Comitetul Executiv al PSD a decis luni excluderea din partid a secretarului general Marian Neacșu și a vicepreședintelui Adrian Țuțuianu. „Decizia de azi nu face altceva decât să arate că în PSD e sancționat delictul de opinie”, a spus Țuțuianu, care a anunțat că va contesta decizia. Urmează pe lista de remaniere un alt oponent al lui Liviu Dragnea, Paul Stănescu. Surse social-democrate au declarat pentru Hotnews.ro că la următoarea ședință CEX, programată săptămâna viitoare Stănescu va fi schimbat din Guvern iar portofoliul de la Dezvoltare va fi preluat de Lia Olguța Vasilescu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Principalele evenimente:

17:45 Liviu Dragnea a declarat, într-o conferință de presă, că unul dintre motivele pentru care a fost exclus Adrian Țuțuianu ține de afirmațiile făcute de acesta în ședințe și care au apărut în presă prin intermediul unor înregistrări. „Am avut o discuție de 6-7 ore ieri și toți au fost foarte supărați că după acel CEX o parte din colegi au continuat să acționeze împotriva acestui partid. Astăzi foarte mulți colegi i-au reproșat acele afirmații. Am sperat atunci că după două-trei zile de supărare fiecare să se apuce de treabă. Mulți coleg parlamentari și președinți de organizații ne-au spus că sunt chemați parlamentari să adere la un proiect. Nu am înțeles ce proiect. Toate aceste lucruri spuse pe larg în această ședință au făcut ca mult peste două-treimi să voteze”, a spus Dragnea, în această conferință.

17.30 Ședința s-a terminat.

17.20 Leonardo Badea a primit susținra social-democrațiilor și va fi susținut pentru șefia ASF.

17.00 Marcel Ciolacu și Mihai Tudose au părăsit ședința CEX, vizibil supărați. Cei doi nu au dorit să facă declarații. "Orice excludere a unui coleg este o pierdere", a spus Tudose.

16:42 Paul Stănescu le-a luat apărarea lui Țuțuianu și Neacșu: „Este cea mai mare greșeală pe care a făcut-o PSD”

16:36 Marian Neacșu și Adrian Țuțuianu au declarat că în CEx s-a votat pentru excluderea lor din partid.

CITEȘTE ȘI: Marian Neacșu: „E o execuție publică fără niciun sens”

14.30 Urmează în CEX propunerile de sancționarea pentru șeful Călărași, Ciprian Pandea și Ion Mocioalcă de la Caraș Severin. Pentru excluderi și sancțiuni este nevoie de votul a două treimi dintre membrii CEX. Cum în Comitetul Exectiv sunt 68 de membrii, 46 de voturi sunt necesare pentru excludere lui Țuțuianu și Neacșu și sancționarea lui Pandea și Mocioalcă.

14.05 Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu au vorbit în ședința CEX. În apărarea celor doi social-democrați a vorbit liderul PSD, Buzău Dumitru Buzatu, președintele organizației PSD Brăila, Mihai Tudose și Robert Negoiță, șeful organizației PSD sector 3. Negoiță a făcut apel la clemență, cerându-le colegiilor să nu voteze excluderea celor doi social-democrați.

13.24 În ședință s-a propus excluderea lui Adrian Țuțuianu și a lui Marian Neacșu. Nu s-a dat încă un vot. Marian Oprișan a fost cel care a propus excluderea.Alături de Oprișan, Gabriel Zetea, șeful organizației Maramureș, Ionel Arsene de la Neamț și Dragoș Benea de la Bacău au susținut în CEX excluderea lui celor doi social-democrați.

13.14 Vasile Buzatu: Nu voi vota nicio excludere din PSD

12.26 Dragnea, întrebat dacă se teme că ar putea majoritatea în Camera Deputaților, în cazul unor excluderi din PSD: "Nu".

12.20 Liviu Dragnea a venit la ședință cu două valize negre: "Am întârziat puțin pentru că am primit două valize. Prima valiză este cu gogoși de la Rise Project, a doua valiză, ca orice localnic din Teleorman am găsit în fundul curții o valiză." Dragnea scoate dosare pe rând care îl vizează pe Klau Iohannis si Forumul Democrat German, unul dintre acestea - "presiuni asupra unui judecător de la CCR", și niște stick-uri "care nu au ajuns la DNA".

"Este o gogoasă, nu ma interesează ce este acolo. Nu are nicio legătură cu mine acea valiză, este o disperare, poate să acopere scandalul cu cei doi Lazări.

Acum mergem la la ședință, care va fi una neplăcută, dar cum au spus unii colegi, necesară. "

Împreună cu Dragnea au venit mai mulți lideri PSD precum Ionel Arsene (Neamț) și Rovana Plumb.

12.18 Robert Negoiță: "Reacția mea este de a vota împotriva (excluderilor - n.r.), sau mă rog, să vedem argumentele. Nu trebuie folosit acest mecanism de excludere ca revanșă. Nu (îmi e teamă că voi fi exclus). Delictele de opinie nu se sancționează. Liviu Dragnea este în continuare președinte, deci ne-am supus majorității."

