Premierul Victor Ponta a declarat astazi ca presedintele Traian Basescu va reprezenta Romania la lucrarile Consiliului European din 21-22 martie, "desi este vorba despre un program 100% de Guvern". "I-am cerut mandat de reprezentare, insa nu este o surpriza faptul ca nu mi l-a acordat", a afirmat Ponta, citat de Agerpres. Premierul a precizat ca "se duce si dansul asa, ca sa imi faca mie in ciuda. Eu acum ce sa fac? Sa ne certam la Curtea Constitutionala? Nu are niciun rost".

Premierul Victor Ponta a declarat luni, 17 martie, la finalul intrevederii cu liderii UNPR, PC, UDMR, la Palatul Parlamentului, ca presedintele Traian Basescu va merge la Consiliul European.

"Desi este vorba despre un program 100% de Guvern, in sensul ca se discuta despre semestru, despre probleme bugetar-fiscale, energie, competitivitate, va participa totusi presedintele. I-am cerut mandat de reprezentare, insa nu este o surpriza faptul ca nu mi l-a acordat, dar presedintele nici nu a cerut Guvernului un punct de vedere, asa incat eu doar am informat Parlamentul fiindca aveam o obligatie legala. Nu stiu ce va spune presedintele joi despre exercitiul bugetar, despre energie, competitivitate. (...) Eu cred ca din noiembrie se va aplica, cu buna credinta, decizia CCR care spune foarte clar ca presedintele poate da mandat primului-ministru pe baza unei agende si a unor obiective comune. Va fi pace si liniste, dupa noiembrie, intre presedinte si prim-ministru. Sunt convins de lucrul acesta si cred ca toti avem nevoie de asta", a declarat Ponta, citat de Agerpres.

Premierul a adaugat ca "pana la urma mai sunt doua Consilii pana in noiembrie, cand in sfarsit vom fi si noi reprezentanti in Consiliul European. Nu are rost sa mai facem acum conflicte. Merge presedintele, aflu si eu de la alti prim-ministri ce s-a discutat acolo, fiindca, in general, eu aflu de la prieteni prim-ministri ce se discuta in Consiliul European. Presedintele, oricum, orice zice acolo, nu poate sa zica fiindca trebuie aplicat de Guvern. Se duce si dansul asa, ca sa imi faca mie in ciuda. Eu acum ce sa fac? Sa ne certam la Curtea Constitutionala? Nu are niciun rost", relateaza Agerpres.

Victor Ponta a transmis Birourilor permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor o scrisoare referitoare la Consiliul European, precizand ca, in baza legii privind cooperarea inter-institutionala, Guvernul are obligatia de a trimite catre Parlament, cu zece zile inaintea reuniunii de la Bruxelles, mandatul cu care participa reprezentantul Romaniei, presedinte sau prim-ministru.