Cum poate fi amânată luni întregi înregistrarea unui partid politic - cazul Mișcarea România Împreună a lui Dacian Cioloș

de Iulia Roșca     HotNews.ro
Vineri, 9 noiembrie 2018, 17:09 Actualitate | Politic


Dacian Ciolos
Foto: Guvernul Romaniei
Fostul premier Dacian Cioloș așteaptă de peste 7 luni ca partidul pe care l-a înființat, Mișcarea România Împreună, să primească undă verde de la tribunal. O serie întreagă de proceduri juridice au făcut ca înregistrarea partidului să riște să se amâne pe anul viitor, deși estimările inițiale, de după depunerea actelor pe 30 martie, erau ca până în septembrie să poată avea loc lansarea oficială. Potrivit site-ului Tribunalului București, înregistrarea a trecut printr-o serie de amânări și proceduri, precum cereri de intervenție făcute de diverse persoane, combinate cu cereri de recuzare și recursuri, dar și chichițe precum neplata unui timbru judiciar, așa cum a explicat pentru HotNews.ro Alin Mituță, membru fondator al partidului. Potrivit acestuia, toate aceste proceduri sunt menite să întârzie apariția partidului, unele dintre ele nefiind făcute "nici întâmplător, nici amator", spune el.

"Actele au fost depuse pe 30 martie și de atunci am tot avut cereri de intervenție la tribunal. S-au respins la tribunal, s-a făcut apel la cererile respective, am fost la Curtea de Apel unde s-au respins cererile - au fost trei - și acum am revenit la tribunal și acolo mai avem încă doua cereri de intervenție în plus. Sincer, nu știu care sunt persoanele care au făcut de data asta cererile de intervenție. Dar pe fond sunt total nejustificate, sunt cereri prin care încearcă să ne întârzie. Dar procedura este de așa natură încât orice ar conține cererea de intervenție trebuie tratată de către judecător în același fel. Au fost tot felul mișcări, de exemplu au depus cererea dar nu au plătit timbru judiciar și li s-a dat alt termen pentru a plăti. Au făcut cereri de strămutare, de recuzare, au folosit toate modalitățile," a declarat Mituță, fost director de cabinet al lui Dacian Cioloș când acesta era premier și membru fondator al MRÎ, alături de Cioloș și de Vlad Voiculescu.Alin Mituță; sursă foto: Facebook

"Noi am făcut cerere de grăbire a procesului. Astăzi nu știm ce s-a întâmplat, dar nu a evoluat prea mult. Nu depinde absolut deloc de noi, depinde efectiv de cum tratează judecătorul, cât de repede stabilește termenele, dacă mai vin alte cereri. Noi ce putem face este să cerem grăbirea procesului, ceea ce am făcut," a adăugat el.

Cum și de ce se întâmplă amânările succesive

Mituță a explicat pe scurt mecanismul procedural: "Depui cerere de intervenție, spui apoi că vrei să beneficiezi de asistentă juridică gratuită, ți se respinge cererea, apoi trebuie să depui un timbru judiciar, depui doar o parte sau nu depui deloc, ți se dă un termen și judecătorul spune <<veniți la următorul termen cu timbrul>>. Apoi, ca să mai întârzii încă un termen spui că vrei recuzarea tuturor judecătoriilor sau poți să faci în plus cereri de strămutare a procesului.

Dar nu se depun toate odată, ci pe parcurs, ca să ne întârzie cat mai mult posibil. Și de asta zic că nu e nici întâmplător nici amator cum sunt făcute."

