Partidul National Liberal va inainta joi Avocatului Poporului cererea de sesizare a Curtii Constitutionale privind exceptia de neconstitutionalitate a OUG nr.55 /2014 privind migratia alesilor locali, scrie Agerpres.

''La depunerea sesizarii, care va avea loc la ora 10,30, la sediul institutiei Avocatului Poporului, din strada Eugeniu Carada nr. 3, sector 3, Bucuresti, vor participa vicepresedintele PNL Ludovic Orban, parlamentarii Sorin Rosca Stanescu, Theodor Niculescu si Florin Alexe'', informeaza PNL.

Deputatul PNL Theodor Nicolescu declara miercuri ca joi dimineata parlamentarii ACL ii vor cere Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala. 'Maine dimineata (joi - n.r.) vom depune o cerere la Avocatul Poporului rugandu-l sa sesizeze Curtea Constitutionala. Avem, evident, si varianta in contencios administrativ in care sa invocam exceptia de neconstitutionalitate, suntem pregatiti si pentru aceasta a doua varianta', a spus deputatul liberal.

In opinia parlamentarilor ACL, argumentele pentru care solicita Avocatului Poporului sa sesizeze CCR cu privire la Ordonanta 55/2014 pentru reglementarea unor masuri privind administratia publica locala sunt legate de faptul ca nu se dovedeste in niciun fel urgenta adoptarii unui astfel de act normativ. 'Dispozitiile articolului 115 din Constitutie stabilesc ca in ceea ce priveste regimul institutiilor fundamentale ale statului ordonanta de urgenta nu se poate da, ori in acest caz administratia publica locala este o institutie fundamentala a statului, avand un subcapitol in Constitutie.

Avem deja patru sau cinci decizii ale CCR care de fiecare data au spus ca interzicerea traseismului este constitutionala si vine in concordanta cu dispozitiile articolului 8 alin. 2 din Constitutie, care statueaza faptul ca partidele sunt cele care preiau vointa populara si o transforma in decizie politica. Mai avem doua argumente - primul dintre ele priveste faptul ca nu se dovedeste in niciun fel urgenta adoptarii unei astfel de ordonante.

In expunerea de motive a ordonantei sunt doar doua argumente, unul dintre ele este o minciuna grosolana si anume ca nu mai functioneaza consiliile locale sau cele judetene, avand in vedere schimbarile politice petrecute la nivel local (...). Mai exista u n al doilea argument - se modifica inclusiv legea alegerilor locale prin introducerea unei noi categorii de alesi locali - supleantii, ei nu existau pana acum in legea alegerilor locale', a declarat Theodor Nicolescu.