Premierul Dacian Ciolos a declarat miercuri, la Sofia, ca interconectorul de gaze care se va construi pe sub Dunare ar putea fi gata in cateva luni. "Tocmai s-a semnat in urma cu cateva zile contractul pentru executia interconectorului de gaze pe sub Dunare si, speram noi, conform contractului, ca in cateva luni de zile - oricum pana la sfarsitul toamnei - sa avem finalizata aceasta lucrare, un element esential pentru a putea crea o retea de distributie si de transport de gaze comuna in regiune", a afirmat Ciolos dupa o intrevedere cu omologul sau bulgar Boiko Borisov la sediul Guvernului din Sofia, anunta Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

La randul sau, Boiko Borisov a spus ca evolutia lucrarilor va fi monitorizata de cei doi premieri, astfel incat, in doua sau trei luni, interconectorul sa poata fi exploatat: "In ceea ce priveste interconectorul de gaze, precum stiti, ani la rand au fost niste piedici in fata construirii acestui interconector iar acum doua zile am semnat acordul pentru construirea acestuia si termenul este ca in doua - trei luni sa fie gata de a fi exploatat (...) si noi vom monitoriza acest proces", a precizat Borisov.

Dacian Ciolos a subliniat ca Romania sustine demersurile Bulgariei pentru combaterea migratiei ilegale si a apreciat ca tara vecina se comporta ca un stat membru al Spatiului Schengen: "I-am spus (premierului bulgar - n.r) ca are toata sustinerea noastra si pentru toate masurile pe care le ia pentru a combate migratia ilegala. (...) Constatam si noi ca Bulgaria se comporta, la fel ca si Romania, in apararea frontierelor si in protectia la frontiera ca si cum ar fi un stat membru al Spatiului Schengen. Ne asumam aceste responsabilitati si faptul ca Bulgaria isi face treaba foarte bine in apararea frontierei externe a UE e un avantaj si pentru Uniunea Europeana, si pentru Romania", a sustinut Dacian Ciolos.

In cadrul intalnirii celor doi prim-ministri, care a avut loc in marja summitului Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est, s-a discutat si despre cooperarea celor doua tari in cadrul NATO, despre pregatirea summitului de la Varsovia si despre armonizarea pozitiilor pentru a sustine intarirea flancului estic al Aliantei.

Pentru consolidarea cooperarii bilaterale, cei doi oficiali au decis, totodata, sa reia de la sfasitul acestei veri atat intalnirile intre ministri, cat si sedintele comune de guvern, pe modelul celor care au avut loc in anii trecuti.