Potrivit informațiilor de pe portalul tribunalului, după o serie de cereri de recuzare, pe 31 iulie, tribunalul amână cauza și decide: "Respinge cererea de intervenție în interes propriu formulată de intervenientul Partidul Solidarităţii Democratice Pentru Şanse Egale şi o Societate Mai Bună prin reprezentant Antonescu Ioan în contradictoriu cu petenţii Mituţa Alin – Cristian, Vasile – Voiculescu Vlad, Cioloş Dacian – Julien şi Mişcarea România Împreună prin preşedinte interimar Cioloş Dacian – Julien, ca inadmisibilă. Respinge cererea de intervenţie în interes propriu formulată de intervenientul Gornic Cătălin – Ioan în contradictoriu cu petenţii Mituţa Alin – Cristian, Vasile – Voiculescu Vlad, Cioloş Dacian – Julien şi Mişcarea România Împreună prin preşedinte interimar Cioloş Dacian – Julien, ca inadmisibilă. Respinge cererea de intervenţie în interes propriu şi cererea de completare a cererii de intervenţie în interes propriu, formulate de intervenientul Berenghi Cătălin – Ioan în contradictoriu cu petenţii Mituţa Alin – Cristian, Vasile – Voiculescu Vlad, Cioloş Dacian – Julien şi Mişcarea România Împreună prin preşedinte interimar Cioloş Dacian – Julien, ca inadmisibile. Termen fond la data de 21 08 2018, în cunoştinţa părţilor. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunţare. Cererea pentru exercitarea căii de atac se depune la Tribunalul Bucureşti."

Tot potrivit informațiilor de pe site, toate cererile de recuzare înregistrate au fost respinse.

Cei care au depus căi de atac la cereri de intervenții sau alte decizii legate de acestea sunt Partidul Solidarităţii Democratice Pentru Şanse Egale şi o Societate Mai Bună și Asociaţia pentru cinstirea memoriei eroilor, potrivit informațiilor de pe site-ul tribunalului.

"Vă zic două cazuri. Acel partid (Partidul Solidarităţii Democratice Pentru Şanse Egale şi o Societate Mai Bună - n.r.) de fapt nu există, un domn de vreo 80 de ani a vrut să constituie acel partid la sfârșitul anilor '90 și de atunci depune cereri pe unde prinde. În cererea lui de intervenție nici măcar nu figurează numele nostru. E o hârtie în care spune ca partidul lui ar trebui să existe fiindcă i s-a făcut o nedreptate. De asta zic că nu este justificat, că nu are legătură cu noi," a detaliat el.

"Alt caz este al unui domn din Cluj care spune ca partidul nu ar trebui să existe pentru că Dacian Cioloș este anarhist și lucrează contra ordinii de drept pentru că critică Curtea Constituțională. Lucruri care sunt absolut hilare și care au fost evident respinse și de tribunal și de Curtea de Apel, dar care ne-au luat câteva luni să le rezolvăm. Genul ăsta de intervenții sunt, nu au nicio legătură cu fondul sau cu actele pe care noi le-am depus," a relatat Mituță.

Întrebat dacă bănuiește că aceste proceduri sunt depuse special pentru a îi întârzia sau reclamanții o fac din diferite convingeri, acest a răspuns: "În mod clar. Sunt poate și din convingere, altele sunt nu știu, faptul ca folosesc tot felul de lucruri care pot întârzia procesul ne duce cu gândul că ar putea fi, ar ști destul de bine cum să facă lucrul acesta. Nu lucrează probabil așa amator”.

Următorul termen în cauză care apare pe site-ul Tribunalului București este 7 decembrie.

Întrebat dacă există vreun risc ca partidul să nu fie înregistrat la timp pentru alegeri europarlamentare, acesta a răspuns: "Nu, totuși mai sunt multe luni, noi ar trebui să fim pregătiți până pe 25 martie, ăsta este termenul până la care se depune dosarul de candidatură."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6740 vizualizari

 • -9 (19 voturi)    
  Daca Dragoste NU e (Vineri, 9 noiembrie 2018, 17:11)

  un domn [utilizator]

  Nici Partid....
  • -7 (17 voturi)    
   multe scuze (Vineri, 9 noiembrie 2018, 18:33)

   Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   tot n-am inteles prin ce se deosebeste de USR, in afara de ambitii personale.
   • -2 (2 voturi)    
    mai studiaza, prietene (Vineri, 9 noiembrie 2018, 20:20)

    trandafil [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

    mai studiaza...
   • 0 (4 voturi)    
    Corect (Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, 9:10)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

    Ai pus punctul pe I
   • -3 (7 voturi)    
    E o mare diferenta ... si una mica (Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, 10:26)

    ww [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

    USR e partid parlamentar si pot afirma, fara nicio retinere, ca isi face onorabil treaba. Pe cand partidul lui Ciolos este "admirabil, e sublim, putem zice, dar lipseşte cu desăvârşire".
    Iar Dacian atata s-a zbatut in 2016, ca acum este (tele)specator si cititor de stiri prin ziare. Dar, ca orice roman care se pricepe la politica, mai suna si el pe la redactiile care il baga in seama si isi da cu parerea. Din pacate, de cate ori deschide gura, e jale.
    Si ar mai fi o mica diferenta, USR nu beneficiaza de atentia suspecta pe care o anumita parte a presei i-o acorda lui Ciolos, vezi barbosu' ce munceste din greu la crearea unei imagini de semizeu pt Dacian.
 • +20 (28 voturi)    
  dragnea (Vineri, 9 noiembrie 2018, 17:46)

  nahir [utilizator]

  nu doarme.
  Și cred că nici PNL, aliatul USL, nu doarme.
  Nu au nevoie de încă o concurență, in plus pe lângă USR.
  Bineînțeles că nu am dovezi, dar sunt singurii care au interesul ca Cioloș să nu-și facă partid, mai ales acum, în apropierea europarlamentarelor.
  • +18 (26 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 9 noiembrie 2018, 18:51)

   [anonim] i-a raspuns lui nahir

   • +1 (7 voturi)    
    Ce este Csolos???? (Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, 9:33)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui

    Ia mai gândește-te.....
 • -20 (36 voturi)    
  ci0los (Vineri, 9 noiembrie 2018, 17:48)

  Mazeta [utilizator]

  Micul Macron a declarat nici mai mult, nici mai puțin că: „vom câștiga alegerile ... avem peste 50.000 de oameni înregistraţi pe o platformă de internet, dintre care mai mult de jumătate vor să se înscrie în partid”
  • +13 (27 voturi)    
   jegule (Vineri, 9 noiembrie 2018, 17:57)

   tahomir [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   discutam ceva mai incolo, mazeta infecta!
 • +9 (15 voturi)    
  Tr[im in România (Vineri, 9 noiembrie 2018, 18:03)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  O țară în care Justitia e subordonată politic și e stâlpul mafiei care și-a anexat tara prin CRIMA ca sa o jefuiasca. Criminalii sunt liberi iar opozantii sunt gazați de Garda Pretoriana a Jandarmeriei (= Miliția si Securitatea ceaușiste cu nume schimbat).
 • +2 (4 voturi)    
  Hmm (Vineri, 9 noiembrie 2018, 18:04)

  MinDepous [utilizator]

  PSDPSESMB - the actual party blocker.

  Daca s-ar opera in domeniul legal cum se opereaza in software development (in fond, astia scriu "programe" pe care le executa societatea, ulterior...), ce bine ar fi... decizii cu validare redundanta, feedback loops, mai rar sa ai un factor tip dictator care sa impuna ceva fara sa fie si el aprobat la randul lui... asta, zic la nivel inalt, nu luat vreo metodologie la bani marunti.
  Daca era asa, mizeria asta cu N plangeri avea si ea o limita, insa noi o tinem langa...
 • -1 (17 voturi)    
  Alt partid (Vineri, 9 noiembrie 2018, 18:08)

