Plenul Parlamentului European a votat miercuri poziția privind proiectul de buget al Uniunii Europene (UE) pentru anul 2019, care include și alocarea a 50 de milioane de euro pentru fermierii afectați de pesta porcină africană (PPA), inclusiv din România, la propunerea eurodeputatului PNL Siegfried Mureșan, se arată într-un comunicat de presă. PE a respins tăierea a 8,5 milioane de euro pentru combaterea bolilor la plante și animale, votată de Guvernul Dăncilă în luna septembrie, se arată în comunicat.

Siegfried MuresanFoto: siegfriedmuresan.eu

Cele 50 de milioane de euro vor fi alocate către Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru măsurile specifice destinate fermierilor afectați de pesta porcină africană din România și din celelalte state membre ale UE.

"România este țara UE cea mai afectată de această epidemie: peste 80% din focarele de pestă din Europa se află pe teritoriul țării noastre, iar epidemia a produs pagube de zeci de milioane de euro pentru buzunarele crescătorilor de animale. Am solicitat această alocare și cu gândul că o mare parte din bani vor ajunge la fermierii români care și-au văzut agoniseala de-o viață distrusă în doar câteva luni", a declarat Mureșan după vot, citat în comunicat.

"În timp ce Parlamentul European, ca urmare a solicitării mele, a votat 50 de milioane de euro pentru a combate pesta porcină africană, guvernele statelor membre, inclusiv Guvernul Dăncilă, au votat în Consiliul de Miniștri alocarea a zero euro pentru fermierii afectați de pestă. Totodată, Parlamentul European a respins astăzi votul Guvernului Dăncilă și al Consiliului de Miniștri privind tăierea a 8,5 milioane de euro din Fondul pentru măsuri de urgență privind sănătatea animalelor și plantelor. Cer Guvernului României să nu mai repete această greșeală și să susțină în negocierile finale propunerea mea votată de Parlament prin care alocăm 50 de milioane de euro și respingem tăierile”, a mai spus acesta.

Potrivit europarlamentarului PNL, mai este un pas până când acești bani vor ajunge în Bugetul UE și, de acolo, la fermierii afectați. Parlamentul European și Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene au 21 de zile pentru a negocia și a adopta forma finală a bugetului.