PNL ii cere Avocatului Poporului sa sesizeze la Curtea Constitutionala mega-ordonanta de urgenta cu prevederi fara legatura intre ele
Amintim ca Guvernul a introdus amanarea printr-o ordonanta de urgenta adoptata in sedinta de guvern si publicata in Monitorul Oficial in aceeasi zi, 30 septembrie 2015. Ordonanta nu se refera in totalitate la legea educatiei, ci este o "mega-ordonanta de urgenta care contine prevederi fara legatura intre ele" (sursa si detalii).
Din 2011, legea educatiei prevedea ca in luna februarie 2015 toate cadrele didactice fara doctorat nu mai pot ramane in sistem. S-a dat atunci o perioada de 4 ani pentru toti cei care erau inscrisi la doctorat sa-si sustina teza, iar pentru cei care nu aveau doctoratul sau doreau sa intre in sistem sa stie ca aceasta este o conditie, precizeaza Raluca Turcan, intr-un comunicat remis HotNews.ro.
Aceasta afirma ca, in 2011, in aceasta situatie erau in jur de 6.000 cadre universitare. "Pana la termenul legal de intrare in vigoare - februarie 2015, si-au sustinut doctoratul peste 1.500 de cadre universitare, 4.500 refuzand sa respecte legea", declara Turcan.
In decembrie 2014, ministrul Sorin Cimpeanu a amanat pentru prima data termenul, iar "pana la al doilea termen, inca 1.000 de cadre didactice universitare si-au sustinut doctoratul".
"Prin OUG 41/2015, de miercuri, termenul a fost prorogat din nou, cadrele didactice fiind manipulate grosolan, spunandu-li-se ca au fost salvate de la concediere. Daca vrem ca educatia sa aiba reguli clare, atunci acestea trebuie respectate de la varf pana la ultimul angajat din sistem. Prin aceasta noua prorogare s-a produs o inechitate fata de cei care au ales sa respecte legea si o descurajare pentru cei care sunt in afara sistemului si asteapta sansa sa intre in sistemul de educatie pentru ca sunt merituosi", se arata in comunicat.
Citeste si:

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
Habar nu are asta de "popor", el se trezeste pentru Oprescu, nu pentru popor...
Cum mai stai cu imprumuturile, mai nene?
Ce rusine de om ai ajuns, bre...
Pretinzând îndeplinirea altor condiţii decât cele instituite de legea în vigoare la momentul ocupării funcţiei didactice de către lectori, asistenţi şi preparatori, art. 362 alin. (2)-(6) încalcă principiul neretroactivităţii legii.
Pe de altă parte, Legea educaţiei naţionale nu conţine o exigenţă identică în cazul persoanelor care au ocupat funcţia de conferenţiar sau profesor universitar sub imperiul legii vechi, permiţându-le să rămână titulari şi să păstreze funcţia, chiar dacă nu îndeplinesc standardele minimale sau nu au obţinut atestatul de abilitare, necesar în formularea iniţială a legii. Această discriminare între cadrele didactice universitare este inexplicabilă şi inacceptabilă, nesocotind principiul egalităţii în faţa legii şi principiul egalităţii de tratament juridic.
Relevanţa funcţiei, responsabilitatea, compoziţia normei didactice, remuneraţia etc. impun în primul rând funcţiilor superioare realizarea condiţiilor legii noi, nicidecum un tratament privilegiat şi diferenţiat. Deţinerea atestatului de abilitare de către toţi conducătorii de doctorat este, fără echivoc, infinit mai necesară, motivată, utilă decât diploma de doctor. Apare cu atât mai evidentă şi revoltătoare disproporţia între cele două categorii de funcţii didactice dacă se analizează consecinţele neîndeplinirii condiţiilor legii noi: încetarea de drept a contractului de muncă, în cazul lectorilor/şefilor de lucrări, asistenţilor şi preparatorilor universitari ce nu deţin încă diploma de doctor faţă de continuarea activităţii fără nicio sancţiune, în cazul conferenţiarilor şi profesorilor universitari.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=172344279767151&id=172341363100776