Eurodeputatul PDL Monica Macovei declara, pentru Romania Libera, in contextul aliantei dintre PDL si PNL, ca "am dreptul si cer sa fiu inclusa in procesul de masurare a condidatilor dreptei pentru alegerile prezidentiale", adaugand ca "indiferent cum va fi conceput acest proces de selectie, sondaj sau o alta metoda, fiecare potential candidat trebuie reevaluat". Fostul ministru al Justitiei mai afirma ca "procesul de selectie a unui candidat al dreptei trebuie deschis oricarei persoane care are sanse sa invinga PSD la alegerile prezidentiale" si ca "extinderea acestui proces poate fi numai benefica deciziei dreptei de a castiga alegerile".

Monica MacoveiFoto: Hotnews

Macovei subliniaza si faptul ca "in acest moment nu este inclusa " in sondajele pe baza carora urmeaza sa fie selectat prezidentiabiliul comun al PDL si PNL.

"Dreapta trebuie sa aiba un candidat care sa raspunda asteptarilor celor care merg in mod constant la vot, dar si ale celor care sunt dezamagiti si nu voteaza", iar "electoratul vrea un candidat credibil, cu forta, capabil sa asigure si sa garanteze un stat de drept puternic, functional, cu economie libera si sanatoasa, cu o competitie corecta, un stat in care educatia si sanatatea sunt prioritati, un candidat care sa garanteze integrarea deplina a tarii in spatiul euro-atlantic", arata Monica Macovei.

Ea mai spune ca are "capacitatea si determinarea deja demonstrate" pentru "a garanta indeplinirea acestor obiective ᅡ si de aceea a luat decizia de a solicita includerea ei in ᅡ masurarea si selectarea candidatilor cu sanse la alegerile prezidentiale".

In prezent, candidatul anuntat de PDL la prezidentiale este fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu, iar PNL urmeaza sa aleaga chiar maine intre Klaus Iohannis si Crin Antonescu.

Declaratiile Monicai Macovei vin cu o zi inainte ca Delegatia Permanenta a Partidului National Liberal sa se reuneasca, luni, intr-o sedinta cruciala pentru stabilirea numelui candidatului formatiunii la alegerile prezidentiale - Crin Antonescu sau Klaus Johannis. Decizia privind desemnarea candidatului PNL urmeaza sa fie luata pe baza rezultatelor sondajului pentru prezidentiabilul PNL, ale carui rezultate, pe surse, au fost publicate duminica de siteul Stiripesurse.ro. Sondajul il arata favorit clar pe Klaus Iohannis, cu aproximativ 70%, fata de doar 30% Crin Antonescu.

Pe 26 iulie, liberalii se reunesc in congres extraordinar pentru aprobarea statutului partidului care va rezulta din fuziunea PNL-PDL si aprobarea protocolului politic. Candidatul comun al PNL-PDL la alegerile prezidentiale ar urma sa fie anuntat pe 4-5 august, potrivit presedintelui PDL, Vasile Blaga. El a precizat ca la alegerile prezidentiale cele doua partide vor candida ca o alianta electorala.