​​O decizie în cazul unei ordonanțe de urgență privind codurile penale și legile Justiției ar putea fi luată la finalul lui august, începutul lui septembrie, au declarat, pentru HotNews, surse politice.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ordonanța de urgență este soluțiape care a invocat-o Liviu Dragnea pentru intrarea în vigoare a actelor normative, care îi scapă de problemele cu justiția. Codul Penal și Codul de procedură penală au fost adoptate de parlament, dar au fost contestate la Curtea Constituțională, magistrații urmând să se pronunțe pe 17, respectiv 25 septembrie. Între modificările operate se regăsesc redefinirea abuzului în serviciu și o noua cale de atac la o decizie a instanției, ambele având efect asupra dosarelor lui Dragnea privind angajările fictive și referendumul.

CITEȘTE ȘI: DNA avertizează asupra efectelor codurilor penale: Categorii largi de fapte vor fi dezincriminate, în timp ce altele vor fi foarte greu de probat

„Aici decizia este la Guvern. Nu o să impun premierului sau Guvernului nimic. Ceea ce ține de parlament, de decizia politică sunt lucruri rezolvate. Decizia politică a fost asumată, cu calendar anunțat public, respectat. De aici încolo să vedem cum se desfășoară lucrurile în continuare, contestări. Ei vor să se întindă cu intrarea în vigoare a acestor legi cu speranța restaurației. Ce va face Guvernul, ce vor face partidele din coaliție, vom vedea. Și eu aștept ca toți colegii noștri să facă ceea ce e de făcut pentru ca obiectivele asumate de noi să fie îndeplinite. O să vedem”, a declarat, miercuri, Liviu Dragnea, la Antena 3.

Nici Florin Iordache, președintele comisiei care a modificat legile Justiției și Codurile penale, nu exclude o ordonanță de urgență pentru a grăbi intrarea în vigoare a actelor normative, chiar dacă ele au trecut de Parlament și sunt, cumva, în așteptare din partea Curtii Constituționale".

„Guvernul poate să facă orice. Pentru chestiunea asta ar trebui sa îl intrebati pe domnul ministru Toader", a declarat Florin Iordache, pentruziare.com. El a precizat că Parlamentul este încă în sesiune extraordinară, nefiind un impediment în acest sens. Chiar dacă însă Senatul și Camera Deputaților sunt în vacanță, după o eventuală emitere a unei OUG, Birourile Permanente se pot reuni și pune în circuit parlamentar actul normativ.

Pe de altă parte, potrivitg4media.ro, Liviu Dragnea ar forța adoptarea unei ordonanțe pentru amnistie și grațiere.

CITEȘTE ȘI: Dragnea lasă deschisă varianta OUG pentru Legile Justiției și Codurile Penale: „Aici decizia va fi la Guvern. Nu o să impun premierului sau Guvernului nimic”

CITEȘTE ȘI: Cum s-a redefinit abuzul în serviciu în Coaliție. Tăriceanu: „Toader a spus că nu se va termina cu aceste abuzuri dacă nu scoatem acest articol. Ne-am gândit că, dacă luăm această decizie, o să sară lumea”