Fostul președinte al României Traian Băsescu, senator PMP a declarat duminică, despre revocarea procurorului general Augustin Lazăr, că este șocat de nivelul de mahala la care au ajuns relațiile dintre instituții și că acțiunea ministrului Justiției, Tudorel Toader, este un exces scrie Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Pe mine mă șochează nivelul de mahala la care au ajuns relațiile dintre instituții. Deși sunt numiți politic, li se pare că sunt numiți pe veci acolo. Acțiunea lui Tudorel Toader cred că e un exces. Dacă aș fi în locul lui, l-aș chema pe Lazăr și i-aș cere demisia, nu așa cum a făcut”, a declarat Traian Băsescu, la România TV.

El a mai spus că decizia ministrului Tudorel Toader vine într-un moment nepotrivit, când e ”sub lupa Comisiei Europene, Parlamentului European”.

”Tu vii cu o sticlă de benzină și torni pe foc. Lazăr mai are mandat până în aprilie. Nu putea Tudorel Toader să facă Revelionul cu Lazăr acolo. A fost neispirată numirea a doi procurori generali din Sibiu cu legături. Dacă a fost vreo situție în care domnul Lazăr i-a dat NUP lui Iohannis, trebuia să se abțină să îl numească”, a adăugat fostul șef al statului.

Ministrul Tudorel Toader a declanșat, miercuri, procedura de revocare din funcție a lui Augustin Lazăr, procuror general al României. Acesta urmează să fie audiat pe 13 noiembrie în CSM pentru avizul consultativ.

Președintele Klaus Iohannis a transmis că cererea ministrului Justiției privind revocarea procurorului general este complet neadecvată și de natură să genereze neîncredere în sistem și îngrijorare.

"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit și va analiza Raportul privind activitatea managerială de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunerea de revocare din funcție a domnului Augustin Lazăr. Președintele Klaus Iohannis apreciază activitatea Procurorului General și consideră că cererea ministrului Justiției este complet neadecvată și de natură să genereze neîncredere în sistem și îngrijorare în rândul partenerilor noștri europeni. Modul în care ministrul a prezentat public raportul este unul tendențios și denotă intenția acestuia de a subordona politic procurorii", a transmis Administrația Prezidențială.