Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a facut apel la prudenta asupra crizei ucrainene si a precizat ca se opune "pentru moment" unor noi sanctiuni impotriva Rusiei, tara cu care UE are "interese comune", scrie AFP.

Martin SchulzFoto: Comisia Europeana

"Credibilitatea Uniunii Europene in actiunile internationale depinde de realism", a declarat acesta.

"UE a luat masuri si nu este necesar, pentru moment, sa adopte noi masuri", apreciat el.

"Exista interese comune" intre Rusia si UE, a sustinut Schulz, candidatul socialistilor europeni la presedintia viitoarei Comisii Europene.

"Care este interesul Rusiei? Sa exporte energie. Care este interesul UE? Sa aiba energie la preturi rezonabile", a pledat el.

"Care este interesul Rusiei? Sa castige bani din exportul de energie, deoarece are nevoie de acesti bani pentru a investi in tara lor, iar pentru asta au nevoie de investitiile care vin din Europa, deci exista interese comune", a insistat Schulz, care a precizat ca isi doreste o "mai buna intelegere intre guvernul rus si UE".

Dar, in conditiile in care tensiunea s-a agravat in ultimele zile, cand manifestantii pro-rusi au ocupat cladiri oficiale in estul Ucrainei, Schulz a mentionat ca trebuie sa "ramanem vigilenti".

"Sper ca guvernul rus nu va comite greseala de a ne pune in fata faptului implinit divizand Ucraina", a declarat el.

"Trebuie privit cu grija care este importanta" ultimelor evenimente. "Este o miscare de masa in estul Ucrainei sau sunt revolte foarte limitate? Nu este limpede pentru moment", a precizat Schulz.

Precizand ca Rusia a incalcat dreptul international in Crimeea, el a afirmat ca "trebuie luata in consideratie realitatea", care este ca "peninsula apartine Federatiei Rusiei". "Este un fapt implinit", a sustinut acesta.