Vicepremierul Liviu Dragnea a refuzat, joi, sa taie o panglica in culorile drapelului secuiesc, la inaugurarea unui drum judetean, care face legatura intre localitatea harghiteana Bilbor si drumul national 15, catre municipiul Toplita, relateaza Agerpres.

Vicepremierul Liviu Dragnea, insotit de ministrul Apararii, Mircea Dusa, a sosit la locul inaugurarii lucrarilor de reabilitare a unei portiuni din DJ 174 A, care face legatura intre comuna Bilbor si DN 15 si a taiat o panglica in culorile tricolorului romanesc, tinuta de doua tinere imbracate in costum popular.

Panglica a fost taiata de vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Mircea Dusa, presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba si primarul din Bilbor, Ilie Trif. Dupa acest moment, la cativa metri, presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, l-a invitat pe Liviu Dragnea sa taie si o alta panglica, in culorile albastru-auriu, ale drapelului secuiesc, moment in care vicepremierul a refuzat afirmand: "E vorba de Guvernul Romaniei. Nu cunosc asta. Imi cer scuze". Drept urmare, panglica in culorile drapelului secuiesc a fost taiata doar de presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

Ulterior, vicepremierul Liviu Dragnea a spus ca a taiat cu mandrie si bucurie panglica tricolora, ca oficial si membru al Guvernului Romaniei, fiind singura panglica pe care o taie la o investitie finantata din bani romanesti, si i-a transmis lui Borboly Csaba sa nu se supere, dar nu vrea o incurcatura cu panglicile.

Liviu Dragnea a declarat apoi presei ca panglica tricolor este singura pe care o recunoaste si pe care o poarta la piept. "Este singura panglica pe care am recunoscut-o, pe care o recunosc, este tricolorul romanesc. Sunt membru al Guvernului Romaniei, am venit aici sa inaugurez o investitie publica, pe teritoriul Romaniei si am taiat panglica care se taie oriunde in aceasta tara, si la Teleorman taiem aceeasi panglica si la Suceava si oriunde. Si am taiat-o cu drag si o tin la piept", a declarat vicepremierul Romaniei.

Intrebat de ce pe unele cladiri din Harghita si Covasna se afla arborat steagul secuiesc sau cel au Ungariei, Liviu Dragnea a spus ca nu poate sa faca declaratii despre ceva ce nu stie si ca prefectul ar trebui sa vegheze la respectarea si aplicarea legii.

"Nu stiu. Ma intrebati de lucruri pe care nu le stiu sau nu le-am vazut, m-ati intrebat de un lucru concret si cred ca v-am raspuns foarte clar si fara ezitare. Exista in fiecare judet un prefect care are ca principala atributie respectarea legii si trebuie sa urmareasca aplicarea legii, nu trebuie sa vin eu in vizita ca sa dau sfaturi cuiva anume", a mai spus Liviu Dragnea.

La randul sau, presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a spus ca este prima data cand in zona de nord a judetului (n.r. locuita preponderent de romani) se foloseste panglica in culorile steagului secuiesc la inaugurarea unor investitii, dar acest lucru trebuie sa devina o normalitate in viitor. El a mai spus ca nu s-a suparat ca Liviu Dragnea a refuzat sa taie panglica secuiasca, afirmand ca daca venea la inagurare premierul Victor Ponta crede ca acesta ar fi acceptat sa o taie.

"Eu cred ca trebuie sa intram in normalitate si fiecare taie atatea panglici cate doreste, eu nu ma supar pe nimeni. (...) Eu cred ca de acum incolo nimeni nu trebuie sa se supere daca vom taia si aici si in celelalte parti ale judetului doua panglici, pentru ca traim impreuna si trebuie sa convietuim in pace si trebuie sa dezvoltam impreuna acest judet. Asadar, eu cred ca data viitoare si domnul Dragnea va taia panglica, pentru ca era vorba ca vine domnul premier si nu cred ca domnul premier nu ar fi taiat, pentru ca asta este obiceiul la noi si omul unde merge se tine de obicei. (...) Panglica o folosim pentru orice inaugurare, e prima data cand o folosim in zona nordica, dar nu va fi ultima data cand o sa tai doua panglici, de acum incolo voi taia eu cele doua panglici pentru ca asa este normal sa avem doua, trei sau patru drapele, cine cum se simte prin simboluri si acest lucru va fi normal in viitor", a mai spus Borboly Csaba.