  Observatory [utilizator]

  degeaba, romanului nu-i place nici un partid, nic un candidat, nici o persoana politica....Poate Comuniștii mai au trecere la moși și babe...
  Romanul ii place sa critice , sa înjure pe orice dar se oare ca nu înțelege nici un partid, ....spălați la creier de cultura comunista , a autorului: Nicolaie Ceaușescu , zis : Ceașca , Nicu Cizmarul, Împușcatul ....
  Mare im a fost, cu nici 4 clase primare și sa îndobitocești milioane ? Wow !
  • -5 (5 voturi)    
   Viermuș, comuniștii măcar au făcut ceva. (Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, 9:35)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   Dacă nu erau ei, tu acum râneai la porci.
   • +1 (3 voturi)    
    Si fac in continuare, furaciuni (Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, 10:43)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui prec

    Si tu chiar ranesti la porci, aia ai lui Dracna.
   • 0 (2 voturi)    
    Hai porcare (Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, 14:47)

    Observatory [utilizator] i-a raspuns lui prec

    Vezi ca încă ești murdar pe bot de atâta mâncat ....cu Comuniștii
    Dacă tu crezi ca Comuniștii au creat Adevărații romani , te înșeli groaznic.
    Du-te și pune flori pe mormântul celui mai iubit, Voi ați imbrobodit romanul de rând, cu spalatul creierilor , de la cei mici la cei bătrâni și bolnavi.

    Mai citește și tu o carte adevărata, nu numai “operele lui Nicu Cizmarul “
 • +7 (9 voturi)    
  Spaima mafiotilor (Vineri, 9 noiembrie 2018, 18:11)

  ww [utilizator]

  De aia l-au sustinut toti ca PM.
 • +12 (14 voturi)    
  . (Vineri, 9 noiembrie 2018, 19:00)

  Ingwar [utilizator]

  pai in Romania comunistii continua sa fie la putere, iar pentru ei exista numai un singur partid sacru PCR, pardon PSD, + o anexa mare ALDE si alta mica UDMR
 • +4 (10 voturi)    
  partidul lui Cioloș (Vineri, 9 noiembrie 2018, 19:54)

  Ghitzuleana [utilizator]

  Cineva nu vrea ca partidul ăsta să ia ființă, fiindcă mulți l-ar prefera tuturor partidelor existente...
 • -1 (5 voturi)    
  qwerty (Vineri, 9 noiembrie 2018, 20:50)

  Aladin87 [utilizator]

  Avem incredere in Justitie
 • +4 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 9 noiembrie 2018, 21:56)

  [anonim]

 • +3 (13 voturi)    
  Frică (Vineri, 9 noiembrie 2018, 22:24)

  of of [utilizator]

  Le e FRICĂ tuturor de Cioloș, mai puțin USR-ului.
  Are potențial enorm acest nou partid, deja este pe la 12-14% în sondaje și nici nu s-a înființat oficial.
  PSD e istorie...
  • -1 (3 voturi)    
   Ciolosh este Gargaragiu Marca Inregistrata (Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, 19:17)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui of of

   Nimic Altceva
   In timpul Guvernului Ciolos DOAR s a stopat Furaciunea, nimic altceva !
   Or nu e greu sa vezi ca Guvernarea inseamna sa duci carutza insinte, nu doar sa ii faci vulcanizarea rotilor !
 • 0 (2 voturi)    
  Pai daca sa certat cu Iohanel ... (Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, 11:29)

  adrianhn [utilizator]

  Asa il rezolva neamtul in 2 minute, cateva telefoane si pac, avea Ciolosica si 10 partide inregistrate daca vroia.
 • 0 (2 voturi)    
  Sincer (Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, 11:54)

  florinos [utilizator]

  Faptul ca partidul nu este înregistrat nu-l oprește pe Cioloș sa fie mai activ în viata politică, nu sunt suficiente cele 3 postări pe trimestru de pe Facebook, postări care oricum nu ajung la cei care sunt nehotărâți si nu votează, doar asa poate fi învins PSD-ul.

  Cioloș se comporta ca un copil trimis de părinti sa învețe pentru școală, s-ar duce dar parca nu prea are chef, dar trebuie.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by