Deputatul PSD Florin Iordache, președintele comisiei speciale pentru unificarea legislației din domeniul justiției, a explicat că abrogarea infracțiunii de neglijență în serviciu a fost necesară "pentru că se amesteca" cu abuzul în serviciu. Totodată, el a afirmat că susține o redefinire a infracțiunii de abuz în serviciu fără prag valoric. Iordache susține de asemenea că este o "manipulare" faptul că probleme găsite la o percheziție care nu au legătură cu cauza pot fi distruse fără a putea fi folosite.

Florin IordacheFoto: Agerpres

Citește aici care sunt principalele modificari ale Codului penal și de procedură penală: Atac la instituția denunțătorului; Se redefinește mărturia mincinoasă si grupul infracțional; Conversații interceptate care nu mai pot fi folosite; O nouă cale de revizuire a sentințelor; Urmează abuzul in serviciu

Întrebat de ce a fost abrogată neglijența în serviciu, deși CCR ceruse o redefinire, Iordache a replicat: "Dacă ați citi dvs și expunerea de motive, am și spus de ce. Pentru că se amesteca abuzul în serviciu cu neglijența în serviciu".

"Abuzul în serviciu - am definit principalele linii directoare, avem deja 14 propuneri cu prag mai mare, mai mic, și prin propuneri vom găsi cea mai bună formulă de definire. Fără îndoială da (există varianta fără prag - n.r.), am spus că dacă punem un prag de o anumită valoare (se va întreba) de ce acea valoare. Cred că defininirea abuzului în serviciu trebuie făcută fără prag valoric. Așteptăm și varianta ministerului justiției" a spus Iordache în continuare.

Întrebat ulterior despre faptul că magistrații au criticat deja prevederile din proiecte, Iordache a reacționat: "Care magistrați, procurorii? Eu aștept și observațiile pe care secția de judecători din CSM, cât și asociațiile judecătorilor ni le vor face. Deci pentru mine cel mai important cuvânt îl are secția de judecători din CSM, asociațiile de judecători… Pentru că în România orice hotărâre trebuie pronunțată de judecător. Dacă discutăm de o egalitate de arme, între procuror și avocat este egalitate.

Despre imposiblitatea folosirii probelor care nu au legătura cu cauza:

"Am spus, în momentul în care se găsesc alte probe, se merge la judecător, i se dă mandat și merge înainte. Nu, nu pot fi distruse (probele - n.r.). Este o manipulare. Am spus așa - dacă la o anumită percheziție se face pentru trafic de ce vreți dvs. și acolo se găsesc droguri, fără îndoială are un anumit mandat, să merge la judecător și se ia mandat. Repet, v-am spus principii generale, nu mă apuc acum să discut punctual. Am spus, nu intru în detaliu."

Întrebat și dacă nu îi este teamă că vor ieși iar oameni în stradă, fostul ministru a răspuns: "Dacă avem o dezbatere transparentă în parlament, și în urma dezbaterilor avem cea mai bună variantă, cred că acesta este cel mai democratic for care pot să existe. Dacă aveam majoritate o puteam face în procedură accelerată să le adoptăm. Acceptăm, și stăm de vorbă și considerăm că o dezbatere cât mai largă…"