Partidul Democrat Liberal si europarlamentarii PDL solicita demisia socialistului Martin Schulz de la presedintia Parlamentului European si cer socialistilor romani sa isi faca publica pozitia fata de declaratiile grave ale candidatului lor la presedintia Comisiei Europene cu privire la Crimeea, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro.

"Respingem declaratiile facute de socialistul Martin Schulz si ii cerem acestuia sa precizeze din ce pozitie a facut aceste afirmatii. Un european care pune 'interesele comune' cu Rusia mai presus de valorile democratice nu are ce cauta la conducerea Parlamentului European. Martin Schulz vorbeste de credibilitatea Uniunii Europene si de luarea unor decizii corecte. O decizie corecta ar fi ca Martin Schulz sa-si dea demisia din functia de presedinte al Parlamentului European si astfel eforturile facute de Europa in relatia cu partenerii sai estici vor fi mai credibile", afirma Theodor Stolojan, seful delegatiei PDL din Grupul PPE in Parlamentul European, citat in acest comunicat.

Reactia sa vine dupa ce Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, a facut marti un apel la prudenta asupra crizei ucrainene si a precizat ca se opune "pentru moment" unor noi sanctiuni impotriva Rusiei, tara cu care UE are "interese comune", potrivit AFP.

"UE a luat masuri si nu este necesar, pentru moment, sa adopte noi masuri", apreciat acesta, adaugand ca "exista interese comune" intre Rusia si UE. Martin Schulz este candidatul socialistilor europeni la presedintia viitoarei Comisii Europene.

Stolojan afirma ca declaratiile lui Martin Schulz sunt "in contradictie cu pozitia UE si a intregului Occident, de a nu recunoaste alipirea ilegala a Crimeii de catre Rusia".

"Cerem europarlamentarilor romani din grupul socialistilor sa isi faca publica pozitia fata de declaratiile candidatului lor la presedintia Comisiei Europene. Alegatorii trebuie sa stie daca un vot dat socialistilor poate atrage dupa sine un troc intre principiile democratice si aspiratiile colonialiste ale Rusiei", adauga si Marian-Jean Marinescu, vicepresedintele Grupului PPE in Parlamentul European.

PDL si europarlamentarii PDL considera ca Uniunea Europeana trebuie sa fie consecventa si ferma in raport cu Federatia Rusa, inclusiv prin aplicarea de noi sanctiuni daca interventia Kremlinului in Ucraina nu inceteaza.

O pozitie similara a fost anuntata si de liderul PNL, Crin Antonescu, care a criticat miercuri declaratia lui Martin Schulz, catalogand-o ca fiind foarte grava, inacceptabila si un semnal de alarma. Totodata, liberalul i-a cerut premierului Victor Ponta sa asume o pozitie foarte clara fata de declaratiile liderului PE.