"Dl Orban s-a supărat pe cei care am criticat poziția publică a PNL față de Referendum, considerat, prin vocea sa autoritară “o temă importantă” şi care definea familia, nu căsătoria. Ne-a certat că nu am criticat PSD. Putem critica şi PSD, de pildă, eu, fiindcă a organizat acest Referendum pe o temă falsă. Eu mă bucur că nu a fost validat. Dl Orban e dezamăgit că nu a fost validat. Am avut așteptări diferite. M-aș întoarce însă la voința populară, mult invocată.
Acum, voința populară a infirmat că tema acestui Referendum a fost “o temă importantă”. În schimb, referendumul cu 300 de parlamentari si unicameralism a fost considerat atunci de dl Orban “inutil”. Inutil sau nu, atunci voința populară, respectiv 9 milioane de cetăţeni, a spus DA. După ce criteriu ținem cont de voință populară? La acest Referendum s-au pronuntat aproape 4 milioane, atunci 9 milioane. Un prim gest etic, ca să ne împăcăm: să înceapă PNL demersurile pentru punerea în aplicare a acelui Referendum semnat de 9 milioane. Din respect pentru “voința populară”," a scris Săftoiu pe Facebook.
Săftoiu este unul dintre puținii liberali care s-au exprimat împotriva referendumului de la sfârșitul săptămânii.
Duminică seară, imediat după închiderea urnelor la referendumul pentru redefinirea familei în Constituție, mai mulți parlamentari PNL au publicat pe Facebook un mesaj critic la adresa președintelui Ludovic Orban: "Conducerea PNL a aruncat partidul într-o nouă aventură și către un nou eșec politic care ne-a rupt de 70% din electoratul liberal. Conducerea PNL nu unește, ci dezbină. Nu modernizează, ci propune o politică retrogradă. #ajunge".
Aceștia sunt deputații Adriana Săftoiu, Cătălin Predoiu, Cezar Preda, Mihai Voicu, Mara Calista și senatorarele Alina Gorghiu, fost președinte PNL și Iulia Scântei.
Deci: CD: 40 x3 plus Diaspora 6 126
Senat: 40 x 4 plus Diaspora 8 168
Sa vedem cum vor vota partidele.
http://cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=16813
http://cdep.ro/proiecte/2018/400/60/2/se623.pdf
2. citeam pe vremuri (şi este logic să fie aşa, pentru a nu tranforma demersul unui referendum în derizoriu) că atunci când parlamentul iniţiază un referendum care este negat de votul popular (nu ştiu dacă lipsa de cvorum se încadrează aici) este de la sine înţeles că parlamentul este dizolvat de drept, prin simplul fapt că poporul invalidează propunerea?
2. E o dorinta. Nu e stipulata inca in nici o Lege. Dar va apare partidul care va lupta ca aceste dorinta logica si legitima sa fie transpusa in Lege !
Eu zic:
- un senator pe judet / sector de Bucuresti, deci 47 senatori - este si numar impar deci este bine (este chiar numar prim pentru poezia matematicii)
- 1 deputat pe judet mic (pana la 300 mii locuitori), adica: Bustrita-N, Caras-S, Covasna, Jiurgiu, Ialomita, Mehedinti, Salaj, Tulcea. Deci 8 odata
- 2 deputati pt judetele medii (300-500 mii locuitori), adica: Alba, Arad, Botosani, Braila, Buzau, Calarasi, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Maramures, Neamt, Olt, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Vaslui, Valcea, Vrancea; plus sectoarele Bucurestiului. Deci inca (2x19) plus (2x6) = 48
- 3 deputati pentru judetele mari (peste 500 de mii de locuitori), adica: Arges, Bacau, Bihor, Brasov, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Iasi, Mures, Prahova, Suceava, Timis. Deci 3x14 = 42
Total: 47 senatori + 98 Deputati (8+48+42 = 145
Un astfel de numar mi s-ar parea rezonabil. Sub 50 senatori, ceea ce este bine, sub 100 de deputati ceea ce mi se pare inteligent. Mai mult de atat ar fi cam excesiv, cred eu, si nu se justifica nici banii nici nimic.
Mai bine sa avem 145 de parlamentari toti unu si unu, activi, cunoscuti pentru fiecrae ce face decat 300 de paralamentari pe care sa trebuiasca sa-i vanezi cu arcanu' ca nu stii pe unde's raspanditi si daca au muncit ceva in parlament.
Daca se mai modifica demografia judetelor se mai modifica automat si numarul de deputati / si deci si numarul total de parlamentari.
Da, hai sa aplicam asta, cred ca lumea este de acord. Cu prima ocazie. Si s-ar putea ca chiar acum sa fie o ocazie, moment politic.
Total deputati: 8+50+42=100
Total parlamentari: 147.
Sper ca nu am mai scapat vreo greseala. ma rog, importanta este iddea. Nu ne trebuie multi, si nu mai multi de 1-3 deputati plus un senator pe judet/sector buc.
Sa speram ca in parlamentul Romaniei vor intra persoane integre si cu o experienta si pregatire profesionala prestigioasa!
Romaia se afla pe locul 121 din 138 tari in cea ce priveste calitatea invatamantului (2016)
In felul asta nici Diaspora nu este sub-reprezentata (cum este acum), nici nu facem ca Diaspora sa mareasca numarul parlamentarilor, nici nimic complicat si trecator. Doar daca se muta cu viata in alt judet/sector Buc al romaniei atunci va conta acolo, si nu in locul in care s-au nascut (regula asta fiind doar pentru Diasporeni).
In plus, Diaspora per total este integrata in Romania, electoral si democratic vorbind, si nu mai reprezinta un grup defavorizat electoral. Evident, va vota acolo unde este, nu trebuie sa vina unde s-a nascut ca sa voteze.
si cam asta, deocamdata