12.05 Paul Stănescu, Marcel Ciolacu, Mihai Tudose și Marian Neacșu au intrat împreună în ședință. Aceștia sunt semnatari ai celebrei scrisori anti-Dragnea din septembrie.

11.54 În CEx se va da un vot de susținere pentru nominalizarea lui Viorel Ștefan, în prezent vicepremier, la șefia ASF, au declarat surse politice.

11.40 Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării, are o conferință de presă - "Președinția României la strategia UE pentru regiunea Dunării" - programată la ora 12, ora începerii CEx, tot în parlament.

11.30 Liviu Dragnea intrând în birou, întrebat dacă vor fi excluderi din partid: "Posibil, să vedem câte."

***

Ședința vine la două zile după ce Rise Project a anunțat că a intrat în posesia a mii de documente privind compania Tel Drum, într-o valiză, dezvăluiri inititulate #Teleormanleaks.

Țuțuianu a declarat luni, înaintea ședinței, că nu intenționează să plece din partid și că are spijinul colegilor din organizația sa. El a respins acuzațiile potrivit cărora cei care l-au criticat pe Liviu Dragnea și au semnat scrisoarea prin care îi cereau să facă pasul înapoi ar fi ”puciști„.

”Acum uitați-vă în Dex la ce înseamnă pucist. Noi nu avem nicio forță armată în spate, suntem într-o dispută internă în partid și sper să fie un răspuns democratic. Nu știu dacă vor fi sancțiuni, vom vedea. Vă asigur că am sprijinul colegilor și rămân membru PSD. Am văzut că sunt unii colegi mai inflamați, alții îndeamnă la calm. Nu plec nicăieri, nu plec nici din PSD atât timp cât am sprijinul organizației Dâmbovița și al colegilor care au semnat scrisoarea.

Țuțuianu a refuzat să comenteze dezvăluirile #teleormanleaks, adăugând că va discuta pe acest subiect după CEx.

Potrivit Mediafax, Dragnea a avut duminică seară întâlniri cu mai mulți lideri ai partidului. În cazul lui Țuțuianu și Neacșu, participanții la discuțiile din Parlament au avansat varianta excluderii din partid, în timp ce pentru Pandea și Mocioalcă, propunerile au fost ca aceștia să fie schimbați din fruntea organizațiilor județene pe care le conduc dar să rămână membri ai partidului, au mai declarat sursele citate.

CExN al PSD ar putea discuta despre înregistrările în care Adrian Țuțuianu a criticat miniștrii și conducerea partidului. Unii lideri județeni au invocat public posibilitatea excluderii vicepreședintelui PSD, în timp ce alții au îndemnat la calm. Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat sâmbătă pentru Mediafax că acei lideri care au trimis scrisori „de sorginte #rezist” și au spus că fac parte dintr-un partid de „maimuțe” nu mai reprezintă „poziția unitară a PSD”.

De asemenea, vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache (PSD), consideră că „mai bine ne despărțim” de acei membri care nu respectă votul majorității și l-a nominalizat pe Adrian Țuțuianu spunând că l-a deranjat faptul că vicepreședintele partidului și-a criticat colegii.

Și vicepreședintele PSD Gabriel Zetea a declarat joi, pentru Mediafax, că unii președinți de organizații județene cer „vehement” excluderea din partid a lui Țuțuianu pentru „declarații nelalocul lor”.

Pe de altă parte, președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, consideră că partidul trebuie să încerce să-i păstreze pe liderii care au avut rezultate electorale bune.

Într-o declarație pentru Mediafax, liderul județean social-democrat a afirmat, sâmbătă, că el dezaprobă „lichidarea” vocilor critice și a apreciat că vicepreședintele PSD Adrian Țuțuianu trebuie acceptat chiar dacă „vorbește în plus”.

Amintim că, în luna septembrie, Gabriela Firea, Adrian Țuțuianu și Paul Stănescu, apoi și Marian Neacșu și Ion Mocioalcă, și-au asumat semnarea unei scrisori în care se cerea demisia lui Liviu Dragnea. La acel moment, scrisoarea ar fi avut și susținerea lui Șerban Valeca (Argeș), Nicolae Bădălău (Giurgiu), Ciprian Pandea (Călărași), Aladin Georgescu (Mehedinți), Radu Moldovan (Bistrița), Ion Rotaru (Brăila), Dumitru Buzatu (Vaslui), Marcel Ciolacu (Buzău), Felix Stroe (Constanța), Horia Teodorescu (Tulcea), Călin Dobra (Timiș), Dan Tudorache (sector 1), Rodica Nassar (sector 2), Robert Negoiță (sector 3), Daniel Băluță (sector 4), Gabi Petre (organizația de tineret-TSD) Horia Nasra (Cluj). La un CEx ulterior însă, numărul susținătorile acestei scrisori s-a dovedit a fi mai mic.