Fuziunea UNPR - PMP urmeaza sa fie validata miercuri in cadrul unui Congres Extraordinar, dand nastere unui partid care are 2.518 consilieri locali, 51 consilieri judeteni, 138 de viceprimari si al treilea grup parlamentar ca numar in Camera Deputatilor, scrie Mediafax.

Valeriu Steriu si Traian BasescuFoto: Facebook - Valeriu Steriu

Fuziunea prin absorbtie a UNPR cu PMP vine ca solutie pentru ambele formatiuni politice dupa alegerile din 5 iunie, aceste partide urmarind sa obtina ''o linie de start'' mai buna in perspectiva alegerilor parlamentare din toamna.

Astfel, la locale, partidul condus de Traian Basescu (PMP) a obtinut 18 mandate de primari (0,56%), 1.315 consilieri locali (3,26%), si 41 de mandate de consilieri judeteni, in timp ce ''partidul interesului national'' (UNPR), intrat recent sub conducerea lui Valeriu Steriu a obtinut, acolo unde nu au avut liste comune cu PSD, 26 de mandate de primari (0,81%), 1.203 consilieri locali (2,99%) si 14 mandate de consilieri judeteni (0,975).

In urma fuziunii PMP-UNPR, noul PMP, care il va avea ca presedinte pe Traian Basescu, lui Eugen Tomac si Valeriu Steriu revenindu-le functiile de presedinti executivi, va avea 2.518 de consilieri locali, 51 de consilieri judeteni, ''fiind prima conditie pentru a deveni partid subventionat de la stat'', precum si 138 de viceprimari, potrivit unei declaratii facute de Traian Basescu, in contextul discutiilor privind fuziunea PMP-UNPR.

De asemenea, gratie UNPR, PMP va deveni a treia forta politica in Camera Deputatilor pana la alegerile parlamentare. Grupul UNPR de la Senat a fost insa ''decimat'' dupa ce majoriattea membrilor au migrat la PSD, in vreme ce lideri ca Serban Mihailescu sau Gabriel Oprea au ales sa ramana independenti.

Decizia UNPR de a fuziona cu PMP vine in contextul in care UNPR a negociat o fuziune cu PNL imediat dupa alegerile locale si in conditiile in care avea deja un parteneriat cu PSD, partid cu care a candidat la alegerile locale pe liste comune, exceptie facand anumite localitati in care filialele PSD si UNPR au decis sa mearga in alegerile locale cu liste separate.

''Hemoragia'' in UNPR a inceput o data cu negocierile purtate de ''partidul interesului national'' cu PNL, cand mai multi parlamentari au plecat la PSD si a continuat si dupa decizia privind fuziunea prin absorbtie a UNPR cu PMP, moment in care personalitati cunoscute au demisionat din UNPR.

Actorul Mihai Malaimare a spus adio formatiunii fondate de Gabriel Oprea ca urmare a anuntului privind fuziunea cu ''alde Basescu'', afirmand ca a fost ''un dobitoc'', UNPR nefiind decat ''un partid oarecare''.

De asemenea, actorii Alexandru Arsinel si Cezara Dafinescu si-au anuntat plecarea din UNPR, Cezara Dafinescu afirmand ca Traian Basescu nu o reprezinta, in timp ce Arsinel a spus ca s-a considerat in afara partidului din momentul in care Gabriel Oprea a parasit conducerea formatiunii.

Senatorul UNPR Ilie Nastase a declarat si el ca isi va da demisia din partid si le-a transmis colegilor sa nu se bazeze pe el pentru fuziunea cu PMP, considerand ca "se imprietenesc cu dracul".

UNPR a pierdut nu doar parlamentari, ci si o mare parte din organizatia de tineret. Liderul organizatiei de tineret a UNPR, Cezar Stancu, a anuntat intr-o conferinta comuna de presa cu omologul sau social democrat, Gabriel Petrea, ca ''tineretul progresist alege sa se alature PSD si TSD", afirmand ca a aflat de fuziune de la televizor.