Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, luni, că ”vom sesiza” Curtea Constituțională a României cu privire la refuzul președintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA. Anunțul a fost făcut, pe facebook, la scurt timp după ce șeful statului a spus că nu acceptă propunerea de revocare înaintată de Toader la începutul anului.
”În condițiile în care Președintele României nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate procurorul șef al DNA; În condițiile în care argumentele care au stat la baza declanșării procedurii de revocare au devenit mai actuale și mai consistente;Văzând legislația aplicabilă în acest domeniu; Valorificând jurisprudența instanței de contencios constituțional, Vom sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul Președintelui de revocare din funcție a procurorului șef al DNA!”, a scris Toader.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că nu va da curs cererii ministrului Justiției privind revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, afirmând că motivele invocate de Tudorel Toader, care „în mare parte nici nu corespund prevederilor legale”, nu au fost „de natură să îl convingă”.
UPDATE 20.30: Ministrul Tudorel Toader a subliniat, într-o nouă postare pe Facebook, că a folosit formula "vom sesiza CCR" și nu "voi sesiza CCR". Precizarea vine după ce fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean a afirmat că ministrul Justiției nu poate sesiza CCR și că singurul abilitat e Guvernul.
„Pentru cine crede ca stie, sau ar trebui sa stie, cartea constitutionalismului: "Vom sesiza CCR" nu este echivalent cu " voi sesiza CCR"!”, a transmis Tudorel Toader într-un mesaj pe Facebook.
Potrivit art. 146 din Constituție, CCR poate fi sesizată în caz de conflict juridic de natură constituțională între autoritățile statului la cererea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a primului-ministru sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii.
Astfel, sesizarea CCR ar putea fi făcută fie de premierul Viorica Dăncilă, fie de Liviu Dragnea sau Călin Popescu Tăriceanu. ”Eu știu de la dna prim ministru că îl susține în totalitate pe ministrul Toader, și noi îl susținem, și in funcție de ceea ce va anunța președintele, dacă ministrul Toader intenționează să întreprindă vreun demers, dna prim-ministru îl va susține și noi îi vom acorda sprijinul politic", a declarat luni Liviu Dragnea, întrebat dacă s-a stabilit în CEx ce va face în cazul refuzului președintelui.
Cred ca puteai sa te abtii si, eventual sa-i comunici pe FB lui Slugarel ca a gresit dar nu ii spui ce, pt ca ti-ai "bate gura de pomana" !
Prin atitudinea ta, (chiar daca nu urmaresti asta), practic il protejezi !
Daca vrei sa demisioneze, cu atat mai mult ar trebui sa-i arati si lui si noua ce greseste, unde greseste !
PS. Cine stie ? Poate ca...
Sprijinit si propus la CCR de 'transformatorul " Relu Fenechiu si-a servit umil prietenii politici.
A fost unul din personajele dosarului "Erata CCR" în care Parchetul General a investigat modul în care judecătorii CC au emis în anul 2012 o decizie privind organizarea referendumului pentru demiterea fostului presedinte Basescu. Tudorel a fost unul dintre cei trei judecători care au declarat că nu au fost consultati cu privire la întocmirea acelei erate, susținând că, în aceste condiții, referendumul trebuia validat.
" Munca " acestuia continua spre rusinea RO si a noastra.
Dar de ce trebuie sa tarasti in mocirla Colegiul National "Unirea"? In2017 procentul de promovabilitate la BAC a fost de 100% cu 58% din absolventi avand media de 9 sau peste. Si cam in fiecare an sunt rezultate asemanatoare.
Perioada comunista a fost asa cum o stim: industrializare fortata, planificata de la centru si invatamantul si-a primit partea sa de "binefaceri" comuniste.
Si ca idee nu se iesea de acolo sofer(aia era un bonus) ieseai ceva de genul mecanic parca.
În cheie ceva mai serioasă, cred că e o mișcare extrem de neinspirată a lui Tudoriță. Nu pot decât să mă bucur.
Sa schimbe regulile ca sa iasa mafiotul Dragnea castigator?
Atunci la ce ne mai trebuie CCR? Ne-am putea dispensa de CCR in aceasta situatie.
Nici macar un raport convingator nu a fost in stare sa faca dar se repede cu para la nenea dorneanu, ca poate ala o intoarce din virgule si ii iese pana la urma demiterea lui Kovesi.
Pe astia ii bate pana si logica elementara.
revenint
singura misiune a lui e apararea hotilor si distrugerea justitiei...
efectiv toarasul nu a facut NIMIC pentru justitie,... tot ce face e pt destabilizarea ei!
acum sa vedem cat de slugi sunt membrii CCR
Folosindu-se de sintagma "vom sesiza" ne dovedeste inca o data cit de marunt e in actiuni si gandire.
Daca ar fi fost barbat, n-ar fi zis nimic si ar fi actionat cumva . La cat de destept se autosuspecteaza a fi, ar trebui sa aiba el o solutie ca sa-l forteze pe mutalaul singuratic sa se caiasca pentru ca a indraznit sa nu-l aprobe, dar el viteazul zica ca vine si cu fratii lui mai mari care stiu si karate si o sa-i arate el cine e.
Dupa ce am vazut-o pe cona prim ministreata cum evolueaza ma gindem ca mai rau nu se poate.
