  Legi pentru infractori (Miercuri, 14 noiembrie 2018, 14:56)

  florinos [utilizator]

  O singura grija are PSD de 2 ani de zile, protejarea infractorilor, nu spitale sau autostrăzi.

  România, trezește-te!
 • +3 (3 voturi)    
  Sunt de acord (Miercuri, 14 noiembrie 2018, 15:19)

  doi si-un sfert [utilizator]

  Cu conditia sa se asigure si norma de hrana zilnica pentru cel care executa condamnarea la domiciliu (felul 1+ felul 2 + desert).
  Cine nu si-ar dori primeasca o condamnare de pana la 5 ani "cu executare acasa" in Romania :)))


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by