Comisia specială parlamentară condusă de deputatul PSD Florin Iordache a început miercuri dezbaterile la proiectul de modificare a Codului de procedură penală (CPP). Ședința se desfășoară în contextul în care, Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva României pe Directiva privind prezumția de nevinovăție, pe care țara nostră trebuia să o transpună în legislație până în luna aprilie. Directiva este unul dintre pretextele modificării CPP, alături de punerea în acord a unor articole declarate neconstituționale cu deciziile CCR.

Comisia Iordache - niciun liberal la discutii (plan indepartat)Foto: Hotnews

Urmărește transmisiunea video

Ora 19:10 Stelian Ion (USR): PSD a spus răspicat că preia toate propunerile CSM. CSM s-a străduit să formuleze corecturi şi a corectat 80 - 90% din toate aceste propuneri, le-a adus la o formă acceptabilă şi cumva ne-a adormit vigilenţa această declaraţie a PSD. Astăzi, ni s-a arătat o variantă în care toate acele propuneri ale CSM corectate sau îmbunătăţite au fost abandonate de către PSD şi, practic, se revine în mare parte la varianta iniţială a proiectului de lege care este catastrofală pur şi simplu

ora 19:03 Ședința s-a încheiat. Dezbaterile vor fi reluate mâine dimineață la ora 10:00

Ora 18:45 Deputatul USR Stelian Ion a sesizat în proiectul dezbătut introducerea unui nou amendament controversat susținut de PSD potrivit căruia organele judiciare pot fi intimidate. Mai exact se introduce un nou alineat care prevede că procurorul poate fi tras la răspundere dacă dispune o măsură privativă de libertate în cazul unui inculpat dacă ulterior acesta este achitat

Forma amendamentului

„Reprezintă privare nelegală de libertate orice măsură preventivă privativă de libertate dispusă într-o cauză în care persoana a fost achitată cu excepția cazului în care survine dezicriminarea faptei a urmare a modificărilor legislative interveniție ulterior pentru orice motiv sau daca la data dispunerii măsurii privării de libertate existăo cauză de încetare a procesului penal” (PSD)

ora 18:25 Dezbaterile au fost reluate. De remarcat este faptul că reprezentantul CSM deși prezent în sală nu a susținut niciunul dintre amendamentele instituției pe care o reprezintă.

ora 18:05 Ședința s-a întrerupt. Florin Iordache a ieșit să vorbească la telefon. La întrebarea jurnaliștilor de ce s-au oprit dezbaterile un deputat PSD a răspuns: Se decide dacă se suspend lucrările sau nu

ora 17:45 Schimb de replici acide și nervi la Comisia Iordache.Amendamentele CSM, MJ Parchet sunt dezbătute pe repede înainte. Opoziția și reprezentant Parchetului propun suspendarea ședinței motivând că este nevoie de o dezbatere serioasă nu făcută pe genunchi.

Reprezentanta Parchetului: Ritmul este prea alert pentru a putea analiza toate amendamentele depuse de noi, de cei la CSM și MJ. Nu îmi spuneți în bătaie de joc că ați citit amendamentele.

Florin Iordache:Doamnă am luat act de amendamentele Parchetului, unele vor fi admise, altele nu. Vă asigur că există o largă majoritate care a înțeles textele de lege fără să le citească.

Alina Gorghiu PNL: Disponibilitate celor de la instituții există așa că vă rog să suspendăm dezbaterile pentru azi. Sunt mult prea multe amendamente și deja scuzați-mi expresia sunt texte la care s-a dat rasol pentru că nu am avut timp să le analizăm. Dacă lucrăm ca la CAP, la hectar, nu suntem eficienți. Propun să sistăm lucrările

Florin Iordache: Propun suspendarea lucrărilor. Propunerea a fost respinsă, a fost vot deschis. Mai aveți vreo altă propunere? Ședința continuă. Eu și colegii mei am lucrat până târziu ca să vă punem la dispozitie niște texte.

Stelian Ion USR: Chiar dacă nu suntem super inteligenți așa cum sunteți dvs, nu ne puteți obliga să susținem acest ritm de lucru

ora 16:45 Remarci supărate ale deputatului PSD Cătălin Rădulescu când i-a fost contestat de către reprezentantul CSM amendamentul referitor la denunț

Reprezentanta Parchetului: Nu sunt în regulă ca aceste amendamente să se regăsească Codul de Procedură Penală

Cătălin Rădulescu: Dar ce făceau ăia de la Prahova vi se părea în regulă? Nu stiați cum se făceau denunțurile ?

Este vorba de introducerea a două aliniate propuse de Rădulescu: "Denunțul poate fi făcut în termen de 6 luni de la data la care denunțătorul a aflat despre săvârșirea faptei, cu excepția infracțiunilor contra persoanei și a infracțiunilor contra siguranței naționale.

Dacă denunțătorul nu denunță fapta în termenul prevăzut anterior, va răspunde penal, iar denunțul său nu va mai putea constitui probă în procesul penal".

ora 16:10 USR și reprezentanta Parchetului fac observații și propun amendamente fără nicio opoziție din partea PSD.

ora 15:40A început dezbaterea pe articole. Reprezentanta Parchetului își susține amendamentele.

ora 14:50Membrii comisiei pun întrebări reprezentanțiilor CSM și cei a Parchetului pe tema amendamentelor.

ora 14:20A început dezbaterea generală a Codului de Procedură Penală în prezența reprezentanțiilor CSM și cei ai Parchetului General. Florin Iordache a declarat în debutul ședinței că a primit de la CSM si Ministerul Justiției amendamente și observații.

Opoziția reclamă faptul că nu au avut acces la amendamentele CSM și cele ale Ministerului Jusiției acestea fiind împărțite de către staff-ul comisiei cu 30 de minute înaintea ședinței.

Ce prevede proiectul PSD în forma inițială - cele mai controversate prevederi

Conversațiile interceptate care nu privesc fapta nu pot fi folosite; Datele obţinute dintr-un sistem informatic care nu au legătură cu infracţiunea se şterg definitiv/ Procurorul informează în cel mult 10 zile de la încetarea mandatului de supraveghere tehnica pe cel vizat

Proiectul de modificare a Codului de procedură penală depus miercuri de deputatul PSD Florin Iordache la comisia specială pe care o conduce prevede că interceptările și înregistrările care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării nu pot fi folosite în dosar și trebuie distruse în termen de 30 de zile. Totodată, datele obţinute dintr-un sistem informatic sau dintr-un sistem de stocare a datelor informatice care nu au legătură cu infracţiunea pentru care se efectuează urmărirea penală și pentru care a fost autorizată percheziția în acea cauză se şterg definitiv.

O alta prevedere se referă la faptul că procurorul trebuie să înștiințeze persoanele care au fost interceptate în termen de 10 zile de la încetarea mandatului de supraveghere tehnică.

Lovitură dată de PSD denunțurilor: Pentru a beneficia de reducere de pedeapsă, un denunț trebuie depus în maxim 6 luni

Pentru ca o persoană să beneficieze de dispozițiile referitoare la reducerea limitelor de pedeapsă, un denunţ trebuie să fie depus într-un termen de maxim 6 luni de la data la care persoana a luat cunoştinţă de săvârşirea infracţiunii, prevede proiectul depus miercuri de deputatul PSD Florin Iordache de modificare a Codului de procedură penală, care urmează să intre in dezbaterea comisiei speciale pe care o conduce fostul ministru. Mai mult, în forma depusă, articolul subliniază faptul că o condamnare nu poate fi dispusă numai pe baza unui denunț. Astfel, la articolul 290, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: „(1) Denunţul este încunoştinţarea făcută de către o persoană fizică sau juridică despre săvârşirea unei infracţiuni.”

Modificările la Codul de Procedură Penală introduc o nouă cale de revizuire

Modificările la Codul de Procedură Penală introduc o nouă cale de revizuire, respectiv atunci când hotărârea de condamnare nu este semnată de judecătorul care a participat la soluționarea cauzei. Exact această situație a fost invocată de Liviu Dragnea când a atacat la Înalta Curte decizia de condamnare în dosarul Referendumul, invocând faptul că la redactarea hotărârii nu au participat două judecătoare, care se pensionaseră între timp. Atunci, contestația sa a fost respinsă.