Premierul Victor Ponta a participat , in localitatile Cozmeni si Toplita, la predarea a zece microbuze scolare, pentru judetele Harghita si Covasna si a unor ambulante de urgenta pentru patru localitati din Harghita, dar si-a anulat prezenta sa la inaugurarea drumului de la Bilbor, din cauza programului incarcat.

  • Dragnea despre proiectul de autonomie initiat de UDMR: Nu are nicio sansa; nimeni, niciodata, nu il va sustine

Presedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, a declarat, joi, in Harghita, ca proiectul de autonomie initiat de UDMR nu are nicio sansa de reusita si considera ca nu este un demers care sa intareasca colaborarea si increderea intre partenerii de guvernare, transmite Agerpres.

Liviu Dragnea a spus ca nu a citit proiectul pentru ca nu crede ca acesta are sanse de reusita si a precizat ca PSD nu sustine niciun fel de proiect de autonomie, deoarece Romania este stat unitar, iar Constitutia este foarte clara in acest sens.

"Nu mi-am facut timp sa citesc proiectul pentru ca nu cred in acest proiect, nu are nicio sansa de reusita. Noi nu sustinem acest proiect, nu sustinem niciun fel de proiect de autonomie pentru nicio regiune din aceasta tara. Romania este stat unitar, nu avem niciun fel de ezitare, aici suntem foarte fermi. Constitutia este foarte clara. Nu stim ce finalitate cred dumnealor ca o sa aiba, dar nu s-a discutat nici in coalitia de guvernare, nici in Guvern (...) Fiecare poate sa aiba tot felul de dorinte, dar din punct de vedere institutional sau din punctul de vedere al unor eventuale sanse de reusita nu exista dubii, nu exista nicio sansa ca acest proiect sa prinda viata vreodata", a declarat Liviu Dragnea, prezent la inaugurarea unui drum judetean in comuna harghiteana Bilbor.

Intrebat daca promovarea acestui proiect de catre UDMR ar putea fi un motiv suficient pentru incheierea colaborarii cu Uniunea in cadrul coalitiei de guvernare, Dragnea a spus ca nu se poate pronunta, dar cu siguranta nu este un demers care sa intareasca colaborarea si increderea intre partenerii de guvernare.

"Nu vreau sa ma pronunt acum daca este un motiv suficient pentru a incheia colaborarea, dar nu este un motiv care sa intareasca colaborarea. Credem ca este un demers care putea sa nu fie facut, avand in vedere ca nu are nicio sansa de reusita. E posibil sa fie un demers electoral, avand in vedere ca sunt alegeri prezidentiale, dar nu este un demers care sa, repet, care sa intareasca colaborarea dintre noi si care sa mareasca nivelul de incredere (...) Acest demers nu are niciun fel de sustinere sau sansa de reusita in coalitia de guvernare si nu numai in coalitia asta de guvernare. Nimeni, niciodata, partidele traditionale din Romania nu vor sustine un asemenea demers, atata timp cat este si neconstitutional. Iar in ceea ce priveste vreo posibilitate de modificare a Constitutiei, in sensul acesta, si anume Romania sa nu mai fie stat unitar, sansele sunt zero", a conchis Liviu Dragnea.

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat joi la Cozmeni, in judetul Harghita, ca este adeptul descentralizarii, iar 'daca autonomie inseamna descentralizare' atunci se poate spune ca vorbeste in acelasi limbaj cu UDMR.

"Eu sunt pentru dialog, pentru orice fel de discutie, insa in acelasi timp eu cred foarte mult in descentralizare si daca reusim impreuna sa facem acest lucru, dupa aceea putem sa discutam de celelalte. (...) Daca descentralizarea inseamna acelasi lucru, atunci nu avem niciun fel de conflict, ne intelegem perfect", a raspuns Victor Ponta unei intrebari puse in legatura cu proiectul de autonomie initiat de Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR).

Tot joi, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a atras atentia ca lansarea in spatiul public a unor teme precum autonomia tinutului secuiesc reprezinta un potential de afectare a independentei si prestigiului justitiei si o agresiune la principiile statului de drept.

"Lansarea, prin orice mijloc de comunicare in masa, de catre vectori de imagine - indiferent daca sunt analisti, jurnalisti, politicieni - in spatiul public a unor teme ce exced cadrul constitutional in materia infaptuirii justitiei in Romania reprezinta un potential de afectare a independentei si prestigiului acesteia si o agresiune la principiile statului de drept", se arata intr-o pozitie a CSM facuta publica joi fata de proiectul de autonomie a tinutului secuiesc.