PMP condamna tentativele de incendiere a unor institutii de invatamant cu predare in limba romana din Cernauti si ii solicita premierului Viorica Dancila sa isi asume de urgenta actiuni concrete privind situatia romanilor din Ucraina, afirma presedintele executiv al PMP, Eugen Tomac.

Eugen TomacFoto: Agerpres

"Partidul Miscarea Populara condamna cu fermitate tentativele de incendiere a unor institutii de invatamant cu predare in limba romana din regiunea Cernauti, apreciind ca declaratiile oficialilor ucraineni cu privire la planificarea de catre serviciile de informatii rusesti a aruncarii in aer de scoli romanesti in Bucovina sunt de o gravitate fara precedent. PMP cere prim-ministrului Viorica Dancila sa isi asume de urgenta actiuni concrete cu privire la situatia din Ucraina pentru a demonstra ca statul roman este capabil sa fie alaturi de romani, cu atat mai mult atunci cand acestia cad prada jocurilor pentru delimitarea zonelor strategice de influenta in regiune", spune Eugen Tomac intr-un comunicat transmis duminica si citat Agerpres.

Deputatul Eugen Tomac sustine ca forta unei natiuni sta in capacitatea acesteia de a-si proteja cetatenii, indiferent de contextul istoric si de interesele de moment ale marilor puteri.

"In Anul Centenar, este vital sa putem raspunde inteligent oricarei provocari si incercari de prigonire a romanilor, cu atat mai mult cu cat Bucovina a mai fost odata, in istorie, scena unui proces stalinist criminal de deznationalizare a romanilor. In contextul in care legislatia in domeniul invatamantului a fost modificata astfel incat scolile romanesti din statul vecin sa fie asimilate este obligatia Guvernului sa actioneze de urgenta", explica liderul deputatilor PMP.

Serviciile speciale ruse au planificat incendierea a doua scoli cu predare in limba romana din Cernauti, a informat vineri centrul de presa al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

Ministerul Afacerilor Externe a condamnat ferm orice actiune impotriva unor scoli cu predare in limba romana din Ucraina, in contextul informatiilor prezentate de Serviciul de Securitate din aceasta tara privind tentative de incendiere a unor astfel de unitati de invatamant.