Liberalii sustin ca premierul Victor Ponta desfasoara, in ultima perioada, "o intensa campanie de manipulare a datelor economice, pe care le prezinta triumfalist in scopul meschin de a-si aroga, nefondat, merite", ransmite Agerpres citand un comunicat de presa transmis sambata de Biroul de presa al liberalilor.

"Una dintre ultimele laude ale lui Ponta se refera la investitiile straine directe, care au crescut in primele sase luni cu aproape 40%. Asa este, investitiile straine directe au crescut, insa Victor Ponta omite sa spuna ca in 2014 acestea s-au aflat la unul dintre cele mai mici niveluri din ultimii 10 ani (de exemplu, maximul a fost in 2008 - 9,8 mld. lei, iar in 2014 Romania a avut un nivel mai degraba simbolic de 2,4 mld. lei). Asadar, Ponta a comparat o contraperformanta mai mica cu o contraperformanta mai mare si i-a dat cu plus", se arata in comunicat.

Sursa citata sustine ca "Ponta uita sa spuna ca investitiile straine directe au crescut pe seama creditelor acordate de nerezidenti, care s-au majorat de la o valoare negativa de 161 milioane lei la 713 milioane lei".

"Daca premierul ar intelege ceva din raportarile BNR, si-ar da seama ca semnalul investitiilor straine directe este unul negativ intrucat investitiile in capitalul social al societatilor comerciale s-a diminuat cu 35% (de la 1.312 milioane lei la 853 milioane lei), iar acum avem o contraperformanta mai mare decat contraperformanta de anul trecut. Orice om de bun-simt intelege ca atunci cand finantarea este acordata cu preponderenta sub forma de imprumut (care poate fi retras mult mai rapid in caz de probleme sistemice) si nu sub forma de aport la capitalul social este un semnal de neincredere in economie", se mai arata in comunicatul PNL.