Europarlamentarul Monica Macovei considera ca "Presedintele Iohannis stampileaza frauda electorala pusa la cale de PSD si PNL si ingroapa orice incercare de schimbare a clasei politice" prin promulgarea, joi, a legii finantarii partidelor politice, care prevede ca pe conturile bancare dedicate campaniilor electorale nu mai pot fi puse popriri. "De ce i-a fost teama presedintelui sa trimita legea la Curtea Constitutionala, asa cum i-am solicitat prin doua scrisori publice?", se intreaba Monica Macovei.

Monica MacoveiFoto: Parlamentul European

Europarlamentarul Monica Macovei i-a cerut de doua ori sefului statului sa nu promulge legea "prin care partidele parlamentare au decis sa se ierte de datorii in campania electorala si sa-si deblocheze conturile" si sa o retrimita in Parlament sau sa sesizeze Curtea Constitutionala.

Ce spune Monica Macovei despre promulgarea legii finantarii partidelor:

Conturile bancare pentru campaniile electorale nu vor mai putea fi executate.

Cand presedintele Iohannis a spus ca marea miza a acestui an este reconstructia increderii in politica, a mintit.

Presedintele a promulgat astazi legea care interzice executarea conturilor partidelor parlamentare cu datorii, prezentand explicatii publice total necredibile si penibile.

De ce i-a fost teama presedintelui sa trimita legea la Curtea Constitutionala, asa cum i-am solicitat prin doua scrisori publice?

Modificarea Legii nr. 334/2006 este ilegala si neconstitutionala, pentru ca acorda privilegii, intervine asupra atributiilor legale ale altor institutii, precum ANAF, si afecteaza activitatea unor firme private care trebuie sa-si recupereze banii pentru serviciile si bunurile acordate partidelor politice. Poate ca unele dintre aceste firme care au facut caciulite, tricouri sau sepci in alte campanii, pentru PSD si PNL, vor da faliment pentru ca nu le sunt platite facturile.

Ne intrebam cine ii iarta pe oamenii simpli de datorii. Cati dintre ei au datorii la banci, popriri pe salarii, case si masini pierdute in instanta? Pe ei cine ii scuteste, din pix, de poverile fiscale?

In forma actuala, legea este discriminatorie fata de oameni, de companii si fata de alte partide care nu au datorii. Partidul M10, la fel ca multe alte partide, nu are datorii, iar presedintele Klaus Iohannis se face partas la fraudarea alegerilor. Competitia electorala nu mai poate fi egala si corecta, in aceste conditii.

Regula constitutionala a egalitatii in fata legii este incalcata brutal de presedintele Romaniei, care pune interesul unor partide macinate de coruptie si inglodate in datorii, deasupra interesului public.

Cum poate fi reconstruita increderea in politica, daca partidele fac legi in interesul lor, iar presedintele tuturor romanilor gireaza acest lucru? Cum poate fi reconstruita increderea in politica, daca se creeaza privilegii si se fac abuzuri cu buna stiinta la cel mai inalt nivel?

Si totusi, de ce i-a fost teama presedintelui sa trimita legea la Curtea Constitutionala?

Astazi, Klaus Iohannis a abdicat, inca o data, de la indatoririle sale constitutionale, devenind complicele celor care vor sa intoarca Romania pas cu pas in trecut, la arbitrariu si discriminare.