Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, ca una dintre principalele conditii pentru ca UDMR sa sustina viitorul Guvern tine de finalizarea autostrazilor Transilvania Nord si Sud, proiectul electoral al Uniunii facand referire si la necesitatea unei noi constitutii sau introducerea limbii maghiare ca a doua limba oficiala in Tinutul Secuiesc, noteaza News.ro.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

Kelemen Hunor a prezentat, joi, la Cluj-Napoca, proiectul electoral al UDMR pentru alegerile parlamentare din decembrie.

Consolidarea drepturilor comunitatii maghiare, invatamant de calitate, dezvoltarea infrastructurii si a mediului rural in Transilvania si bunastarea si siguranta familiilor sunt cele patru deziderate din proiectul electoral al UDMR, care pune accent pe finalizarea autostrazilor Sud si Nord.

"UDMR este singura formatiune politica preocupata de constructia autostrazilor. Vom sustine activitatea viitorului Guvern cu conditia finalizarii autostrazilor Transilvania Nord si Transilvania Sud. Principalul nostru obiectiv este asfaltarea drumurilor din mediul rural si construirea drumurilor expres. Un alt obiectiv important este ca intre doua colturi ale Transilvaniei calatoria cu trenul sa dureze cel mult cinci ore si nu noua, cum se intampla in prezent", a afirmat Kelemen Hunor.

Presedintele UDMR a mai spus ca se impune inceperea discutiilor despre o noua constitutie, "in care sa fie incluse acele promisiuni facute" in Declaratia de la Alba Iulia din 1918.

"Credem ca in acest an si dupa alegeri trebuie sa propunem o noua constitutie. Nu mai trebuie sa repetam ceea ce am facut si am esuat din cauza deicizie Curtii Constitutionale. Am incercat sa amendam Constitutia, dar este nevoie de una nou. Cu ocazia aniversarii centenarului Marii Uniri, Romania trebuie sa aiba o noua consitutie, o constitutie in care sa fie incluse acele promisiuni facute in rezolutia de la Alba Iulia de la 1918. Daca Marea Unire reprezinta din punct de vedere juridic si moral baza Romaniei moderne, atunci acea rezolutie este litera de lege si trebuie respectate toate punctele ei. Suntem convinsi ca aceste chestiuni pot fi impuse intr-o noua constitutie", a mai declarat presedintele UDMR.

Programul electoral al UDMR mai are prevederi legate de introducerea limbii maghiare in Tinutul Secuiesc ca a doua limba oficiala, dupa modelul din Tirolul de Sud, o propunere de reducerea a pragului de 20% pentru folosirea limbii materne in institutiile publice, la 10%, eliminarea birocratiei inutile, eliminarea institutie prefectului si o autonomie locala mai larga.