Liderul ALDE Calin Popescu-Tariceanu a declarat vineri ca formatiunea pe care o conduce va semna un acord de colaborare in alegeri cu PSD, insa documentul nu va viza si aspecte referitoare la modificarea sistemului electoral, fiindca sunt doua subiecte care nu au legatura. Amintim ca protocolul semnat joi intre PSD si UNPR prevede un punct referitor la respingerea modificarii legislatiei electorale, miza fiind ca UNPR sa nu sustina doua tururi la alegerea primarilor.

Tariceanu si DragneaFoto: Agerpres

Tariceanu a declarat ca proiectul de acord este in lucru, documentul urmand sa traseze cadrul viitoarei colaborari intre cele doua partide politice, PSD si ALDE avand impreuna "un evantai larg de posibilitati", transmite Agerpres.

"Nu stiu sa va spun (cand urmeaza sa fie semnat - n.r.). Va pot spune ca o sa semnam. In momentul de fata, discutam pe marginea unui proiect de acord. Acordul, in principiu, traseaza cadrul unei posibile colaborari pentru alegerile locale si pentru mai departe. Posibil si alegerile parlamentare. Nu stiu inca, o sa vedem. Negociem. Dupa alegeri, putem sa facem aliante in consiliile locale si in consiliile judetene, sigur ca da. Avem un evantai larg de posibilitati - putem sa sustinem candidati comuni, putem sa mergem pe liste separate", a declarat liderul LDE, vineri, la Palatul Parlamentului, intr-o conferinta de presa.

Potrivit lui Tariceanu, semnarea acestui acord este necesara intrucat "un document de alianta cu PSD nu exista", iar ALDE si PSD trebuie sa dea o "directie" organizatiilor din teritoriu.

Intrebat de ce ALDE nu a semnat acordul cu PSD odata cu UNPR, Tariceanu a replicat: "Ghici! Pentru ca suntem un partid separat si, in relatia asta, nu am considerat ca este util sa facem un acord tripartit. Consideram ca e nevoie de un acord bipartit".

Legat de posibilitatea ca in acordul PSD-ALDE sa fie stipulata si o prevedere referitoare la modificarea legislatiei electorale, Tariceanu a afirmat ca aceste chestiuni "nu au nicio legatura una cu alta".

"Ce legatura are sistemul de vot cu o colaborare in alegeri? Sunt doua lucruri care, cum e Casa Poporului cu Hotelul Intercontinental, nu au legatura", a explicat el.

Tariceanu a reiterat ca, din punctul de vedere al ALDE, legislatia electorala nu ar trebui sa fie modificata de un Parlament aflat la final de mandat si "mai ales acum, inainte de alegeri".

"Daca vorbim de modificarea legii alegerilor locale trebuie sa discutam si alte lucruri. Cand Parlamentul este pe final de mandat, cu credibilitatea scazuta foarte mult, cu erodarea politica fireasca, care are loc in orice ciclu electoral, nu se mai angajeaza proiectele mari de reforma politica. Ele revin viitorului Parlament care are o legitimitate reimprospatata de alegeri. Deci, dupa alegerile urmatoare, putem sa discutam daca este nevoie sa modificam sau nu legislatia de Cod electoral. Este o problema de imagine pentru Parlament ca incercam sa modificam legislatia electorala cand vrea un partid ca sa ii fie legislatia convenabila. Asta e problema de imagine, daca e sa o spun clar. Parlamentul, pana la urma, ce face? Joaca tontoroiul dupa cum vrea un partid?", a spus Calin Popescu-Tariceanu.

Copresedintele ALDE a mentionat ca pentru formatiunea sa un sistem electoral in doua tururi "este considerat convenabil, pentru ca sistemul electoral intr-un tur favorizeaza partidele mari". Insa legislatia electorala nu ar trebui sa favorizeze un partid sau altul, a completat el.

"Cand s-a constituit Comisia de Cod electoral s-a discutat si s-a gasit un consens intre partidele reprezentate in Parlament si PNL a fost foarte incantat de aceasta formula cu vot intr-un singur tur pentru ca, la vremea respectiva, PNL figura pe primul loc in sondaje si au considerat ca varianta asta ii favorizeaza. Azi, cand nu mai sunt pe primul loc in sondaje, considera ca ii defavorizeaza si schimbam legislatia. Nu se poate asa, nu merge asa... schimbam legislatia cum ii convine unui partid?" a punctat Tariceanu.

El a respins, totodata, afirmatiile potrivit carora proiectul PNL privind alegerea primarilor in doua tururi ar fi blocat in circuitul legislativ.

"(Proiectul de lege - n.r.) poate sa fie in circuitul parlamentar, sa stiti ca sunt multe traznai in circuit parlamentar, sunt multe proiecte care primesc avize nefavorabile de la comisii. Deci n-ar fi nici primul, nici ultimul" a completat el.