Eurodeputatele ALDE Norica Nicolai și Renate Weber au trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, în care vorbesc despre interferența și efectele protocoalelor secrete asupra justiției din România, scrie Mediafax.

Norica Nicolai i Renate WeberFoto: ALDE.ro

Scrisoarea celor două europarlamentare ALDE vine în contextul dezbaterii care va avea loc pe 3 octombrie în Parlamentul European pe marginea violenţelor de la protestul care a avut loc pe 10 august în Piaţa Victoriei și este adresată cancelarului austriac Sebastian Kurz, președintelui CE, Jean Claude Junker, prim-vicepreședintului CE, Frans Timmermans, președintelui PE, Antonio Tajani, liderilor grupurilor politice din Parlamentul European, membri ai Conferinței președinților, potrivit unui comunicat de presă al ALDE.

"În legătură cu dezbaterea convenită de Conferința Președinților cu privire la România, care va avea loc la 3 octombrie, și în sprijinul scrisorii pe care am trimis-o alături de cererea noastră privind titlul dezbaterii „Impactul protocoalelor secrete asupra legii în România”, vă rugăm să ne permiteți să vă oferim câteva informații pe care le considerăm utile", se arată în scrisoarea formulată de europarlamentarii ALDE Norica Nicolai și Renate Weber, căreia îi sunt atașate și trei dintre protocoalele încheiate de SRI cu instituții din sistemul juridic din România.

Eurodeputații ALDE solicită liderilor europeni să fie sprijinită propunerea ca la dezbaterea din 3 octombrie din Parlamentul European să fie discutat adevăratele "amenințări la adresa statului de drept și să acceptați titlul „Impactul protocoalelor secrete asupra statului de drept în România”".

Parlamentul European va avea o dezbatere, în plenul din 3 octombrie, asupra protestelor violente din 10 august, la care este invitat și premierul Viorica Dăncilă. Decizia organizării acestei dezbateri a fost luată în unanimitate de Conferinţa Preşedinţilor PE, formată din liderii grupurilor politice şi preşedintele PE. Dăncilă a anunţat pe 7 septembrie că are toată deschiderea de a merge şi în Parlamentul European, dacă va fi invitată la dezbaterea pe marginea protestelor din 10 august.

Europarlamentarul PNL Marian Jean-Marinescu a declarat că protestele violente din 10 august şi protocoalele dintre SRI şi organele judiciare vor fi discutate în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European. Potrivit site-ului PE, următoarea şedinţă ordinară a comisiei LIBE va avea loc pe 27 septembrie, la Bruxelles, de la ora 09.00.

De asemenea, europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a anunţat că Parlamentul European va adopta o rezoluţie despre situaţia protestelor din 10 august din România în cea de-a doua sesiune plenară, din luna octombrie.