Liderul PNL Crin Antonescu a criticat miercuri declaratia presedintelui Parlamentului European, liderul socialist german Martin Schulz cu privire la interesele comune ale Rusiei si Uniunii Europene, catalogand-o ca fiind foarte grava, inacceptabila si un semnal de alarma. Totodata, liberalul i-a cerut premierului Victor Ponta sa asume o pozitie foarte clara fata de declaratiile liderului PE.

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a facut marti apel la prudenta asupra crizei ucrainene si a precizat ca se opune "pentru moment" unor noi sanctiuni impotriva Rusiei, tara cu care UE are "interese comune". Precizand ca Rusia a incalcat dreptul international in Crimeea, el a afirmat ca "trebuie luata in consideratie realitatea", care este ca "peninsula apartine Federatiei Rusiei". "Este un fapt implinit", a sustinut acesta.

Crin Antonescu a aratat miercuri, intr-o declaratie sustinuta in cadrul conferintei de presa de la Grupul PNL din Camera Deputatilor, ca "Schulz pledeaza pentru acceptarea faptului implinit in legatura cu actiunile agresive si care incalca, o recunoaste insusi domnul Schulz, dreptul international ale Rusiei".

"Credem ca este o declaratie foarte grava pentru ca in felul acesta toate eforturile pe care Uniunea Europeana si Statele Unite le-au facut pentru a apara respectarea normelor, tratatelor, prevederilor de drept international, toate eforturile pe care in ultimii ani Uniunea Europeana le-a facut in politica de vecinatate a Uniunii in aceasta parte, vecinatate estica, toate angajamentele pe care Uniunea Europeana le-a luat, inclusiv in summit-ul de la Vilnius si in parafarea Acordului de asociere cu Republica MNoldova sau cu Georgia, sunt puse practic la indoiala in fata unei interventii in forta a Rusiei pe teritoriul unui stat suveran si independent, care este Ucraina, si in contextul in care, asa cum vedem in ultimele zile, mai ales ieri, lucrurile par a nu se opri aici, si situatia din Ucraina are evolutii din ce in ce mai ingrijoratoare", a declarat presedintele PNL.

"Daca acesta (sa cumpere energie la preturi rezonabile - n.red.) este singurul interes din punctul de vedere al domnului Schulz, domnul Schulz trebuia sa se faca negustor de energie. Domnul Schulz este insa presedintele Parlamentului European, este unul din liderii socialistilor europeni si in aceasta calitate trebuie sa inteleaga faptul ca interesul Uniunii Europene tine de valori, tine de reguli, tine de un spirit si de politici pe care Uniunea Europeana le-a construit si, de cand suntem si noi membri, le-am construit pas cu pas si pe care trebuie sa le aparam.

Nu putem imagina o situatie in care Uniunea Europeana si domnul Schulz cumpara energie ieftina si Rusia poate sa ia o bucata din Ucraina, maine-poimane poate, stiu si eu, vrea sa ia o bucata dintr-o alta tara, Transnistria, Republica Moldova si, la o adica, trebuie sa vina americanii sa ne apere si sa apere acele valori care sunt ale noastre, ale Uniunii Europene", a amai aratat Antonescu in discursul sau.

Cu aceasat ocazie, liderul liberal i-a cerut fostului coleg de alianta, premierul Victor Ponta - liderului socialistilor romani - "sa se pozitioneze foarte clar in legatura cu aceasta declaratia a domnului Schulz", remarcand totodata ca seful PSD nu a reactionat la declaratiile lui Ionel Blanculescu cu privire la NATO.

"In momentul in care, inca odata o spun, candidatul PSD-ului, ca este si candidatul PSD-ului, la Presedintia Comisiei Europene, Martin Schulz, face aceste declaratii, cred ca avem dreptul toti, opinia publica din Romania sa aflam care este punctul de vedere al Partidului Social Democrat, care este punctul de vedere al domnului prim-ministru Victor Ponta in legatura cu aceste pozitii ale domnului Schulz. Pentru ca se apropie si alegerile europarlamentare, cred ca cetatenii romani, alegatorii romani au dreptul sa stie daca dand un vot, de exemplu PSD-ului, adica indirect presedintiei lui Martin Schulz la Comisia Europeana, vor avea drept program politic aceea ca unele tari din Uniunea Europeana sa cumpere energie ieftina si ca daca Rusia mai ocupa vreun teritoriu, o sa vina presedintele Comisiei Europene, Martin Schulz sa spuna: Da, s-au incalcat tratatele internationale, dar l-a ocupat si cu asta basta. Hai sa fim realisti si sa cumparam energie ieftina", a mai declarat Antonescu.