Kelemen Hunor va demisiona din functia de ministru al Culturii si din cea de vicepremier, insa UDMR va ramane la guvernare, au decis, vineri, liderii Uniunii, intruniti in Sedinta Consiliului Permanent. "UDMR ramane in guvernare si eu o sa ma retrag, o sa imi dau demisia din functia de vicepremier si ministru al Culturii", a spus Kelemen Hunor. Acesta a precizat ca a ajuns la "compromis" cu primul ministru, astfel incat UDMR sa ramana la guvernare iar statul roman nu va inainta alte documente catre Curtea de la Luxemburg.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

Iata mai jos declaratiile facute de Kelemen Hunor:

  • Am considerat ca aceasta initiativa este un lucru corect, firesc care nu lezeaza interesele statului roman in niciun fel. Este un lucru benefic si pentru comunitatile romanesti din afara granitelor Romaniei. Consider ca nu a fost o initiativa doar pentru maghiarii din Romania.
  • Am ajuns inca de miercuri la o solutie, un compromis care din punctul meu de vedere e un pas important in ce priveste pozitia premierului cat si posibilitatea de a purta un dialog constructiv pe acest subiect.
  • Noi am ajuns la concluzia ca e un subiect in care nu se poate stabili pozitia statului roman doar de un singur minister, trebuie implicarea parlamentului si am propus o dezbatere din septembrie in comisia pentru drepturile omului, cu implicarea expertilor independenti pentru a dezbate rolul minoritatilor si pentru a nuanta si pozitia Romaniei.
  • Pana cand aceste dezbateri nu se finalizeaza, Romania nu va inainta alte documente catre Curtea de la Luxemburg.
  • Nu se retrage din proces, dar nu va dezvolta pozitia Romaniei, asa cum va exista aceasta cerere din partea curtii
  • E un compromis, o solutie de dialog si salut pozitia premierului.
  • Am ajuns la concluzia: cunoscand aceasta solutie, compromis al premierului Ponta si subsemnatul, UDMR ramane in guvernare si eu o sa ma retrag, o sa imi dau demisia din functia de vicepremier si ministru al Culturii
  • Aceasta solutie a fost agreata si de colegii mei si urmeaza sa punem in aplicare in zilele urmatoare.
  • Joi mai avem o discutie unde vom lua o decizie pentru candidatul la alegerile prezidentiale, vom avea un candidat. Decizia despre persoana o vom lua joia viitoare.
  • Sunt convins ca prin aceste solutii ceea ce noi am propus, dincolo de a reprezenta in guvern interesele minoritatii, putem contribui la un dialog necesar intre majoritatea si minoritatile nationale din Romania
  • Maghiarii din Romania nu sunt dusmanii Romaniei, nu trebuie sa te lupti in orice zi si in orice moment cu maghiarii.

"Compromisul" salutat de Kelemen Hunor vine la doar patru zile dupa ce premierul Victor Ponta declara ferm ca nu se pot negocia chestiunile de stat: "Reiterez, si eu cred in asta, cand e vorba de chestiuni de coalitie, se poate negocia aproape orice. Cand e vorba de o chestie de stat, asta nu se poate negocia, chiar daca pica guvernul", spunea luni primul ministru.

Aceasta varianta a fost adusa in discutie de senatorul UDMR Verestoy Attila, care a declarat, vineri dimineata, la RFI, ca sustine ramanerea Uniunii la guvernare, dar ca liderul organizatiei, Kelemen Hunor, are optiunea personala a demisiei din Guvern, ceea ce nu implica automat si plecarea UDMR din Executiv.

La sosire, fostul presedinte al UDMR Marko Bela declara ca el se pronunta pentru "o buna colaborare si pentru interese reciproce de a colabora", iar senatorul Verestoy Attila spunea ca "participarea la guvernare este in interesul comunitatii maghiare, al stabilitatii si al majoritatii", potrivit agentiei Mediafax.

La randul sau, presedintele UDMR Salaj, Seres Denes, afirma ca nu crede ca balanta inclina spre iesirea de la guvernare, "existand atat puncte pozitive, cat si negative".

Presedintele Organizatiei de Femei a UDMR, Biro Rozalia, care este si presedinte al CRU, spunea ca va vota pentru o reprezentare eficienta a UDMR in Guvernul Romaniei.

De la sedinta absenteaza vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely.

La ora transmiterii acestei stiri, sedinta continua, fiind anuntata o conferinta de presa a liderului UDMR, Kelemen Hunor, pentru ora 15.30. Initial, conferinta fusese programata la ora 13.30.

UDMR discuta despre iesirea de la guvernare in contextul in care Guvernul s-a alaturat CE intr-un proces privind o initiativa cetateneasca sustinuta de UDMR.

Consiliul Permanent al UDMR este organismul de conducere al Uniunii care se intruneste intre doua sedinte ale Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU), iar din acesta fac parte peste 30 de membri ai conducerii Uniunii, intre care liderul UDMR, Kelemen Hunor, vicepresedintele politic Laszlo Borbely, secretarul general Kovacs Peter, dar si presedintele Organizatiei de Femei, Biro Rozalia, presedintele Consiliului National al Primarilor si Consilierilor UDMR, Borboly Csaba, parlamentari si demnitari maghiari din administratia publica locala.