Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat, vineri, ca diferentele dintre salariile din administratia centrala si locala trebuie reduse si ca primarii au nevoie de salarii "decente" care sa le asigure o pensie mai mare, afirmand ca pensiile speciale creeaza dezechilibre, informeaza Mediafax.

Emil BocFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

"Principiul care trebuie sa ramana in Romania este urmatorul, in primul rand voi milita intotdeauna pentru desfiintarea pensiilor speciale. Am apreciat si apreciz ca, in fata legii, toti trebuie sa fim egali. Aceasta inseamna sa ai un salariu decent pentru a avea o pensie decenta. Nu sunt de acord cu pensii speciale pentru a crea categorii privilegiate. Din aceasta perspectiva si pentru administratia publica locala este de preferat si de dorit sa ai salarii decente pentru a avea pensii decente si sa nu existe discrepante atat de mari intre salarizarea din administratia centrala care este de doua, de trei ori mai mare decat salarizarea din administratia locala. Despre aceste principii vorbim nu neaparat despre cuantum", a declarat primarul municipiului Cluj, Emil Boc, prezent la Liga Alesilor Locali PNL, la Brasov.

Emil Boc a refuzat sa explice ce inseamna "salariu decent", afirmand ca Guvernul "care guverneaza in functie de resursele pe care le are" ar trebui sa raspunda la aceasta intrebare.

Liberalul a mai spus ca nu este admisibil sa existe diferente atat de mari intre salariile ministrilor, ale deputatilor si cele din administratia locala. "In momentul in care noi am facut salarizarea unitara, Banca Mondiala a apreciat ca maxim ce poate fi intre administratia centrala si restul administratiilor sa fie intre 15 si 20%, maxim, dar nu de doua ori sau de trei ori mai mare", a mai spus fostul premier.

Boc a spus ca daca salariile ar fi mai mari si pensiile ar creste, criticand pensiile speciale. "Acum din nou se incearca sectorial sa cream pentru X, Z, din nou se face praf tot sistemul de salarizare si pensii din Romania. Cat timp nu se va pastra acest echilibru, din nou vom avea acele dezechilibre care erau in anii 2009-2010. Deja cred ca sistemul este la limita in momentul de fata prin distorsiunile care au aparut cu pensiile speciale pentru parlamentari, pentru diplomati, pentru X, Y, Z", a mai spus Emil Boc.

Intrebat daca l-ar mai tenta functia de prim-ministru, in contextul in care liberalii cauta un premier in perspectiva alegerilor din iarna, Emil Boc a negat categoric. "Nici poveste, pe mine personal nu, niciodata", a spus Boc.

Liberalii, reuniti vineri in cadrul Ligii Alesilor Locali, urmeaza sa adopte o rezolutie prin care propun majorarea salariilor pentru primari, dar si o crestere medie de 22% a salariilor pentru functionarii publici, incepand cu 2017.

Inca de la dezbaterea legii care introduce pensii speciale pentru alesii locali, liberalii au sustinut ca nu sunt de acord cu aceste pensii, dar vor majorarea salariilor pentru primari, deoarece indemnizatiile sunt mici, raportat la responsabilitatea pe care o au edilii.

Legea pensiilor pentru alesii locali a fost declarata, de doua ori, neconstitutionala de judecatorii CCR, la sesizarea guvernului.