Copresedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat vineri, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Bistrita, ca mobilizarea cetatenilor la vot prin transportul acestora la sectiile de votare de catre partide nu este "o chestiune" care sa afecteze democratia, transmite Agerpres.

Intrebat daca partidele nu se vor feri sa mai organizeze astfel de actiuni, dupa condamnarea liderului PSD Liviu Dragnea, Tariceanu a raspuns ca mobilizarea este "una din functiile esentiale pe care le asigura un partid".

"Asta este una din functiile esentiale pe care le asigura un partid politic: mobilizarea cetatenilor la vot. Cum sa fii condamnat pentru asa ceva? Pentru ca Dragnea nu a fost condamnat pentru frauda electorala, atentie, n-a fost nicio frauda electorala. Eu le spun colegilor mei ca aceasta operatiune si, daca vreti, functie esentiala trebuie sa si-o indeplineasca. (...) Nu este nimic anormal, este perfect democratic, in toate tarile democratice se face la fel", este de parere Tariceanu.

Referitor la eventualitatea in care, in ziua votului, partidele vor asigura transport gratuit pentru cetateni catre sectiile de votare, copresedintele ALDE a spus ca, daca se va proceda astfel, se va face cu acordul votantilor.

"Si ce vedeti ca este rau in chestia asta? N-ar fi bine sa voteze? Ce credeti ca ar fi mai bine, sa voteze sau sa stea acasa? Nu va imaginati ca, daca partidele ii duc cu transport gratuit la sectia de votare, asta o sa o faca impotriva vointei lor. In cabina de votare cred ca au toata libertatea sa faca ce doresc. Sa mai stiti ceva, in tari democratice din Europa votul este obligatoriu si se penalizeaza, ca sa intelegeti ca a vota nu este decat expresia esentiala a democratiei. Indiferenta si absenteismul ucid democratia", a afirmat Calin Popescu Tariceanu.

Liderul ALDE a spus, de asemenea, ca multi dintre romani nu au aflat inca despre faptul ca in data de 5 iunie se organizeaza alegeri locale, motiv pentru care exista riscul unei participari scazute la vot, ceea ce ar reprezenta, in opinia sa, "o amenintare directa la esenta democratiei".

Calin Popescu Tariceanu a participat vineri, alaturi de Daniel Chitoiu, la evenimentul de lansare a candidatilor ALDE Bistrita-Nasaud la alegerile locale, care a avut loc la Palatul Culturii din Bistrita, in prezenta a aproximativ 400 de membri si sustinatori.