​Deputatul PNL Dan Vîlceanu a declarat, luni, că președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a „călcat în picioare” Regulamentul forului parlamentar atunci când nu a convocat o sesiune extraordinară la solicitarea PNL, USR și PMP și și-a delegat atribuțiile către un vicepreședinte.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Conform Regulamentului, sesiunile extraordinare se convoacă la solicitarea Biroului Permanent, a unei treimi din numărul deputaților sau la solicitarea Președintelui României. PNL a solicitat convocarea unei sesiuni extraordinare, solicitarea a fost semnată de 114 deputați. Dl președedinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, avea obligația să convoace o sesiune extraordinară, conform prevederilor Regulamentului. Nu a făcut-o, ba mai mult, astăzi își deleagă atribuțiile de președinte dnei Mihălcescu și suntem anunțați că se face o ședință de Birou Permanent. Noi credem că PSD și dl Dragnea încearcă să împiedice convocarea unei ședințe extraordinare a Camerei Deputaților. Repet, obligația convocării revine președintelui Camerei Deputaților. Dl Dragnea a călcat în picioare Regulamentul Camerei Deputaților, se comportă așa cum ne-a obișnuit până acum, ca pe moșia PSD-ului”, a declarat, luni, la Parlament, deputatul PNL Dan Vîlceanu.

Președintele Camerei Deputaților și-a delegat, luni, atribuțiile, către vicepreședintele Camerei Deputaților, Carmen Ileana Mihălcescu, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial.

„DECIZIE privind delegarea atribuțiilor președintelui Camerei Deputaților. În temeiul art. 34 și 35 din Regulamentul Camerei Deputaților, aprobat prin Hotărârea Camerei Deputaților nr. 8/1994, republicat, cu modificările și completările ulterioare, președintele Camerei Deputaților emite prezenta decizie. Articol unic – În data de 20 august 2018, atribuțiile președintelui Camerei Deputaților vor fi exercitate de doamna deputat Carmen Ileana Mihălcescu, vicepreședinte al Camerei Deputaților. Președintele Camerei Deputaților, Nicolae-Liviu Dragnea”, se arată în decizia publicată luni în Monitorul Oficial. Biroul Permanent al Camerei Deputaților discută, luni, de la ora 13.00, solicitarea PNL, USR și PMP privind convocarea forului parlamentar într-o sesiune extraordinară, formațiunile din Opoziție dorind dezbaterea, marți în plen, a unei moțiuni simple împotriva ministrului de Interne, Carmen Dan. „Solicitarea liderilor grupurilor parlamentare ale PNL, USR și PMP privind convocarea Camerei Deputaților în sesiune extraordinară" este singurul punct care figurează pe ordinea de zi de luni a ședinței Biroului Permanent al Camerei Deputaților.

Surse liberale au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că PNL va cere în Biroul Permanent al Camerei ca moțiunea simplă privind activitatea ministrului de Interne, Carmen Dan, să fie dezbatută de deputați într-un plen care să aibă loc marți. PNL, PMP și USR au depus pe 14 august la Camera Deputaților solicitarea de convocare a unei sesiuni extraordinare în perioada 20-24 august. Potrivit Regulamentului Camerei Deputaților, forul legislativ se poate întruni în sesiuni extraordinare la cererea Preşedintelui României, a Biroului permanent sau a cel puţin unei treimi din numărul deputaţilor. Convocarea Camerei Deputaţilor în sesiune extraordinară se face de către preşedintele acesteia.