Uite ca two Dorel ma contrazice, iar eu ma simt nevoit sa ii dau dreptate.
De ce ? Foarte simplu !
Pt ca a realizat ori daca nu a realizat, trebuia sa realizeze ca dpdv CONSTITUTIONAL, si LEGAL (in sensul de prevedere legala) ministrul Justitiei nu este abilitat sa revoce niciun procuror sef (al PG, al DNA sau al DIICOT); respectiv, niciun articol din Constitutia Romaniei nu prevede dreptul Ministrului Justitiei de a revoca din functie (argumentul constitutional), dupa cum nicio lege din Romania nu contine vreo dispozitie legala potrivit cu care MJ poate sau este obligat sa revoce pe Procurorii sefi din cele trei parchete (argumentul legal) si cu toate acestea spune ca Presedintele Romaniei "nu are abilitarea legala" si "nici competentele functionale de evaluare a activitatii profesionale si manageriale desfasurate de procurorul sef al DNA."
Ce vrea sa spuna Slugarel ? Ca nu exista o lege care sa-i de-a dreptul sa hotarasca in acest domeniu!
Fals ! exista Legea nr 303/2004 (art 54) care ii da dreptul Presedintelui sa-i revoce pe sefii celor trei partide!
Cat priveste asa-zisa lipsa a "competentelor functionale...", pai nici nu are nevoie de astfel de competente, pt ca pe acestea le are CSM!
In schimb, de parte ministrului Justitiei nu exista argumente extrase din lege care sa-l faca, mai bine zis sa-i de-a dreptul sa se considere abilitat a lua masura revocarii din functie a sefilor celor trei Parchete. Art 132 (1) din Constitutia Romaniei nu confera acest drept MJ si cum spuneam, nicio alta lege ordinara nu statueaza acest drept in persoana Ministrului ci in persoana Presedintelui
Prin urmare, asa-zisul conflict constitutional intre puterea executiva reprezentata de Ministrul Justitiei ca membru al Guvernului si Presedintele Romaniei (parte si el a puterii executive dar de alta sorginte constitutionala NU EXISTA!
PS. Un ministru nu ii poate "reprosa" niciodata Presedintelui tarii ca nu i-a dat aviz de revocare, desi era obligat sa o faca (cand in realitate nimic nu-l obliga !
PS. Scuze ! Nu as vrea sub nicio forma sa se inteleaga ca imi laud propriile comentarii !
tine si ca un om care are logica la el a dedus ca din acel raport nu exista motive de revocare. Acuma ai inteles?
Caci daca nu intelegi, RAMANE DE VAZUT daca mai esti intelectual sau esti doar activist de partid.
NICIODATA
EA nu va putea da o hotarare prin care sa statueze - atentie ! -cu putere de principiu faptul ca in ierarhia puterilor statului (astfel cumaceasta a fost stabilita de Constitutie), Presedintele Romaniei, poate fi vreodata la cheremul, unui ministru, poate fi obligat vreodata sa faca cea ce ii spune un ministru !
PS. In nemasuratul lui orgoliu, care se pare insa ca ascunde si lacune mari in ceea ce priveste profesia de judecator constitutional, Slugarel a omis sa mai cerceteze tocmai bazele studiului de Drept Constitutional !
Judecatorii CCR insa nu au cum sa faca asa ceva !
CCR poate fi sesizată la cererea
- Preşedintelui României,
- a unuia dintre preşedinţii celor două Camere,
- a primului-ministru
- preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii
Deci, care "noi" bai tractoristule? Tu si cu cine?
Mă mir că UAIC nu ia atitudine împotriva lui Tudorel Toader, istoria nu îi va ierta.
Observ insa ca omul asta, pe masura ce trece timpul, se afunda tot mai mult in mlastina puturoasa a politicii pesediste si a intereselor pesediste, din care, daca va mai iesi cumva vreodata, va iesi impregnat pe veci de o putoare insuportabila care le va semnala semenilor sai sa-l ocoleasca !
Pacat pt mediul academic ca tolereaza in interiorul sau astfel de specimene !
Oare ce drept penal le preda Tudorel studentilor sai ?
Inainte de 1989 cursurile de drept tiparite aveau titluri precum "Drept procesual penal socialist roman." Acesta, de exemplu, il avea autor pe Ion Neagu, care a fost timp de vreo doua legislaturi senator al PSD.
PS. Cum vor suna oare titlurile unor astfel de cursuri dupa ce Dragnea va fi instaurat pe aceste meleaguri Planeta Maimutelor iar Maimuta de la Justitie le va scrie ? "Drept penal pesedist roman" ?
Prin urmare Zegrean avea perfecta dreptate cand taxa "pluralul" folosit in exprimare de catre ministru ! Legea este foarte clara in privinta persoanelor care pot sesiza CCR, iar cand vine vorba de guvern, cel care poate sesiza este Prim ministrul, nici decum Prim ministrul si inca cineva !
Egoul insa, orgoliul nemasurat il face pe Tudorel sa gresasca tot mai des !
In fond, toata lumea stie ca docila va sesiza CCR dupa ce se consulta cu TT, nu mai era nevoie sa ne-o spuna si Slugarel, de o maniera insa care l-a facut sa pice de prost si i-a dat posibilitatea fostului jurist consult de autobaza sa-l taxeze !
PS. Deci dom Profesor, stai jos, esti picat !! ;)))