Sedinta de marti a Camerei Deputatilor a fost suspendata din lipsa de cvorum, dupa ce liberalii au boicotat dezbaterea motiunii impotriva ministrului Justitiei. Liviu Dragnea a acuzat PNL ca a sacrificat dezbaterea unor legi aflate pe ordinea de zi, inclusiv legea privind conversia creditelor din franci elevetieni in lei, adoptata luni in comisii, "pentru a salva onoarea nereperata" a Ralucai Pruna.

Liviu DragneaFoto: Agerpres

"PNL-ul a ales sa boicoteze votul pe motiunea simpla a ministrului Justitiei. Practic, pentru a salva onoarea nereperata a doamnei ministru, nu au mai avut loc nici celelalte dezbateri", a afirmat Liviu Dragnea.

UPDATE Liderul deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu, a reactionat si a precizat ca votul trebuia sa aiba loc la ora 15.30, cand liberalii erau pregatiti sa participe pentru a vota legile aflate pe ordinea de zi, dupa motiune. El a acuzat PSD pentru faptul ca voturile pe legi, intre care si conversia creditelor in franci elvetieni, pe "nesimtirea PSD-ului".

Dragnea a mai spus ca "Ieri, doamna ministru Pruna m-a sunat, spunand ca ar vrea sa nu aiba loc dezbaterea dimineata, a stabilit cu domnul Florin Iordache (presedintele Camerei Deputatilor - n.red.) sa fie la ora 14:30."

Raluca Pruna nu este in tara. Ministrul Justitiei s-a intalnit luni, la Strasbourg, cu presedintele Curtii Europene de Justitie, Guido Raimondi. Avionul cu care Raluca Pruna urma sa revina in tara marti a avut intarziere din cauza conditiilor meteo dificile.

Dragnea i-a acuzat pe liberali si de faptul ca "acesti tehnocrati sunt ai lor si si-i asuma".

Intrebat de jurnalisti de ce motiunea simpla impotriva ministrului Justitiei era urgent de dezbatut, la o zi dupa ce a fost depusa la Parlament, liderul PSD a raspuns: "Dar de cate zile avea nevoie doamna ministru Pruna? Poate mai era nevoie de mai multe minciuni, poate mai era nevoie sa ne spuna ca a mintit si in alte locuri. Daca dumneaei nu s-a plans de graba, de ce va plangeti dumneavoastra?"

Dragnea a mai subliniat ca "Viitoarea sedinta de plen va incepe tot cu votul pe motiune. Daca PNL se decide iar sa boicoteze, o sa amanam iar votul pe credite."

PNL a anuntat inca de marti dimineata ca va boicota sedinta Camerei Deputatilor in care urma sa fie dezbatuta motiunea simpla impotriva ministrului Justitiei, Raluca Pruna.

La randul sau, Raluca Pruna nu a putut ajunge marti la ora programata pentru dezbaterea si votul asupra motiunii simple care o vizeaza, depusa de PSD. Ministrul Costin Borc, unul dintre colegii de cabinet care au venit sa o sustina in plen, a solicitat ca ministrul sa le raspunda deputatilor saptamana viitoare. Dezbaterea a inceput cu putin timp inainte de ora 15.00, iar deputatul ALDE Steluta Cataniciu, primul vorbitor, a afirmat ca nu se astepta "la atata tupeu de tehnocrat" din partea ministrului.

Votul asupra motiunii s-a amanat, intrucat nu a fost cvorum de sedinta pentru vot final.

Motiunea intitulata "Si minciuna poate sa ucida" este semnata de 80 de deputati si este cea de-a doua care o vizeaza pe Pruna. Liviu Dragnea a mai spus ca "isi recunoaste vina" ca prima motiune simpla impotriva ministrului Pruna nu a fost votata de parlamentarii PSD: "Motivele expuse atunci nu ne-au convins pe noi ca era cazul a se depune o motiune simpla impotriva ministrului Justitiei", a adaugat Dragnea "Declaratiile publice pe care le-a facut doamna ministru al Justitiei noua ni se par foarte grave. Nu cred ca va tine seama domnul prim-ministru. Doamna ministru are posibilitatea sa poata sa explice ce a vrut sa spuna. Eu nu am conversatii uzuale cu doamna Pruna si nici nu avem o comunicare. Sincer, nici nu tin sa comunic cu doamna Pruna."

In motiunea simpla depusa la Camera Deputatilor, PSD cere demisia ministrului Justitiei, Raluca Pruna, pe motiv ca aceasta ar fi mintit in fata CEDO, acestia sustinand ca declaratia lui Pruna este "mincinoasa sub doua aspecte", adica unul care priveste "minciuna cu hartia sub semnatura cuiva" si cel de-al doilea "ca un inalt demnitar al statului roman a mintit in fata unui organism international". Motiunea a fost citita marti in plen de deputatul PSD Ioan Munteanu.