Victor Ponta (41 de ani) a scris vineri pe contul sau de Facebook un text in care declara, la final, urmatoarele: "In noiembrie, dupa ce castigam aceasta ultima si vitala batalie, ma voi putea declara multumit de ce am realizat! Si atunci imi doresc sa las locul in politica altora, mai tineri si mai putin marcati de regimul oribil al ultimilor ani. Iar eu imi propun sa recuperez cat voi putea de mult din timpul pe care in ultimii 13 ani NU l-am dat familiei si celorlalte parti bune si frumoase din viata mea". Nu este clar ce a vrut sa transmita premierul Ponta cu aceasta postare intr-un context marcat de incertitudinea candidaturii sale la prezidentialele din noiembrie 2014, incertitudine intretinuta chiar de el.

HotNews.roFoto: Hotnews

-----------------------------

Ora 17.00: Victor Ponta a refuzat sa le raspunda jurnalistilor care l-au intrebat despre postarea de pe Facebook

Premierul Ponta, care s-a aflat vineri dupa-amiaza la Sebes, in judetul Alba, la inaugurarea lucrarilor de constructie pentru noua unitate de productie Star Assembly a Star Transmission, parte a concernului Daimler, a refuzat sa comenteze anuntul facut pe Facebook.

Intrebat de jurnalisti despre anuntul facut vineri pe Facebook, Ponta a raspuns: "Astazi pe drum pana aici am scris ceva pe Facebook si eram sigur ca nimeni nu ma va intreba despre Daimler. Dar azi vorbesc numai despre Daimler". La insistentele jurnalistilor, premierul a mai spus ca nu a raspuns si nu va raspunde la aceasta intrebare.

Ora 14.16:Interpretarea mesajului postat de Victor Ponta: Mai multe surse din PSD au declarat pentru HotNews.ro ca, prin acest mesaj, Ponta a bluffat pentru a scapa de presiunea interna a celor care il imping sa-si asume cat mai repede candidatura la prezidentiale. Ponta a vrut sa dea semnalul ca are oricand si alte optiuni, cum ar fi viata de familie sau un post aproape de sotia sa, la Bruxelles. In PSD exista tensiuni interne generate, in primul rand, de anchetele impotriva baronilor, care nu inteleg daca acestea au sau nu girul liderului PSD (Vezi aici o analiza despre subiect).

In timp ce baronii il preseaza, Ponta vrea sa astepte rezultatul de la europarlamentare ca sa vada ce sanse reale are. Pe scurt, ar fi un mesaj intern de tipul Daca ma contestati, am si altceva mai bun de facut.

Alte surse PSD sustin ca Ponta vrea sa spuna prin acest mesaj ca o sa fie un presedinte apolitic.

Mesajul a fost postat cu o zi inainte de intalnirea intre conducerea centrala a PSD si liderii din teritoriu, intalnire ce va avea loc sambata la Brasov si unde va fi discutata strategia electorala a partidului.

Nu este clar ce nume are in vedere Victor Ponta atunci cand spune ca vrea sa lase locul in politica altora mai tineri, in conditiile in care premierul are 41 de ani.

Ora 13.56: Postarea este ilustrata cu o fotografie in care Ponta apare alaturi de Adrian Nastase, despre care premierul aminteste ca in aprilie 2004 "m-a numit in functia de sef al Corpului de control al Guvernului".

Articol in curs de actualizare

Textul integral al postarii premierului Victor Ponta:

In urma cu exact 13 ani, pe 4 aprilie 2001, Premierul Adrian Nastase m-a numit in functia de Sef al Corpului de Control al Guvernului! Si atunci m-am gandit cu regret, dar si cu mandrie, la cariera mea anterioara de magistrat, dar asa am crezut ca pot sa fac mai mult din ce mi-am propus in viata.

Am incercat in toata aceasta perioada sa folosesc pozitiile publice ocupate (secretar de stat, ministru, deputat, Prim-Ministru) pentru a schimba in bine tara in care eu si familia mea ne-am nascut si in care o sa traim tot timpul, cu bune si cu rele.

Cred ca acest an este cel mai greu dintre toti anii de pana acum (plin de abuzuri, persecutii politice, calomnii, nedreptati, tradari si dezamagiri) - dar si miza sa este enorma!

Trebuie sa punem capat tranzitiei de la societatea comunista (cu accesele sale securiste din ultimii 10 ani) spre o tara europeana, cu oameni mai linistiti si mai demni, guvernati de valori si obiective comune, nu de frica de mascati si de linsajul public din partea unor jurnalisti fascisto-comunistoizi!

In noiembrie, dupa ce castigam aceasta ultima si vitala batalie, ma voi putea declara multumit de ce am realizat! Si atunci imi doresc sa las locul in politica altora, mai tineri si mai putin marcati de regimul oribil al ultimilor ani. Iar eu imi propun sa recuperez cat voi putea de mult din timpul pe care in ultimii 13 ani NU l-am dat familiei si celorlalte parti bune si frumoase din viata mea.