Deputatul Matei Dobrovie a anunțat joi că demisionează din USR, acuzând faptul că membrii partidului care susțin referendumul pentru redefinirea familiei sunt împiedicați să se exprime și "hărțuiți cu plângeri". Dobrovie îndeamnă în mesajul său la participare la referendumul din 6-7 octombrie și spune despre USR că este "departe de a fi partidul altfel, curat, pe care ni l-am dorit și acționează de multe ori ca PSD", vorbind despre "lupte interne pentru putere", "oameni aleși în conducere pe bază de găști".

Matei DobrovieFoto: cdep.ro

UPDATE USR a reacționat pe pagina oficială de Facebook afirmând că regretă decizia deputatului și că speră "să ia și decizia morală a demisiei din poziția de deputat al Parlamentului României."

Poziția USR:

"USR regretă decizia intempestivă a colegului Matei Dobrovie de a părăsi partidul prin invocarea unor incompatibilități doctrinare. Vocile tuturor, indiferent de orientare, sunt binevenite și chiar necesare într-o grupare politică precum USR, pentru a putea contribui la modernizarea României.

În ciuda celor susținute de Matei, USR rămâne un partid format din oameni care respectă principiile care ne-au adus împreună: respectul pentru drepturile omului, onestitate, integritate și dorința de a contribui la dezvoltarea și europenizarea României.

Matei Dobrovie a contribuit în acest an cu multe idei care s-au transformat în proiecte USR, susținute de colegii din filială și din grupul parlamentar al USR. Aceste proiecte, bazate pe valorile noastre comune, vor continua să fie promovate și dezvoltate de către noi.

Sperăm ca Matei Dobrovie să își respecte promisiunile față de colegi făcute la nominalizarea lui drept candidat al USR și să ia și decizia morală a demisiei din poziția de deputat al Parlamentului României.

USR rămâne ca și până acum un partid deschis tuturor opțiunilor de conștiință ale membrilor săi prezenți și viitori și va continua schimbarea pe care a început să o aducă în politică și în administrația Bucureștiului: mai multă transparență, fără corupție!"

Dobrovie este al cincilea deputat care demisionează din USR, după Manuel Costescu (a demisionat de tot din parlament iar în locul său a intrat Daniel Popescu), Nicușor Dan (a rămas membru al grupului USR), Oana Bîzgan-Gayral și Adrian Dohotaru. Practic, după plecarea deputatului de București, grupul USR va număra 27 de deputați.

Ce afirmă Dobrovie:

"USR a fost deturnat de un grup care a folosit o temă sensibilă, divizivă, cea a familiei, pentru a prelua puterea în partid, prin înlăturarea liderului fondator Nicușor Dan.

USR s-a poziționat împotriva unui referendum și a unei inițiative cetățenești declarată constituțională și legală, deci împotriva democrației și a dreptului poporului de a alege.

Membrii USR care susțin căsătoria formată dintr-un bărbat și o femeie și familia naturală sunt împiedicați să-și exprime opiniile și valorile atât public, fiind acuzați că prejudiciază imaginea USR, cât și în interiorul partidului. Sunt hărțuiți cu plângeri, și, în final, excluși sau sancționați pentru „delicte de opinie”. Libertatea de exprimare și de conștiință este valabilă doar pentru „progresiștii” toleranți, care au dreptul să se exprime oricând în exterior, atacând cultele, valorile naționale, referendumul, scurgând informații interne către presă pentru a-și decredibiliza colegii creștin-democrați.

Din păcate, USR este departe de a fi partidul altfel, curat, pe care ni l-am dorit, și acționează de multe ori ca PSD. Lupte interne pentru putere, oameni aleși în conducere/funcții nu pe baze de competențe, de integritate, de cine este cel mai bun, ci pe bază de găști, liste circulate înainte de alegerile interne pentru BM, BN și celelalte de organe de conducere, gândirea unor sisteme de vot care să favorizeze doar o tabără. Este foarte trist, dar nu putem ascunde gunoiul sub preș, tocmai noi, partidul transparenței. Conflictele din USR au devenit ireconciliabile pentru că nu au fost soluționate, ci alimentate de măsurile de forță luate de actuala conducere."

Mai jos, postarea sa integrală: