Proiect: Conversațiile interceptate care nu privesc fapta nu pot fi folosite; Datele obţinute dintr-un sistem informatic care nu au legătură cu infracţiunea se şterg definitiv/ Procurorul informează în cel mult 10 zile de la încetarea mandatului de supraveghere tehnica pe cel vizat

de Iulia Roșca     HotNews.ro
Miercuri, 18 aprilie 2018, 17:54 Actualitate | Politic


Florin Iordache si Liviu Dragnea
Foto: AGERPRES
Proiectul de modificare a Codului de procedură penală depus miercuri de deputatul PSD Florin Iordache la comisia specială pe care o conduce prevede că interceptările și înregistrările care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării nu pot fi folosite în dosar și trebuie distruse în termen de 30 de zile. Totodată, datele obţinute dintr-un sistem informatic sau dintr-un sistem de stocare a datelor informatice care nu au legătură cu infracţiunea pentru care se efectuează urmărirea penală și pentru care a fost autorizată percheziția în acea cauză se şterg definitiv.

O alta prevedere se referă la faptul că procurorul trebuie să înștiințeze persoanele care au fost interceptate în termen de 10 zile de la încetarea mandatului de supraveghere tehnică.

Citește aici în întregime proiectul depus miercuri de modificare a Codului de procedură penală


Modificările privind probele, comunicările și înscrisurile din proiect:

La articolul 143, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1) cu următorul cuprins:
„(4^1) Convorbirile, comunicările sau conversațiile interceptate şi înregistrate, care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării, care nu au legătură cu infracţiunea sau persoanele care fac obiectul cercetării ori care nu contribuie la identificarea ori localizarea persoanelor nu pot fi folosite sau ataşate la dosarul de urmărire penală. Acestea se arhivează la sediul parchetului, în locuri speciale, în plic sigilat, cu asigurarea confidenţialităţii și pot fi puse la dispoziția celui vizat, la solicitarea acestuia. La soluţionarea definitivă a cauzei, acestea vor fi șterse sau, după caz, distruse de către procuror, încheindu-se în acest sens un proces-verbal, dacă nu s-a obținut mandat de interceptare și pentru restul convorbirilor.În cazul în care pe parcursul derulării activității de interceptare sau înregistrare a convorbirilor, comunicărilor sau conversațiilor rezultă indicii săvârșirii și ai altor infracțiuni, poate fi cerută completarea mandatului și cu privire la acele infracțiuni. Convorbirile, comunicările sau conversaţiile interceptate şi înregistrate, pot fi folosite numai pentru probarea faptei ce formează obiectul cercetării ori contribuie la identificarea ori localizarea persoanelor pentru care s-a solicitat autorizarea de la judecătorul de drepturi și libertăți, restul consemnărilor rezultate din mandatul de supraveghere tehnică urmând a fi distruse în termen de 30 de zile de la obținerea acestora.”

La articolul 145, alineatele (1) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„(1) După încetarea măsurii de supraveghere tehnică, procurorul informează, în scris, în cel mult 10 zile, pe fiecare subiect al unui mandat şi pe orice persoană independent de calitatea avută de aceasta în cadrul urmăririi penale, despre măsura de supraveghere tehnică ce a fost luată în privinţa sa.”

După articolul 145 se introduce un nou articol, articolul 145^1 cu următorul cuprins:

„Art. 145^1 – (1) Datele, informațiile și rezultatele mandatelor de supraveghere tehnică obținute în baza Legii nr. 51/1991 nu pot fi utilizate în alte cauze și pentru cercetarea altor infracțiuni decât cele ce afectează siguranța națională, potrivit acestei legi și pentru care au existat suspiciunile care au fundamentat solicitarea, sub sancțiunea nulității absolute.

(2) Prin fapte prevăzute de Legea nr. 51/1991 care afectează siguranța națională se înțeleg infracțiunile prevăzute de Titlul X - XII din Codul penal, cele prevăzute de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, cu modificările și completările ulterioare precum și cele prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 159/2001 pentru prevenirea şi combaterea utilizării sistemului financiar-bancar în scopul finanțării de acte de terorism. Extinderea situațiilor pentru care pot fi obținute mandate de siguranță națională prin orice acte normative sau administrative este interzisă și se pedepsește, potrivit legii. (3) Datele, informațiile și rezultatele mandatelor de supraveghere tehnică obținute cu încălcarea dispozițiilor alin. (1) și (2) nu pot fi utilizate în cadrul niciunui proces penal, indiferent de stadiul de soluționare a cauzei.”

La articolul 162, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(4) Obiectele care nu au legătura cu cauza se restituie persoanei căreia îi aparțin, în termen de 30 de zile de la data ridicării, cu excepția celor care sunt supuse confiscării, în condițiile legii sau pentru care a fost obținut ulterior mandat de percheziție.”

La articolul 168, după alineatul (15) se introduce un nou alineat, alineatul (15^1) cu următorul cuprins:
„(15^1) Datele obţinute dintr-un sistem informatic sau dintr-un sistem de stocare a datelor informatice care nu au legătură cu infracţiunea pentru care se efectuează urmărirea penală și pentru care a fost autorizată percheziția în acea cauză se şterg definitiv din copiile efectuate în baza alin. (9) şi nu pot fi folosite în alte cauze penale și pentru dovedirea altor fapte, pentru care nu există mandat de percheziție. În cazul în care, pe parcursul percheziționării sistemului de stocare a datelor informatice, se descoperă indicii din care rezultă suspiciuni de săvârșire a altor fapte penale, se poate solicita mandat de percheziție informatică și în legătură cu acele fapte sau persoane.”

După art. 171 se introduce un nou articol, art. 1711, cu următorul cuprins:

”171^1 – (1) Obiectele, înscrisurile sau datele informatice predate sau ridicate silit, potrivit art. 170 și 171 pot fi folosite ca probe numai pentru dovedirea infracțiunilor ce fac obiectul dosarului în care au fost solicitate. În cazul în care, pe parcursul percheziționării, se descoperă indicii din care rezultă suspiciuni de săvârșire a altor fapte penale, se poate solicita mandat de percheziție și în legătură cu acele fapte sau persoane.
(2) Obiectele, înscrisurile sau datele informatice care nu au fost utilizate în scopul prevăzut la alin. (1) se restituie proprietarului sau se distrug, după caz, în termen de 30 de zile de la data la care se constată că nu sunt utile pentru dovedirea faptei aflată în curs de cercetare penală pentru care au fost predate ori ridicate silit sau pentru care ulterior a fost obținut mandat de percheziție sau care au fost ridicate silit în mod legal.”


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2999 vizualizari

 • +27 (33 voturi)    
  ciordache (Miercuri, 18 aprilie 2018, 18:15)

  nahir [utilizator]

  cu mecla asta de tampit face jocul hotilor. In continuare.
  Va veni insa si pay back day.
  • +5 (9 voturi)    
   Fata nu-i dauneaza, dimpotriva! (Miercuri, 18 aprilie 2018, 21:19)

   CaiusCosades [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   Din pacate, si nu sunt defetist ci realist, pay back day will never come :(
   Uita-te in jur. Numarul prostilor si indiferentilor ne este net superior. Daca-i adaug si pe cei direct interesati de succesul lui Ciordache in modificarea NCP si NCPP imi vine sa plec.
   • +2 (2 voturi)    
    Aveti dreptate cand spuneti ca fatza e (Joi, 19 aprilie 2018, 9:46)

    scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui CaiusCosades

    cea care-l ajuta si cred ca a fost special ales pentru acest motiv, dar cu afirmatia ref. la ''ziua platii'' , nu sunt de acord cu Dvs...!

    ZIUA PLATII va sosi...! Doar rabdare si tutun va rog sa aveti...!
  • +11 (13 voturi)    
   #rezist (Miercuri, 18 aprilie 2018, 21:28)

   Ingwar [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   payback la pastele calului, daca nu le dam peste labe acuma atunci va fi tirziu, cu asa pasi peste citeva saptamini vom deveni ostatici, va fi ca in rusia unde protestele sunt total interzise iar protestatarii batuti fara mila si vinati pe strazi, la munca, in internet
  • +8 (10 voturi)    
   Aia e moaca (Miercuri, 18 aprilie 2018, 21:51)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   de viezuroi prins cu chilotii in vine!
   Decat ... de doamna dracila cand voia sa ii administreze imunoglobina pana in poerspectiva 20:20!
  • -5 (7 voturi)    
   cu mecla asta adukem un pic de (Miercuri, 18 aprilie 2018, 23:29)

   asistat [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   normalitate a-n țărișoară! felicităr domnu Iordache!
  • +4 (6 voturi)    
   sper (Joi, 19 aprilie 2018, 0:08)

   vagabond [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   ca mai repede decat la iliescu
 • +22 (26 voturi)    
  Tractoristul iordache (Miercuri, 18 aprilie 2018, 18:40)

  mitg [utilizator]

  A mai venit cu o idee care usureaza furatul
  • +4 (6 voturi)    
   Nu doar cu una, cu mai multe (Miercuri, 18 aprilie 2018, 21:50)

   CaiusCosades [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   insa nu deranjeaza pe nimeni.
   Doar pe cativa neadaptati noilor realitati. Insa se vor da pe brazda.
 • +23 (27 voturi)    
  Hotie pe fata (Miercuri, 18 aprilie 2018, 18:47)

  jorj_bv [utilizator]

  Deci urmaresti pe unul pentru niste chestii economice, dar tampitul incepe sa spuna la telefon unde amplaseaza o bomba. Ce face procurorul/securistul, uita ca a auzit si sterge inregistrarea ca n-are legatura cu cazul, si nici nu anunta genistii?
  Ba mai mult, il anunta pe ala ca a fost urmarit, asta isi da seama ca a fost auzita discutia cu bomba si o detoneaza inainte de plan.
  • +2 (4 voturi)    
   nu "poate" ca "trebuie" (Miercuri, 18 aprilie 2018, 21:05)

   clencix [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

   Din
   "În cazul în care pe parcursul derulării activității de interceptare sau înregistrare a convorbirilor, comunicărilor sau conversațiilor rezultă indicii săvârșirii și ai altor infracțiuni, poate fi cerută completarea mandatului și cu privire la acele infracțiun"
   aici "poate" înseamnă ca infracțiunea poate fi trecuta cu vederea fără urmări pentru procuror, ar fi trebuit scris ca "este obligat" sa investigheze ce a găsit.
 • +24 (28 voturi)    
  deci daca il cauta in calculator pentru ceva (Miercuri, 18 aprilie 2018, 19:05)

  Adri4n [utilizator]

  si ii gasesc poze cu pornografie infantila procurorul ii cere scuze pedofilului si sterge probele?
  Asa da. Frumos.
  • +9 (11 voturi)    
   pai tu ce crezi despre cazul stan? (Miercuri, 18 aprilie 2018, 21:41)

   Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui Adri4n

   o mare parte din politai ar fi preferat sa nu se stie ! or daca nu stii nu exista !
 • +19 (23 voturi)    
  Flegmă (Miercuri, 18 aprilie 2018, 19:10)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Cînd îl văd, nu ma pot abține. Iertat să fiu
 • +22 (26 voturi)    
  mda... (Miercuri, 18 aprilie 2018, 19:51)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  avem oficial cel mai bine reprezentat guvern si parlament al hotilor...

  PSD isi bate joc de tara asta !
 • +21 (25 voturi)    
  Au ajuns să facă hoții legea în România! (Miercuri, 18 aprilie 2018, 19:55)

  Spiky [utilizator]

  Dacă investighezi pe un tip, să spunem unul care amenință cu mitralierea oponenților politici, și îi găsești pornografie infantilă pe calculator, ce faci? Îl lași să chinuie copiii?
  Dacă îl interceptezi pe unul care ia șpagă și descoperi că mai și vinde informații secrete unei puteri străine, îl feliciți și îl faci șef la Arhivele Secrete?
  Voi sunteți culmea hoției în România, Pesedei-derbedei!
 • +22 (26 voturi)    
  Propun un cod penal cu articol unic (Miercuri, 18 aprilie 2018, 20:17)

  IoPaNet [utilizator]

  Toate faptele se prescriu la 5 minute dupa ce au fost savarsite. Si am rezolvat definitiv toate problemele...
  • +6 (8 voturi)    
   De ce? (Miercuri, 18 aprilie 2018, 21:35)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

   Eu zic sa desfiintam legislatia. E mai simplu decat sa tinem minte cate secudne au trecut de la savrasire pana sa te apuci din nou. Plus ca asta implica sa stii sa citesti, lucru imposibil cu generatiile viitoare de agramati.
 • +19 (23 voturi)    
  aberatii legislative - marca ciordache (Miercuri, 18 aprilie 2018, 20:27)

  manoman [utilizator]

  legi date de infractori pentru infractori

  daca se descopera ceva care nu are legatura cu cazul cercetat, se deschide ancheta si pentru noile informatii descoperite

  asa este normal

  dar lumea este anormala iar anormalul devine normal
  ... si lege
  • +4 (6 voturi)    
   Legi date de cei votati de majoritatea (Miercuri, 18 aprilie 2018, 21:54)

   CaiusCosades [utilizator] i-a raspuns lui manoman

   celor care au participat la vot. Si care, daca ar vota din nou (si o vor face), vor vota la fel. Murphy sau altcineva avea dreptate, inteligenta si bunul simt sunt o constanta. Populatia (lumii) e in continua crestere.
 • +21 (25 voturi)    
  aceeasi ordonanta 13 (Miercuri, 18 aprilie 2018, 20:31)

  kthor7 [utilizator]

  resuscitata de un scelerat!
 • +3 (5 voturi)    
  Hotii "alesi " fac legile rusinii Romaniei-lectie (Miercuri, 18 aprilie 2018, 20:43)

  Plagarus [utilizator]

  Sa ne mai miram ca asa suntem priviti in toata Europa ?
 • +4 (6 voturi)    
  Asta se intampla (Miercuri, 18 aprilie 2018, 21:09)

  sanex [utilizator]

  cand penalii ajung sa faca legi pentru ei.
 • +4 (6 voturi)    
  pe prostul asta... (Miercuri, 18 aprilie 2018, 21:16)

  Foxcrawl.com [utilizator]

  nu puteau sa-l tina mai mult in spital? Parca dadea sa crape la inceputul anului.
 • +4 (6 voturi)    
  imi pare rau sa va spun (Miercuri, 18 aprilie 2018, 22:28)

  math_2 [utilizator]

  ...dar nu mai exista nici o indoiala. In Romania mafiotii isi "trag' legi iar poporul cu patru, opt sau "doispe" clase by Abramburica aplauda sau sta deoparte. Pe termen nedeterminat. O tara saraca si nasoala, asta avem asta meritam. Un ceaususm cu biserici, mall-uri si BMW-uri, atat ne duce capul si stampila. Erdogane, Orbane, pazea... venim tare pe turnanta!
 • +5 (7 voturi)    
  Deci o sa fie tot mai greu de prins infractorii (Miercuri, 18 aprilie 2018, 22:34)

  Dalinar [utilizator]

  Poate chiar imposibil.
 • +3 (5 voturi)    
  deci... (Miercuri, 18 aprilie 2018, 22:50)

  liviu_ [utilizator]

  justitia este efectiv ingropata...

  practic coruptia nu se mai pedepseste... nu mai ai cum sa o dovedeste...

  faptele penale chiar si violente o sa fie mult mai greu de dovedit etc etc etc...

  multumim psd... probabil in urmatorii 5 ani MAXIM o sa avem o crestere cu vreo 1000% a infractionalitatii
 • +2 (6 voturi)    
  cel mai grav e... (Miercuri, 18 aprilie 2018, 22:54)

  liviu_ [utilizator]

  ca actiunile lor nu sunt doar ca sa se scape de puscarie...
  nu sunt nici macar ca sa poata fura ei in continuare
  sunt actiune de ingenunchere a justitiei la orice nivel... inclusiv al crimelor violente...

  ne vor retrograda la statulul de tara africana dpdv al justitiei!

  nici nu inteleg ce urmaresc... nici pentru ei nu e buna justitia distrusa si infractionalitatea generalizata...
 • +3 (5 voturi)    
  Dreptatea sociala de pe dinafara (Miercuri, 18 aprilie 2018, 22:59)

  averageJoe [utilizator]

  PSD se autodepaseste. Atata interes si preocupare pentru binele si bunastarea societatii mai rar gasesti. Bagati baieti, tot asa, foarte bine. Mi se umple inima de mandrie cand vad ce exponeti de valoare conduc asta tara asta. Ma duc la somn, linistit.
 • +3 (5 voturi)    
  Legea penala (Miercuri, 18 aprilie 2018, 23:17)

  I [utilizator]

  Articol unic:

  Cine nu fura este pasibil de inchisoare! restul sunt mandrii ca sunt romani!
 • -5 (7 voturi)    
  Poate domnu Iordache sa faca un pic (Miercuri, 18 aprilie 2018, 23:34)

  asistat [utilizator]

  de ordine a-n justiție, ca doamna Koveși na comfirmat...
 • +6 (8 voturi)    
  Foarte bine! (Miercuri, 18 aprilie 2018, 23:47)

  Klaus_ [utilizator]

  Procurorilor trebuie sa le fie tot mai greu sa stranga probe impotriva hotilor PSD. De ce? Pentru ca hotii PSD sunt din ce in ce mai prosti. Unde e Bombonel? Ala fura cat zece, dar macar era destept. A furat zeci sau sute de milioane si l-au prins doar cu niste brichete. A iesit si se bucura de viata. Voiculescu, alt mare hot, dar destept. A facut puscarie, i-au luat niste bani si proprietati, dar a ramas cu ditai averea. Pe cand amaratul de Dragnea, vai mama lui. TelDrum, aia e firma? Conacul ala gretos, cu piscina cat terenul de tenis, intr-un oras sarac lipit, nu valoreaza nici cat tablourile din antreul de la intrarea din casa lui Nastase. Balta aia de la capatul lumii nu valoreaza nici cat pestele din ea, dar o sa-l coste multi ani de puscarie. Dragnea e un hot atat de prost incat, fara legile astea, o sa putrezeasca in puscarie pentru o nimica toata. Si va ramane cu dintii aia stricati pana o sa-i pice si o sa-i inghita. Dar merita!
 • +5 (7 voturi)    
  DE CE? (Joi, 19 aprilie 2018, 0:07)

  V. Istina [utilizator]

  Care este argumentatia, ca imi scapa complet. Cand descoperi o retea de proxenetism cu minori, ori niste manarii financiare uriase, din intamplare, pe calculatorul unui gainar., de ce sa nu le folosesti, de ce sa nu te intrebi cat de autentice sunt, si de ce nu ar fi?
  Amendamentele astea sunt impotriva ideii de Dreptate, cu singurul argument ca ... poate, "libertatea" individului ar avea de suferit. Politia ramane politie, DNA-ul ramane DNA, serviciile raman servicii... doar ca fac altceva, complet dezarmate, fara voie sa cerceteze pe nimeni, cu dreptul sa se pensioneze la 40 de ani, doar sa dea frumos din coada la ce spune "Partidul", sa mafia "patrioata".

  Cand nu intelegi ce face cineva, nu vezi sensul si nu mai pricepi ce il mana, exista o regula, de la Jung la Peterson, care zice asa: porneste invers, de la efecte si infereaza concluzia. In cazul nostru: distrugerea justitiei, a educatiei, confuzarea si toxificarea mediului economic, datorii uriase pentru viitor, distrugerea padurilor, recompensarea penalilor, blocarea investitiilor in infrastructura, demonizarea vestului, samd Care e concluzia? Sunt patrioti cei care fac asa ceva? Ce mai conteaza, e clar ca distrugerea romanilor este un scop in sine pentru lichelele astea.
 • +5 (7 voturi)    
  xxxxl (Joi, 19 aprilie 2018, 0:46)

  vorbeste lumea [utilizator]

  omu' asta si grupul in care actioneaza sunt complet decuplati de orice realitate. fac doar ce vor ei si isi bat joc cu buna stiinta chiar si de propria viata ... oricum, cel din foto nu mai poate fi considerat ca fiind o persoana normala la cap ...
 • +6 (8 voturi)    
  Cred ca i-au lipit penalii pe frunte ce trebuie, (Joi, 19 aprilie 2018, 0:53)

  deval [utilizator]

  manelistului justitiei romane si acesta orchestreaza intr-o perfecta nebuneala o hidosenie de tara in care nu vei putea supravietui nici cu masca pe figura !
 • +1 (1 vot)    
  propunere (Joi, 19 aprilie 2018, 12:58)

  Jude [utilizator]

  Propun sa fie condamnati doar cei care sunt cinstiti si destepti.
  Ca sa le facem loc eliberam toti violatorii, pedofilii, talharii, etc
  Prostii si hotii sa conduca in continuare....
  Halal tara !!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by