Premierul Victor Ponta se afla, potrivit unor surse politice citate de Agerpres, la o intalnire cu ambasadorii statelor UE la Bucuresti, la una dintre vilele de protocol.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat miercuri ca el le va scrie tuturor presedintilor parlamentelor din Uniunea Europeana despre "atitudinea incalificabila" a presedintelui Traian Basescu, pentru ca refuza sa semneze decretele de numire a noilor ministri.

"Sunt dezamagit si regret, voi scrie tuturor presedintilor parlamentelor din Uniunea Europeana cu privire la acest fapt si atitudine incalificabila a presedintelui statului roman, care ne pune pe noi intr-o situatie delicata, intr-o zona instabila, intr-un moment in care Romania are nevoie de stabilitate, are nevoie de incredere pe pietele internationale, Banca Nationala are nevoie de un guvern cu care sa lucreze. Lucrez la scrisoare, astazi o voi trimite, l-am informat si pe premier de dimineata, il informez acum si pe presedinte. Mi se pare o abordare profund neconstitutionala cea pe care o are presedintele astazi iar blocajul pe care il fac Opozitia si Traian Basescu incalca toate regulile democratice. Nu exista nicio abordare constitutionala, articolul 85 spune foarte clar, in 2007, in 2009, cand s-au facut aceste majoritati, nu am discutat despre aceasta obligativitate (n.r. - un nou program de guvernare) si domnul presedinte ne-a spus aseara o poveste la televizor care nu are nicio legatura cu obligatiile noastre constitutionale", a spus Zgonea la Palatul Parlamentului.

Zgonea a adaugat ca Opozitia avea posibilitatea de a ataca Guvernul prin motiune de cenzura si ca pana luni nu va exista nicio sedinta a plenului reunit, pentru ca marti s-au respectat toate procedurile parlamentare si constitutionale, iar hotararea Parlamentului a fost publicata in Monitorul Oficial.

"Presedintele are obligatia constitutionala sa-si indrepte atentia catre convocarea ministrilor care ieri au primit un vot foarte mare al Parlamentului si sa-i puna in functie. Romania are nevoie de stabilitate iar eu, personal, sunt dezamagit ca domnul presedinte actioneaza impotriva vointei cetatenilor si a majoritatii parlamentare", a afirmat Zgonea.